PROSA

PROSA: Vigtigt opgør med sexchikane

Del
Hvis sexchikane og kønskrænkende adfærd skal udryddes på arbejdsmarkedet, skal der sættes ind allerede på uddannelsesstederne. Sådan lyder det fra de it-professionelles fagforbund PROSA, der roser nyt initiativ fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er et vigtigt skridt i kampen mod chikane og krænkende adfærd, når uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen nu vil inkludere spørgsmål om sexisme og chikane i undersøgelsen Uddannelseszoom, der hvert andet år bliver foretaget blandt danske studerende.

Sådan lyder det fra de it-professionelles fagforbund PROSA, der i foråret præsenterede to omfattende undersøgelser, som dokumenterede, at både sexchikane og kønsdiskrimination er et udbredt fænomen på it-studiesteder og it-arbejdspladser.

"Vi hilser ministerens initiativ velkommen. Vi ved fra vores egne undersøgelser, at it-studierne i Danmark har et alvorligt problem med seksuel chikane og krænkende nedvurdering af kvinders faglighed, men der eksisterer desværre ikke systematisk viden på hele uddannelsesområdet. Det er afgørende, at vi får det, hvis vi skal kunne handle på problemerne og løse dem ordentligt," siger næstformand Hanne Lykke Jespersen.

 

Stil de rigtige spørgsmål

Med værktøjet Uddannelseszoom kan man sammenligne op til tre uddannelser på en lang række parametre som for eksempel udbytte af undervisningen, trivsel på uddannelsen, jobmuligheder efter endt uddannelse, frafald og meget andet.

Står det til Ane Halsboe-Jørgensen skal undersøgelsen nu også indeholde spørgsmål om chikane, men det er endnu ikke besluttet, hvilke konkrete spørgsmål der skal indgå i spørgeskemaet. Derfor vil Hanne Lykke Jespersen gerne byde ind med data fra PROSAs undersøgelse, som er blevet til i samarbejde med Kvinfo og Normværk.

"Det er meget vigtigt, at vi får spurgt på den rigtige måde. Vores egen undersøgelse peger på, at der er en forskel på 29,4 procentpoint afhængig af, hvordan man udformer spørgsmålene. Hvis vi kun spørger, om medlemmerne har været udsat for seksuel chikane, så svarer 7,4 procent bekræftende på det. Men hvis vi stiller konkrete spørgsmål til chikaneoplevelser og krænkelser og lægger dem sammen, så svarer 36,8 procent bekræftende," siger Hanne Lykke Jespersen og fortsætter:

"Vi ser desværre flere andre undersøgelser af seksuel chikane, der ender med at producere misvisende resultater, fordi man ikke stiller de rigtige spørgsmål. Det er afgørende at undgå den bias i ministeriets initiativ."

 

Ikke kun sexchikane

PROSAs undersøgelse peger på, at der på uddannelsesstederne ikke kun er et problem med sexchikane, men også hvad undersøgelsen kalder 'kønskrænkelser'. Det bør i følge Hanne Lykke Jespersen også være en del af undersøgelsen.

"En ting er seksuel chikane, som skal undersøges og afskaffes. Men sideløbende med den seksuelle chikane ser vi en stærk tendens på it-uddannelserne til, at kvinders faglighed nedvurderes, og at kvinder presses ind i bestemte, ”bløde”, dele af faget. Det skal bestemt undersøges om de tendenser gør sig bredt gældende i uddannelsessystemet," siger Hanne Lykke Pedersen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt pressekoordinator Thomas Bruun Funch - 20 74 58 65

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

PROSA anmoder justitsministeren om at opløse KL ved lov1.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle har i dag, 1. april 2024, anmodet Justitsministeren om at ophæve Kommunernes Landsforening (KL) ved lov. Baggrunden for denne opsigtsvækkende anmodning skal findes i Datatilsynets nylige påbud til 53 kommuner omkring videregivelsen af skoleelevers personoplysninger til Google (kendt som Chromebook-sagen). Her har KL argumenteret for, at de ønsker at fortsætte kommunernes ulovlige brug af Chromebook og mener, der er et behov for lovliggørelse af forholdet gennem en indgriben fra Folketinget.

Fire fagforeninger går sammen om at styrke arbejdsforhold og vilkår i spilbranchen – lancerer fælles website8.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Spilbranchen har i mange år været kendetegnet ved lav organiseringsgrad, lavere lønninger end den øvrige it-branche og pressede arbejdsforhold. Ofte må spiludviklere forlade branchen efter få år, fordi vilkårene er så pressede. Der er samtidig blevet spekuleret i, at mange medarbejdere har spiludvikling som passion, og det har kunnet udnyttes til at presse lønninger og hæve arbejdstiden. Spilbranchen tiltrækker samtidig mange udenlandske udviklere, som ikke har samme blik for rettigheder og arbejdsvilkår i den danske model.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye