Professor i klinisk biomekanik på OUH og SDU

Anders Holsgaard Larsen vil i sit professorat arbejde med at undersøge hvilken rolle operation og træning kan spille i behandlingen af patienter med nedsat muskel- og gangfunktion. Derudover vil han have fokus på hvorledes træningsrobotter kan understøtte en selvstændig gangfunktion eller assistere med en mere effektiv rehabilitering f.eks. efter hofteoperation. Ligeledes er han interesseret i at identificere begrænsninger for fysisk aktivitet i hverdagen, som et vigtigt element i at genskabe en selvstændig og tilfredsstillende hverdag for en lang række ortopædkirurgiske patienter.
Anders Holsgaard Larsen har gennem de seneste 15 år forsket i en række vigtige lidelser i bevægeapparatet. Han har særligt fokus på at evaluere forskellige ortopædkirurgiske og fysioterapeutiske behandlinger for patienter med smerter og funktionsnedsættelse lige fra børn med cerebral parese (spasticitet) til ældre patienter med slidgigt. Inden for disse forskningsområder har han publiceret en lang række videnskabelige artikler, hvor fysisk træning kan virke som et supplement og i visse tilfælde endda som et alternativ til kirurgisk behandling. Anders Holsgaard Larsens forskning medvirker dermed til at skabe viden om den optimale behandling af bevægeapparatet på det rigtige tidspunkt.
Det meste af hans forskning udgår fra Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og Ortopædkirurgisk Afdeling på henholdsvis SDU og OUH. Derudover er han også tilknyttet som gæsteforsker ved Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige
Anders Holsgaard Larsen har en speciel interesse i muskelstyrke og gangfunktion. Han er leder af Gang- og Bevægelseslaboratoriet på OUH, hvor højteknologisk kamera- og computerteknologi kan undersøge kroppens bevægelser og belastninger under diverse fysiske aktiviteter. Denne teknologi anvendes blandt andet til objektiv undersøgelse af gangfunktionen hos børn med cerebral parese med det formål at understøtte/identificere den korrekte behandling og evaluere behandlingseffekten. Specielt i forbindelse med kirurgisk behandling af børn med cerebral parese er det vigtigt at identificere hvilke specifikke udfordringer, det enkelte barn har med bevægeapparatet for at kunne forbedre en selvstændig gangfunktion.
Med udnævnelsen af Anders Holsgaard Larsen får SDU og OUH en professor, som er en særdeles dygtig forsker, og som kan gennemføre kliniske studier på højt niveau. Han vil styrke og kvalificere den kliniske forskningen, der kommer patienterne til gavn. Anders’ samarbejde med både det tekniske og humanistiske fakultet på SDU vil åbne nye tværfaglige døre, der potentielt vil skabe forbedrede behandlinger i fremtiden, udtaler Søren Overgaard, Forskningsleder ved Ortopædkirurgisk Forskningsenhed, SDU.
Anders Holsgaard Larsen er uddannet Cand.scient. i idræt og sundhed fra SDU, hvor han forsvarede sin ph.d.-afhandling i 2007. I 2009 blev han ansat som adjunkt ved den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og blev i 2010 udnævnt til lektor.
Anders Holsgaard Larsen er 47 år og er vokset op i Aalborg, hvor han er student fra Hasseris Gymnasium og efterfølgende reserveofficer ved Jydske Dragonregiment inden opstart på idrætsstudiet ved SDU. I fritiden bruger han bl.a. sin tid på MTB- og landevejscykling samt rulle- og langrendsski. Anders bor i Odense, er gift med Camilla og har tvillingerne Olivia og Sebastian (10 år) samt Sofia (15 år).
Kontakter
Til navneredaktionen:
Fødselsdato og sted: 07.05.73, Aalborg
Adresse: Dyrupgårds Alle 115, 5250 Odense SV
Mail: ahlarsen@health.sdu.dk
Mobil: +45 26 50 39 12
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum