Region Hovedstaden

Rapport: Region H´s hospitaler bliver grønnere

Del
I tal og data og med en håndfuld fortællinger fra det konkrete arbejde præsenterer Region Hovedstaden regnskabet for sit arbejde med den grønne omstilling. Konkrete fremskridt kan dokumenteres i retning af mere bæredygtige hospitaler, og regionen skruer nu op for den grønne omstilling med et ambitiøst 2030-program.

Hospitalerne står for en betydelig andel af CO2-udledningen i Danmark, og Region Hovedstaden med sine 44.000 medarbejdere har længere været i gang med en ambitiøs, grøn omstilling. Senest er der skruet op for indsatserne i et nyt program, der omfatter transport, energi, indkøb, køkkendrift, spildevand, affald – og fra næste år bæredygtigt byggeri.

Arbejdet med den grønne omstilling har været påvirket af den langvarige Corona-epidemi. Siden det sidste regnskab i 2019 er det alligevel lykkedes at få sat nogle vigtige milepæle i arbejdet, som vil sætte skub på den grønne omstilling de kommende år.

Rapportens tal og data er denne gang suppleret med cases og interviews med de medarbejdere og ledere, der arbejder med de konkrete indsatser. Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) siger, at den grønne omstillingsrapport giver et bedre overblik over, hvor der skal sættes ind for at få størst effekt:

”En effektiv grøn omstilling handler i høj grad om at tage lederskab, ændre adfærd og holde fast i indsatserne over tid. Det lederskab har vi på et tidligt tidspunkt taget på os i Region Hovedstaden. Vi vil sikre en bæredygtig region med ren luft og vand, en mangfoldig natur, et sikkert klima og sundt miljø til nuværende og kommende borgere. Omstillingsrapporten viser, at vi er godt på vej i det arbejde, og det er rigtig glædeligt. Nu gælder det om at holde fast, så vi kan lykkes med de ambitiøse mål.”

Også formand for Region Hovedstadens Klima- og Miljøudvalg, Kim Rockhill (S), glæder sig over, at man i rapporten kan se fremskridt:

”Det overordnede billede er, vi løbende ser forbedringer, og med Grøn 2030-programmet, som er en del af vores verdensmålshandlingsplan, udvider vi den grønne omstilling med flere ambitiøse indsatser. I budgettet for 2022 har vi også sat penge af til en bedre forankring af de grønne indsatser på hospitalerne, og det er vigtige skridt, som skal være med til at føre os tættere på målet.” 

De indirekte udledninger

Blandt nogle af resultaterne i årets omstillingsrapport kan nævnes, at over 50 procent af regionens egne køretøjerne nu er grønt omstillet.

På fødevareområdet er CO2-belastningen fra råvareindkøb faldet med fire procent fra 2019 til 2020 opgjort som kg CO2 pr. kg fødevare. Regionen har også produceret mindre affald i 2020, og mere er blevet genanvendt. 22 procent af alt affald i regionen er blevet sendt til genanvendelse i 2020. Den udvikling er en lille fremgang på tre procentpoint i forhold til 2019. Udrulningen af den fælles kildesortering på hospitalerne har samtidig været et omfattende projekt.

På indkøbsområdet har Region Hovedstaden sammen med Region Midt og Region Syd samlet en række krav til emballage, så leverandører bruger mere miljøvenlige råvarer til emballagen.  

I årets rapport er for første gang opgjort udledninger fra regionens mange udbud og indkøb, som også kaldes de indirekte udledninger. Alt fra serviceydelser, gummihandsker og lægemidler til fødevarer og byggematerialer.

Mogens Kornbo, direktør i Center for Ejendomme, der har ansvaret for en del af regionens arbejde med den grønne omstilling, siger:

”Med omstillingsrapporten har vi fået et styrket overblik og et godt værktøj, der kan bruges i det videre arbejde med den grønne dagsorden. De kommende år intensiverer vi indsatsen med konkrete mål for at reducere CO2-udledningen fra de indirekte udledninger, der udgør cirka 90 procent af regionens samlede aftryk. Med vores regnskab håber vi også at kunne inspirere flere virksomheder og organisationer til at regne de indirekte udledninger med.”

Læs Region Hovedstadens grønne omstillingsrapport 2020

Læs den grønne omstillingsrapport.

Se klimaregnskaber. 

Læs mere om vores arbejde med grøn omstilling.

Kontakt

  • Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) eller formand for Klima- og Miljøudvalget Kim Rockhill (S) via regionens pressevagt på tlf.: 70 20 95 88
  • Om selve rapporten: Enhedschef Heine Knudsen, Center for Ejendomme, tlf. 51446623

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden ophæver kontrakt med totalentreprenør på byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital15.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher. Totalentreprenøren har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital. Regionen går nu i gang med at undersøge, hvordan byggeriet kommer hurtigst muligt tilbage på sporet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye