DEO

Prisuddeling: Annika Aakjær* modtager Demokratistafetten på Grundlovsdag [klausuleret til 5/6]

Del

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, modtog Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet i 2019. På grundlovsdag giver han stafetten videre til Annika Aakjær*, der får pligt til at løfte den demokratiske debat i det kommende år. Modtageren afsløres på grundlovsmødet på Vartov den 5. juni.

*Klausuleret: Annika Aakjær modtager Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet. Dette må først afsløres kl. 10.00 på grundlovsdag den 5. juni 2021

Annika Aakjær, der er sanger, sangskriver og skuespiller, modtager stafetten fra Henrik Vestergaard Stokholm, der er rektor ved Nyborg Gymnasium og den nuværende indehaver af Demokratistafetten. Han har med stafetten i hånden kæmpet for, at børn med afslag på asyl i Danmark kan fortsætte deres skolegang og undervisning. 

”God kunst sætter ting til debat og rører os allesammen. Det gør modtageren af denne stafet - hver gang vi hører hendes smukke stemme og hendes skarpe tekster. Hun er fantastisk, og hun hedder Annika Aakjær,” skriver Henrik Vestergaard Stokholm i manuskriptet til sin overdragelsestale.

”Annika Aakjær modtager Demokratistafetten i år, fordi hun formår at skabe inkluderende samtaler om svære og konfliktfyldte temaer. Hun modtager den for at kæmpe for ligestilling og plads til mennesker i alle modeller. Men også fordi vi efter 1½ års nedlukning har brug for at møde hinanden igen med den humor og det håb, som Annika Aakjær har en sjælden evne til at bibringe.”

Sådan lyder Stafetkomitéens begrundelse for, at valget er faldet på Annika Aakjær, fortæller Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder i DEO og talsperson for Stafetkomitéen. 

Om Demokratistafetten

Ved Ebbe Kløvedal Reichs død i 2005 indstiftede en kreds af hans nærmeste i samarbejde med DEO og Vartov Demokratistafetten, der skulle bære hans arv videre. Stafetten tildeles dem, der vil og kan tage de svære debatter i og om demokratiet. Det er ikke en traditionel pris, men en reel stafet der pålægger modtageren et ansvar for at løfte den demokratiske debat i et år. Tidligere indehavere omfatter blandt andre Özlem Cekic, Rune Lykkeberg, Lene Andersen, Carsten Jensen, Jesper Tynell og Emma Holten.

Grundlovstaler og mindetale for Jens-Peter Bonde

Dagen byder desuden på en overrækkelse af en mindestafet for Jens-Peter Bonde, der gik bort dette forår og som har været en drivende kraft bag stafetten siden dens grundlæggelse i 2005 samt grundlovstaler fra sekretariatsleder på Vartov Lise Korsgaard og sekretariatsleder i DEO Rasmus Nørlem Sørensen.   

Deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet. Arrangementet bliver livestreamet på Facebook, så det er muligt at følge med selvom man er forhindret i at komme til København på dagen. Grundlovsmødet arrangeres af DEO og Vartov i samarbejde med Stafetkomitéen.

Program for grundlovsmødet

10.00: Grundlovstale v. Lise Korsgaard, sekretariatsleder på Vartov 

10.10: Overdragelse af æresstafet til afdøde Jens-Peter Bonde og hans kone Lisbeth Kirk v. Hanne Dahl

10.20: Modtagelsestale for æresstafetten v. Lisbeth Kirk

10.30: Fællessang (”Danskerne findes i mange modeller”, Ebbe Kløvedal Reich)

10.40: Grundlovstale v. Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder i DEO

10.50: Overdragelsestale for Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet v. Henrik Vestergaard Stockholm, rektor ved Nyborg Gymnasium og nuværende stafetindehaver

11.10: Modtagelsestale for Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet v. Annika Aakjær 

11.30: Tak for i dag og afsluttende fællessang

Pressekontakt:

Rasmus Nørlem Sørensen, talsperson for Stafetkomiteen og sekretariatsleder i DEO

rasmus@deo.dk eller 61 27 72 56 

Lise Korsgaard, sekretariatsleder på Vartov 

lk@vartov.dk eller 53566459

Nøgleord

Kontakter

Rasmus Nørlem SørensenChefanalytiker og sekretariatsleder

Sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Ekspert i EU’s demokrati, europæisk offentlighed, folkelig deltagelse og lobbyisme. Følger desuden nøje med i de store politiske debatter i Europa - herunder Brexit, EU's fremtid, social søjle, vækststrategi, og frihandel.

Rasmus har arbejdet som EU-journalist, redaktør og mødearrangør siden 2009 og optræder jævnligt i medierne som europæisk ekspert og kommentator.

Tlf:+45 61 27 72 56rasmus@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum