Erhvervsministeriet

Regeringen vil styrke eksportkontrollen med danske produkter

Del

Det skal være lettere at kontrollere, at danske dual-use produkter ikke havner i hænderne på de forkerte og bruges som militært udstyr, mener regeringen. Derfor behandler Folketinget i dag et forslag, der skal styrke kontrollen.

Arkivfoto: Erhvervsminister Simon Kollerup.
Arkivfoto: Erhvervsminister Simon Kollerup.

Fremover skal Erhvervsstyrelsen have lov til at lave uanmeldte kontrolbesøg hos danske virksomheder, der eksporterer de såkaldte dual-use produkter f.eks. overvågningsudstyr for at undgå, at det havner i de forkerte hænder.

Det mener regeringen, og derfor behandler Folketinget i dag et lovforslag, der skal styrke kontrollen på netop det område. Det drejer sig om de dual use-produkter, der kan bruges til både civile og militære formål.

Udover flere kontrolbesøg får Erhvervsstyrelsen med lovforslaget også lov til at afkræve alle nødvendige oplysninger af virksomhederne.

”Det slår revner i tilliden, når vi i medierne kan læse, at danske produkter havner i de forkerte hænder og bliver misbrugt til fx at krænke menneskerettigheder. Det er meget alvorligt. Derfor vil regeringen nu øge kontrollen på området, så vi sikrer, at det ikke sker i fremtiden. Det skal være med til at sikre, at danske virksomheder ikke eksporterer produkter, der kan blive misbrugt,” siger erhvervsminister Simon Kollerup. 

På europæisk plan forventes det også, at der snart vil blive indgået en aftale om at styrke det europæiske regelsæt på området.

”Jeg er glad for, at det forhåbentlig snart lykkes at opnå enighed om nye EU-regler for eksportkontrol med dual-use produkter. Det vil i sidste ende også styrke den kontrol, vi ligger op til at øge her i Danmark – også så man ikke kan omgå reglerne på andre måder,” siger Simon Kollerup.

Kontakter

Billeder

Arkivfoto: Erhvervsminister Simon Kollerup.
Arkivfoto: Erhvervsminister Simon Kollerup.
Download

Information om Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K

33 92 33 50https://www.em.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum