Regeringen vil diskutere tech-giganternes rolle med ny hvidbog
Ny teknologi har altid forandret verden og medført fantastiske fremskridt og muligheder. Men med udviklingen følger også nye udfordringer.
Tech-giganter er blevet verdensdominerende virksomheder, som er bygget på datadrevne forretningsmodeller. En økonomi, hvor virksomhedernes forretningsmodeller handler med vores tid, engagement og data, men uden at vi har tilpasset vores regler til den nye virkelighed.
Det medfører udfordringer for vores demokrati og nationale interesser, fordi de digitale platforme, hvor meget af vores demokratiske samtale og interaktion er i dag, ikke lever op det ansvar, som følger med den enorme magt, som tech-giganterne har over vores liv.
Derfor udgiver regeringen i dag en hvidbog om tech-giganter, der skal sætte gang i debatten på området. Den opstiller ni principper om et mere ansvarligt og retfærdigt samfund med tech-giganterne, der hver især udspringer af en væsentlig samfundsmæssig udfordring.
Erhvervsminister Simon Kollerup siger:
”De store tech-giganter har forandret den måde, som vi lever store dele af vores liv – det gælder både os som forbrugere, men også danske virksomheder. Og det er på godt og ondt. Tech-giganterne er vokset både i størrelse og omsætning og har fået mere og mere offensive forretningsmodeller, hvor de bruger vores data til at maksimere deres eksponering og profit. Data som kan sælges videre, uden at vi ved hvor det ender eller hvordan. De er som virksomheder skruet sammen til at minimere deres ansvar. Det er udfordringer, vi i regeringen mener, vi skal tale højt om og drøfte. For vi insisterer på, at det er os, der sætter rammerne og ikke tech-giganterne.”
Kulturminister Joy Mogensen siger:
”Den demokratiske samtale er presset. Den er presset af polarisering, ekkokamre, fake news og hadtale på sociale medier. Medierne er blevet mere afhængige af tech-giganternes platforme, hvor et stigende antal danskere finder deres nyheder. Derfor er det nødvendigt, at vi diskuterer, hvordan vi sætter rammerne for tech-giganterne. Hvis vi ikke gør noget, så ender det med, at tech-giganterne sætter rammerne for vores demokrati og medievirkelighed. Vi skal have et samfund, hvor frie og velfungerende medier bidrager til at understøtte den demokratiske samtale – og hvor medier og kunstnere selv får kontrol over og betaling for det indhold, de leverer.”
De ni principper er:
Vi vil have et samfund, hvor...
- tech-giganternes forretningsmodeller er underlagt demokratiske rammer
- børn og unge kan have en tryg barndom i god balance mellem den digitale verden og den fysiske verden
- tech-giganterne understøtter den demokratiske samtale – frem for at undergrave den gennem digitale ekkokamre og polarisering
- tech-giganterne tager et større ansvar for indholdet på deres platforme
- frie, velfungerende medier bidrager til at understøtte den demokratiske samtale, og hvor alle får en fair betaling for deres kreative arbejde
- arbejdstagerrettighederne beskyttes – også på digitale platforme
- tech-giganterne skal bidrage til finansieringen af velfærdssamfundet på linje med alle andre virksomheder
- konkurrencen er retfærdig og transparent, og hvor forbrugerne kan handle trygt online
- demokratiet sætter rammerne for tech-giganterne - ikke omvendt
Kontakter
For yderligere:
Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16
Vedhæftede filer
Information om Erhvervsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Presseinvitation: Konference om Den Grønne Investeringsordning 20253.4.2025 15:03:33 CEST | Pressemeddelelse
Verden er præget af geopolitiske spændinger, handelsbarrierer og pressede forsyningskæder. Samtidig er statsstøtte er blevet et konkurrenceparameter, hvilket udfordrer Danmarks grønne styrkeposition. Derfor oprettede regeringen Den Grønne Investeringsordning i 2024, hvor virksomheder kan få støtte til etablering af nye eller udvidelse af eksisterende produktionsfaciliteter på dansk jord inden for vind- og elektrolyseteknologi. I 2024 blev der fordelt 634 mio. kr. til fem projekter i Danmark, og snart åbnes der op for ansøgninger til 2025-runden, hvor der er afsat 657 mio. kr. I den anledning afholdes der en konference om ordningen, herunder om behovet samt rammerne, og pressen er velkommen til at deltage. Der vil i forbindelse med konferencen være mulighed for bilaterale interviews med erhvervsminister Morten Bødskov. Sted: Dansk Industri, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København Tid: Mandag d. 7. april fra 9.30 – 11.00. Medier kan ankomme fra klokken 9.00. Tilmelding er nødvendig og sk
Myndighederne skal have nye værktøjer i kampen mod ulovlig lattergas1.4.2025 16:13:38 CEST | Pressemeddelelse
Nyt lovforslag skal styrke kontrollen med ulovligt salg af lattergas på sociale medier yderligere. Det skal beskytte særligt unge mennesker mod det farlige stof.
Godt nyt for iværksættere – i dag åbner succesfuld støtteordning til patenter1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den populære patentvoucherordning, målrettet små og mellemstore virksomheder, fortsætter, og styrkes som led i Iværksætteraftalen fra juni 2024.
Life science-industrien fortsætter sin himmelflugt31.3.2025 15:08:35 CEST | Pressemeddelelse
Life science-industrien stod for en femtedel af eksporten fra Danmark i 2024. Det understreger industriens betydning for dansk økonomi.
Nye anbefalinger skal sikre den grønne kurs for Det Blå Danmark26.3.2025 11:58:11 CET | Pressemeddelelse
Regeringens vækstteam for Det Blå Danmark præsenterer i dag sine bud på, hvordan Danmark fastholder og udvikler sin position som en stærk søfartsnation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum