Udenrigsministeriet

Regeringen forlænger dansk radar til kampen mod ISIL

Del

Den danske radar og tilhørende operatører vil næste år kunne fortsætte deres deltagelse i kampen mod ISIL. Det har regeringen besluttet efter i dag at have rådført sig med Det Udenrigspolitiske Nævn.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Danmarks radarbidrag til indsatsen mod ISIL er værdsat af koalitionen og fortsat efterspurgt. Derfor har regeringen besluttet, at bidraget skal forlænges. Koalitionens indsats har betydet, at næsten alle ISIL-kontrollerede områder er befriet. Men kampen er ikke slut, og terrororganisationen udgør stadig en trussel i både Irak og Syrien. Derfor ønsker vi, at Danmark fortsat skal yde et markant bidrag til den internationale koalitions kamp mod ISIL – både militært og civilt.”

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger:

”Med forlængelsen af radarbidraget viser Danmark sin vedholdenhed i kampen mod ISIL. Det meget efterspurgte radarbidrag har bidraget til koalitionens fremgang, men det er nu afgørende, at resultaterne konsolideres og udbygges. De danske radaroperatører bistår dagligt med at styre koalitionens fly, og den mobile radar i Irak sørger for et stabilt radarbillede til stor gavn for koalitionen. De danske soldater har vedvarende siden 2016 leveret en betydningsfuld indsats til støtte for koalitionens luftoperationer, som vi kan være stolte af.”

Baggrund

Folketinget vedtog i november 2015, at Danmark skulle bidrage med en radar til den internationale koalitions kamp mod ISIL. Det blev besluttet, at radaren skulle udsendes i ét år, med mulighed for forlængelse. Jf. den seneste forlængelse skulle radaren have været hjemtaget i januar 2019. Regeringens beslutning i dag betyder, at den nu hjemtages i januar 2020.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet stemte for regeringens beslutningsforslag B 8 i november 2015. Med beslutningen blev op til ca. 30 personer udsendt som led i det danske radarbidrag, heraf op til 20 operatører til koalitionens kontrol- og varslingscenter på Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater og 10 personer med selve radaren til Al Asad luftbasen i Irak.

Det danske radarbidrag har siden januar 2016 været udsendt til Al Asad-luftbasen i Irak og Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater og har været meget værdsat i koalitionen. Bidraget medvirker til at etablere et luftbillede i operationsområdet i det vestlige Irak og østlige Syrien. Radaren har leveret input til koalitionens kontrol- og varslingscenter i knap 24.000 timer siden starten for bidragets indsættelse.

For yderligere information:

Forsvarsministeriet: Pressvagttelefonen, 72810400

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red