Det Kriminalpræventive RådDet Kriminalpræventive Råd

Psykisk vold smadrer alt for mange liv: Vi har alle sammen et ansvar

Del
Angst, depression og PTSD. Psykisk vold i parforhold har store konsekvenser for de ramte. Derfor blev psykisk vold i foråret gjort strafbart. Men kriminalisering er langtfra nok. Der skal sættes ind, før volden eskalerer. Derfor lancerer Det Kriminalpræventive Råd i dag kampagnen RÆK UD.

Vi ser det ikke, og det er ikke rigtig noget, vi taler om. Men inde bag lukkede døre og pæne facader bliver især unge kvinder udsat for gentagne krænkelser. Deres kærester truer, ydmyger, nedgør, overvåger og isolerer dem systematisk og kontrollerer deres liv.

”Psykisk vold kan være fuldt ud lige så skadeligt som fysisk vold. Psykisk vold i parforhold smadrer mange liv og kan sætte dybere mentale spor end kvælertag og knytnæveslag. Den usynlige vold skal frem i lyset, så de ramte tør række ud, og vi andre kan gribe ind,” siger Christina Hviid, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd.

97 procent af adspurgte kvinder, som boede på et krisecenter i 2017 svarede, at de havde været udsat for psykisk vold. Og på organisationen Lev Uden Volds landsdækkende rådgivningstelefon for voldsudsatte handlede 981 ud af 1.212 henvendelser i første halvår af 2019 om psykisk vold.

”Vi skal gribe ind, inden volden eskalerer, og kvinderne havner på krisecenter. Psykisk vold er nu blevet strafbart, men hvis vi for alvor skal lykkes med at forebygge det, skal vi oplyse om, hvad psykisk vold er, så flere kender faresignalerne og konsekvenserne ved vold – og ikke mindst, hvordan man griber ind på en god måde,” siger Christina Hviid fra Det Kriminalpræventive Råd.

Med kampagnen RÆK UD vil Det Kriminalpræventive Råd især nå ud blandt de unge. Unge kvinder mellem 16 og 29 år er den gruppe, som er i størst fare for at blive udsat for psykisk vold, og for dem kan viden om psykisk vold blive forskellen på liv og død. Både de udsatte og netværket omkring skal vide, at det er uacceptabelt, hvis en kæreste fx konstant tjekker sin partners mobil; kræver at vide, hvor hun er; vil bestemme, hvad hun har på eller bliver truende, når de er uenige.

”Vi siger RÆK UD, fordi ingen kan bekæmpe psykisk vold alene. Vi skal være klar til at række ud og spørge ind, hvis nogen vi kender bliver udsat for psykisk vold. Ligesom vi skal lytte og hjælpe, hvis nogen selv rækker ud til os. Skal vi den psykiske vold i parforhold til livs, starter det med at række ud,” siger Christina Hviid, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd.

Læs mere om psykisk vold og om, hvor man kan få hjælp - som udsat, pårørende eller udøver - på www.rækud.dk.

Nøgleord

Kontakter

Mads Nørgaard-Larsen


Pressemedarbejder:


Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk

Vedhæftede filer

Links

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye