Rålam ligger ofte alene
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam, der ikke var i nød.

Hvert år får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange henvendelser, fra borgere der undrer sig over at rålam ligger alene. Henvendelserne kommer ofte fra folk, der tror, at rålammet er blevet forladt, når det ligger alene, eller som tror at lammet er sygt, fordi det ligger helt stille og ikke bevæger sig, selv om borgeren står helt henne ved det. Men det er sjældent tilfældet:
- Mange folk ved ikke hvornår et rålam er i nød, og hvornår det bare opfører sig som et normalt rålam i naturen. Det er helt naturlig adfærd, at små rålam det meste af tiden ligger alene. Når nogen kommer tæt på, trykker det sig blot ned mod jorden for at skjule sig selv, forklarer Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.
Lammene er ustabile på benene i den unge alder, så det meste af tiden ligger de og gemmer sig i græs og buskadser, mens deres mor er ude efter føde.
Hold afstand til rålammet
Den bedste måde at hjælpe et rålam på er derfor altid at lade det være i fred. Det er ikke i nød, fordi det ligger alene i buskadset eller går og kalder. Tværtimod kan det være at rålammets mor er lige i nærheden, men ikke tør nærme sig fordi der er mennesker.
- Den største fare for rålam er faktisk de mennesker, som finder dem. Mange tror, at de hjælper lammet ved at holde øje med det og tjekke, om dets mor kommer tilbage. Et rådyr vil dog meget sjældent nærme sig sin unge, hvis der er mennesker i nærheden. Det kan også være grund til, at nogle rålam går og kalder. Den er blevet sulten og utålmodig, men der er mennesker i nærheden, så moren tør ikke nærme sig, pointerer Michael Carlsen.
Finder man et tydeligt såret rålam, skal man kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.
FAKTABOKS: Det gør du, hvis du ser et rålam:
- Medmindre et rålam er tydeligt såret, bør du altid lade det være og bevæge dig langt væk fra det, så dets mor kan komme tilbage til det.
- Hvis et rålam går og kalder, så er den bedste løsning at gå langt væk fra ungen, så moren kan komme til sin unge
- Finder du et rålam, der er tydeligt såret, eller er du i tvivl om, hvorvidt ungen er i nød, så bør du kontakte Dyrenes Vagtcentral 1812 for vejledning
Bliv endnu klogere på rålam og andre vilde dyreunger: https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/dyreunger
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Danske svinestalde plages af millioner af delfingrise22.6.2022 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2020 blev der født otte millioner levende, men underudviklede, danske pattegrise – såkaldte delfingrise. Det er et klart signal, om at fremavlen af højproduktive landbrugsdyr er ekstrem og uetisk. Dyrenes Beskyttelse vil have politikerne til at gribe ind
Klip ikke hækken før Sankt Hans17.6.2022 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en udbredt misforståelse, at havens hække og buske skal beskæres kraftigt tidligt på sommeren. Vil man styrke biodiversiteten og hjælpe dyr og insekter i haven, skal man vente med at beskære hækken til september, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Sankthansbål er en dødsfælde for dyrene16.6.2022 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver år tændes flere hundrede Sankthansbål rundt omkring i Danmark. Desværre fanges mange dyr i flammerne, fordi de ser kvasbunken som det perfekte skjulested. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at flytte, og ombygge bålet, umiddelbart inden det tændes.
Karina Fisker skal sikre nye hjem til tusindvis af dyr14.6.2022 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15. juni bliver Karina Fisker internatchef for Dyrenes Beskyttelses ti internater, der sidste år fandt nye hjem til flere en 8000 dyr. Jobbet kombinerer nordjydens store passioner: Dyr og ledelse.
Rekord mange spædekalve sendes på udmarvende langfart14.6.2022 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stadig flere danske spædekalve sendes på lange ture ud af landet, viser ny rapport fra Dyrenes Beskyttelse. Kalvene opholder sig i lastbilerne i op til 17 timer, hvor de risikerer at sulte og tørste på turen, da de ikke tilses. Dyrenes Beskyttelse foreslår dansk forbud mod transporterne
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum