Psykisk sygdom i familien påvirker behandlingen af personer med bipolar lidelse
Bipolar lidelse er en alvorlig psykisk sygdom, som 50.000 til 100.000 danskere bliver ramt af i løbet af deres liv. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i samarbejde med flere amerikanske hospitaler, viser nu, helt i tråd med tidligere studier, at patienter med bipolar lidelse har mange familiemedlemmer der også lider af svære psykiske sygdomme.
Det nye er imidlertid, at patienterne med en eksempelvis forælder eller søskende med en svær psykisk sygdom, havde et mere kompliceret forløb af deres sygdom. De havde flere depressive og maniske episoder og flere selvmordsforsøg gennem livet, samtidig med, at de har behov for en mere intensiv behandling med mere medicin.
”Det positive fund er, at denne ekstra indsats i forhold til behandlingen resulterede i, at patienter med og uden nære slægtninge med svær psykisk sygdom responderede lige godt på behandlingen,” forklarer læge og ph.d., Ole Köhler-Forsberg fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, som er en af forskerne bag studiet.
Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Affective Disorders.
Familiehistorien påvirker
Patienterne med bipolar lidelse angav ved starten af studiet, hvor mange førstegrads-slægtninge med svær psykisk sygdom de havde. 85 procent af de deltagende angav, at de havde mindst én og 20 procent angav at have fem eller flere. Af de hyppigste lidelser var depression, alkoholmisbrug og bipolar lidelse.
”Vi fandt desuden, at det højere antal af familiemedlemmer med svære psykiske lidelser hang sammen med et lavere uddannelsesniveau, lavere indkomst og tidligere debut af sygdommen. Det tyder på, at psykisk sygdom i familien også påvirker patienternes liv i meget bred og generel forstand ud over deres sygdom,” fortæller Ole Köhler-Forsberg.
Resultaterne er baseret på to store amerikanske lodtrækningsforsøg med i alt 757 deltagere. Studiet er det første af sin art, som har inkluderet en så stor gruppe af patienter og som kunne følge patienterne gennem 24 uger, hvor de blev behandlet med en ud af fire forskellige behandlinger.
”Fremtidige studier kan undersøge nærmere, hvordan psykisk sygdom i familien påvirker patienten men også hele familien og de pårørendes liv, og om man burde sætte tidligere ind for at hjælpe eksempelvis børn af psykisk syge mennesker,” siger forskeren.
Bag om resultatet
- Studiet er baseret på to store kliniske studier som blev udført på 11 hospitaler i USA. Patienterne blev behandlet med en ud af fire mulige behandlingsarme. Ved starten af studiet angav patienterne hvilke og hvor mange af deres førstegrads-slægtninge der havde en alvorlig psykisk sygdom.
- Studiet var i samarbejde med 11 amerikanske hospitaler, og primært med Massachusetts General Hospital og Harvard University i Boston, USA.
- Den videnskabelige artikel kan læses i Journal of Affective Disorders
Kontakt
Læge og Ph.d. Ole Köhler-Forsberg
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien, Forskningsenheden for Psykoser
Tlf: 23 42 06 61
karkoe@rm.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum