Randers-forskere skal bidrage til stort projekt, der skal udvikle nye teknologier til tarmkræftscreening

Måske kan du i fremtiden blive screenet for tarmkræft gennem en blodprøve. Det arbejder et nyt stort EU-projekt kaldet DIOPTRA i hvert fald på at finde ud af, og til projektet skal Sisse Njor, seniorforsker, og Susanne Fogh Jørgensen, post doc, ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, bidrage med data om danskerne.
Projektet står nemlig på to ben. På den ene side arbejder forskere med at finde en metode til at screene for tarmkræft via en blodprøve. På den anden side skal projektet forsøge at definere risikofaktorer for at få tarmkræft, så vi kan målrette screeningen bedre. Og det er her de to forskere kommer ind i billedet.
- Ved at kigge i vores rigtigt gode danske registre skal vi se, om vi kan finde nogle fælles træk blandt dem, der typisk bliver ramt af tarmkræft i Danmark. I dag screener vi kun baseret på alder, men det er med garanti ikke den smarteste måde at gøre det på. Tanken her er, at vi skal finde frem til nogle mere specifikke parametre end alder, forklarer Sisse Njor.
Ligner vi hinanden på tværs af EU?
Samme øvelse laver kolleger på tværs af EU for at finde ud af, om vi ligner hinanden, eller om der er forskelle, man skal dykke dybere ned i.
- Vi skal forsøge at tegne et billede af, hvordan screeningsprogrammet bliver så effektivt som muligt, så vi fanger kræft og forstadier til kræft, men ikke overbehandler raske borgere og gør dem unødigt bekymrede, for en sygdom de ikke har, siger Sisse Njor.
Hun forklarer, at man derfor vil se på, om man kan definere særlige befolkningsgrupper, som både har meget høj, men også meget lav forekomst af tarmkræft.
Hele formålet er at nå frem til en mere ensartet og let måde at screene for tarmkræft på på tværs af EU. I dag er der nemlig store forskellige på om, og hvordan man gør.
- Det bliver meget spændende, at se hvilke resultater vi står med, når projektet slutter om fire år. Forhåbentlig kan vi rykke noget på den lidt større bane, når vi går sammen på tværs af mange lande, siger Sisse Njor.
Fakta:
Tarmkræft er på verdensplan blandt de tre hyppigst forekommende kræftformer og har den anden højeste dødelighed.
DIOPTRA står for "Early dynamic screening for colorectal cancer via novel protein biomarkers reflecting biological initiation mechanisms."
Projektet hører under EU forsknings- og innovationsprogrammet Horizon Europe og har et budget på ca. 105 millioner danske kroner. Heraf har Afdeling for Folkeundersøgelser har fået tildelt 3,6 millioner kroner.
Projektkonsortiet består af 28 europæiske institutioner fra 15 lande.
I dag tilbydes alle danskere mellem 50-74 år at deltage i screening for tarmkræft hvert andet år ved at indsende en afføringsprøve, der opsamles derhjemme.
Nøgleord
Kontakter
Janni Ord LundagerKommunikationschefRegionshospitalet Randers
Tlf:20 52 13 70janlua@rm.dkBilleder
Links
Information om Regionshospitalet Randers

Skovlyvej 15
8930 Randers
78 42 00 00https://www.regionshospitalet-randers.dk/
Regionshospitalet Randers er akuthospital for Kronjylland og Djursland og dækker dermed den nordøstlige del af Region Midtjylland. I hospitalets område er der ca. 215.000 indbyggere. Hospitalet har ca. 200.000 behandlinger årligt og beskæftiger hvad der svarer til ca. 1.900 fuldtidsansatte.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Nyt værktøj beskriver den gode stuegang med ældre patienter med skrøbelighed28.4.2025 12:51:43 CEST | Pressemeddelelse
Lene Holst Andersen har som en del af sit ph.d.-projekt på Regionshospitalet Randers udviklet et støtteværktøj, der beskriver, hvordan læger afvikler den gode stuegang med ældre patienter med skrøbelighed.
Fortsat høj patienttilfredshed på Regionshospitalet Randers13.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Patienter og fødende, der er indlagt eller har en aftale på Regionshospitalet Randers, er generelt tilfredse med den behandling, de får på hospitalet. Særligt hos patienter, der bliver undersøgt i Røntgen og Skanning, er tilfredsheden høj.
Regionshospitalet Randers skal fremover lave endnu flere nye knæ og hofter4.3.2025 08:29:15 CET | Pressemeddelelse
For at imødekomme stigende efterspørgsel og ventelister investerer Regionshospitalet Randers i at kunne lave endnu flere nye knæ og hofter fremover.
Unikt uddannelseskoncept styrker samarbejdet på operationsstuen19.2.2025 07:12:00 CET | Pressemeddelelse
Regionshospitalet Randers har udviklet et nyt uddannelseskoncept, hvor simulationstræningen ikke fokuserer på de faglige kompetencer, men udelukkende på det gode teamsamarbejde på operationsstuen – til gavn for både medarbejdere og patienter.
Ny, stor EU-bevilling skal bidrage til at få flere udsatte borgere med i kræftscreeningsprogram13.2.2025 06:40:00 CET | Pressemeddelelse
UNICCA - Universitetsklinik for Kræftscreening har, som en del af et større EU-projekt, fået bevilliget 6,7 mio. kr., der skal bruges i arbejdet med at få elimineret livmoderhalskræft hos udsatte grupper i høj risiko.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum