Region Hovedstaden

Ny politik sætter retning for maden på hospitalerne

Del

Region Hovedstaden indfører ny mad- og måltidspolitik, der skal sætte mål for og forventninger til maden på hospitaler.  ​

​Mad og ernæring skal ses som en vigtig del af en patients behandling. Maden skal tilpasses patienternes individuelle behov, ernæringsindtag skal noteres i journalen, hvis patienten er i risiko for underernæring og så skal hospitalskøkkenerne i størst muligt omfang bruge klimarigtige råvarer. Sådan lyder et par nedslag i regionens nye mad- og måltidspolitik.

Politikerne i regionsrådet i Region Hovedstaden har netop vedtaget den nye mad- og måltidspolitik, og formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) er tilfreds med resultatet.  

" Mere end hver tredje patient, der indlægges på regionens hospitaler, er i ernæringsmæssig risiko. Patienter, som ikke får den rette ernæring, kan få komplikationer, ligesom det kan tage patienterne længere tid at komme til hægterne, siger han og fortsætter:

"Mad er en vigtig del af fundamentet for den samlede behandling og pleje på hospitalet, ligesom medicin er det, og det sætter vi to streger under med den nye kostpolitik." ​

Hospitalerne er allerede i fuld gang

Politikerne har med den nye, opdaterede mad- og måltidspolitik ønsket at understøtte det gode arbejde, der allerede foregår på hospitalerne, og sikre, at maden også fremover bliver prioriteret.

En anden årsag til at opdatere politikken er at sikre at regionens politik på området er tidssvarende og følger de nuværende anbefalinger. Det fortæller næstformand i sundhedsudvalget Sofie de Bretteville Olsen (S). ​

"Hospitalskøkkenerne har formået at udvikle og forbedre den mad, som patienterne i dag får. På Herlev Hospital er der mulighed for at vælge a la carte-mad, og det har mindsket madspild.  Hospitalet har også et projekt, hvor ældre, skrøbelige mennesker kan få mad med hjem til det første døgn efter udskrivelse til eget hjem. På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har køkkenet guldmærket i økologi, hvilket betyder, at mellem 90 til 100 procent af maden er økologisk. Det gode arbejde skal fortsætte, og her skal hospitalerne bruge den nye madpolitik som rettesnor," siger hun.

Maden på hospitalerne skal ifølge den nye mad- og måltidspolitik være velsmagende, ernæringsrigtig og alsidig. Der skal desuden lægges vægt på hensyn til patienternes forskellige behov, fortæller Christoffer Buster Reinhardt

"På hospitalerne er der nogle kompetente ansatte med ekspertise i ernæring, og de skal også fremadrettet inddrages i sammensætningen af måltiderne. Der skal også tages hensyn til patienterne, og det er ikke under en indlæggelse, at der skal eksperimenteres med maden. Maden skal være velsmagende og gerne lidt velkendt," siger han.

Sofie de Bretteville Olsen tilføjer:

"Vi skal sikre, at syge og svækkede patienter får den mængde energi og protein, som de har brug for, alt imens vi tager hensyn til deres individuelle behov, " siger hun.

Patienterne skal ifølge mad- og måltidspolitikken også fremover kunne bestille eller blive tilbudt relevante måltider både i og uden for køkkenets åbningstider. Patienter skal derudover have mulighed for at samles med pårørende om et måltid, når de er indlagt, Det skal derfor være muligt på alle hospitaler for pårørende at købe den mad, som bliver tilbudt de indlagte patienter. 

Læs regionens nye mad- og måltidspolitik her. ​

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye