Beskæftigelsesministeriet

Regeringen strammer kontrol med EU-borgere på offentlig forsørgelse

Del

Der bliver strammet op på praksis, og kontrollen med adgangen til sociale ydelser øges. Med en række nye tiltag skal myndighederne sikre, at vurderingen af den enkelte borgers arbejdstagerstatus bliver ensartet og mere præcis.

En øget kontrol og et tættere samarbejde mellem myndighederne skal sørge for, at EU-borgere* ikke får en social ydelse, som de ikke er berettiget til.

EU-borgeres status som vandrende arbejdstager har indflydelse på, hvilken ydelse de er berettiget til. Det er altid en konkret vurdering, om en EU-borger har arbejdstagerstatus, og der kan ikke opstilles faste kriterier.

Tidligere kiggede myndighederne i høj grad blot på arbejdstiden og ikke så meget på andre mulige relevante kriterier, når en EU-borger var blevet ledig efter at have arbejdet i Danmark. Det kan være løn, om man er ansat på sædvanlige vilkår, samt om man har de sproglige faglige kvalifikationer, der normalt må anses for nødvendige for at bestride det job, de har haft.

Det bliver der nu lavet om på. Udover at der skal lægges vægt på flere kriterier, skal kontrolindsatsen styrkes med fokus på EU-borgere med arbejdstagerstatus, som modtager kontanthjælp. Det er kommunerne, der tildeler kontanthjælp, mens Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har kompetence til at udtale sig om EU-borgeres status som arbejdstagere.

Fremover skal det sikres, at kommunen tjekker opholdsgrundlaget med SIRI i alle tvivlstilfælde. SIRI får adgang til at hente flere data selv og registersamkøre, så det også ad den vej bliver muligt at dæmme op for decideret snyd, eller at borgere uberettiget modtagelser en ydelse.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

”Vandrende arbejdstagere skal selvfølgelig have de ydelser, som de har ret til. Men reglerne skal ikke være mere lempelige end nødvendigt. Det skal ikke være muligt at hente høje danske sociale ydelser, hvis man ikke er berettiget til dem. Derfor strammer vi nu grebet og øger kontrollen. Det mener jeg kun er rimeligt.”

Du kan læse mere om de forskellige tiltag her.

* EU-borgere er inkl. EØS-borgere.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for juni 201931.7.2019 13:05:50 CESTPressemeddelelse

Ledigheden steg lidt i juni 2019 med 900 fuldtidspersoner. Det svarer til en ledighed på 104.300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er dermed steget fra 3,7 pct. til 3,8 pct. af arbejdsstyrken. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Vi kan se, at ledigheden er steget lidt i juni, men samlet set er den stadig historisk lav. Vi har fortsat en unik chance for at sikre, at endnu flere får en fod ind på arbejdsmarkedet. - Her er et af de vigtigste redskaber for denne regering opkvalificering. Vi ønsker at forbedre mulighederne for efteruddannelse, for har man kvalifikationerne, er man mindre følsom overfor nedgang i økonomien. Det handler for os om at investere i mennesker på den lange bane i stedet for kun at tænke kortsigtet og rekruttere massivt i udlandet. - Samtidig vil vi forbedre arbejdsmiljøet helt generelt, så man trygt og sikkert kan gå på arbejde. Og vi vil sikre, at flygtninge og indvandrere i højere grad arb

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 201928.6.2019 09:26:27 CESTPressemeddelelse

Ledigheden faldt i maj 2019 med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 102.500 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er uændret på 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: "Det er rigtig glædeligt, at ledigheden fortsætter med at falde. Det skyldes ikke mindst, at vi er i en højkonjunktur, og her er det regeringens hovedopgave at sikre, at flere får glæde af opsvinget. Jeg vil arbejde hårdt for et velfungerende arbejdsmarked, som flest muligt kan blive en del af." "Det handler blandt andet om, at dem med mindst uddannelse får løftet deres kvalifikationer. Det vil vi gøre via en målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats, herunder for de mange unge, som hverken er i job eller i uddannelse. Det er dem, som har det sværest, hvis konjunkturerne vender, og det er samtidig en god investering for virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft." "Endelig vil vi også sikre, at flygtninge og indvan

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum