Professor i nyresygdomme

Som overlæge på OUH har Claus Bistrup haft et tæt samarbejde med professor Boye L. Jensen, Institut for Molekylær Medicin på SDU - i nyrernes reaktion på protein i urinen ved forskellige nyresygdomme hos mennesker. Mange af disse forsøg er gennemført af ph.d.-studerende, som Claus Bistrup har været medvejleder for. Denne forskning har været med til at ændre den måde, man kan opfatte proteinudløst forstyrrelse i saltudskillelsen i urinen og dermed også givet en forklaring på, hvorfor man kan få væskeophobning i kroppen og højt blodtryk, når urinen indeholder protein.
Med udnævnelsen til professor skal halvdelen af Claus Bistrups arbejdstid gå med klinisk lægearbejde og halvdelen med forskning. Udover at hjælpe kollegaer med at udvikle og gennemføre egne projekter, skal han fortsætte forskningen i konsekvenserne af protein i urinen, med fokus på, hvordan man kan forhindre de skadelige virkninger. Derudover vil han forsøge at finde årsager til nogle af de store problemer for nyretransplanterede patienter: blodtryksforhøjelse, åreforkalkning, knogleskørhed og diabetes. Og måder man kan afhjælpe disse problemer på. På længere sigt, vil han søge at optimere behandlingen af donornyrer, når de skal transporteres.
Claus Bistrup er uddannet fra Københavns Universitet januar 1990. Efter indledende klinisk uddannelse i Esbjerg, kom han til OUH september 1995 og afsluttede uddannelsen til speciallæge i medicinske nyresygdomme 2001. Januar 2005 erhvervede han ph.d.-graden ved Institut for Molekylær Medicin, SDU i medicinsk fysiologi på en afhandling om forstyrrelser i nyrens udskillelse af salt ved samtidig protein i urinen hos rotter.
Efter ph.d.-graden havde han et års kvalificerende klinisk uddannelse på Rigshospitalet i København. Siden da, har han været ansat ved nyremedicinsk afd. Y, OUH, og fra 2006 nyretransplantationsansvarlig overlæge. Som et led i denne stilling er der blevet opstartet nyretransplantationer med blod- og vævstypeuforligelighed, ligesom afdelingen deltager aktivt i det skandinaviske nyredonorbytteprogram.
Claus Bistrup, 59 år født og opvokset i Storkøbenhavn. Gift og har fire børn, og bor i Odense.
Fødselsdato: 9/12/61
Kontakter
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum