Regeringen strammer kontrol med EU-borgere på offentlig forsørgelse
En øget kontrol og et tættere samarbejde mellem myndighederne skal sørge for, at EU-borgere* ikke får en social ydelse, som de ikke er berettiget til.
EU-borgeres status som vandrende arbejdstager har indflydelse på, hvilken ydelse de er berettiget til. Det er altid en konkret vurdering, om en EU-borger har arbejdstagerstatus, og der kan ikke opstilles faste kriterier.
Tidligere kiggede myndighederne i høj grad blot på arbejdstiden og ikke så meget på andre mulige relevante kriterier, når en EU-borger var blevet ledig efter at have arbejdet i Danmark. Det kan være løn, om man er ansat på sædvanlige vilkår, samt om man har de sproglige faglige kvalifikationer, der normalt må anses for nødvendige for at bestride det job, de har haft.
Det bliver der nu lavet om på. Udover at der skal lægges vægt på flere kriterier, skal kontrolindsatsen styrkes med fokus på EU-borgere med arbejdstagerstatus, som modtager kontanthjælp. Det er kommunerne, der tildeler kontanthjælp, mens Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har kompetence til at udtale sig om EU-borgeres status som arbejdstagere.
Fremover skal det sikres, at kommunen tjekker opholdsgrundlaget med SIRI i alle tvivlstilfælde. SIRI får adgang til at hente flere data selv og registersamkøre, så det også ad den vej bliver muligt at dæmme op for decideret snyd, eller at borgere uberettiget modtagelser en ydelse.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
”Vandrende arbejdstagere skal selvfølgelig have de ydelser, som de har ret til. Men reglerne skal ikke være mere lempelige end nødvendigt. Det skal ikke være muligt at hente høje danske sociale ydelser, hvis man ikke er berettiget til dem. Derfor strammer vi nu grebet og øger kontrollen. Det mener jeg kun er rimeligt.”
Du kan læse mere om de forskellige tiltag her.
* EU-borgere er inkl. EØS-borgere.
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Invitation til uformelt ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre den 7.-8. juli i Aalborg om fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU3.7.2025 07:57:06 CEST | Pressemeddelelse
Den 7.- 8. juli afholdes det første uformelle ministermøde under det danske EU-formandskab i Aalborg. Fri og fair bevægelighed i EU og EU-landenes konkurrenceevne er på dagsordenen for EU’s beskæftigelsesministre.
Ny overenskomstordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping30.6.2025 11:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer en ny overenskomstbaseret erhvervsordning, som skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra udvalgte lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Derudover præsenterer regeringen nye initiativer mod social dumping, herunder krav om ID-kort på større bygge- og anlægsprojekter.
Invitation til doorstep om udenlandsk arbejdskraft og initiativer mod social dumping30.6.2025 09:36:22 CEST | Pressemeddelelse
Der afholdes i dag doorstep om en ny ordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum