Prisbelønnet producent fra Statens Naturhistoriske Museum får ny film på CPH:DOX

Dokumentaren The Color of Ice på 58 minutter handler om klimaforandringer og forskning på indlandsisen. Den er samtidig en portrætfilm af de to forskere William Colgan og Chris Shields, og fangeren Olennguaq Kristensen fra Savissivik i Nordgrønland.
Et hold af dokumentarfilmfolk, ledet af producer Anders Drud fra Statens Naturhistoriske Museum, fulgte de to forskere, da de for første gang skulle teste HotRod - et nyt bor, der benytter varme til at smelte sig ned i isen, så forskerne kan indsamle prøver fra stor dybde. Hvis metoden kan bruges, kan HotRod-boret være med til at kortlægge indlandsisens ændringer og bevægelser. Det er data, der er vigtig for mere præcise modeller for bl.a. havspejlsstigninger i fremtiden. Det er blevet til dokumentarfilmen The Color of Ice, som har premiere ved årets dokumentarfilmfestival CPH:DOX.
- Det er en stor ære og et kæmpe kvalitetsstempel at få udvalgt en film på CPH:DOX, som er en anerkendt international filmfestival, siger filmens producer Anders Drud, chef for Design og Digital Produktion på Statens Naturhistoriske Museum.
I filmen adresserer en af filmens to forskere, William Colgan fra GEUS, sin frustration over at være forsker og levere den ene dystre rapport efter den anden til FN´s klimapaneler, mens han oplever, at det ikke altid bliver fulgt op af handling. Han mener, at verden kræver klimahandling, men samtidig kan hvem som helst sidde derhjemme og blogge ”…et eller andet vrøvl om klimaændringerne og benægte dem”, som han siger. Det kræver derimod noget at tage ud i verden og lære noget nyt.
Videnskab handler ikke kun om heltehistorier
For instruktør Anders Graver har det været lige så vigtigt at kigge på den sammenhæng, klimaforskningen foregår i, som at forfølge en “heltehistorie”, hvor forskerne til sidst står med svaret der redder verden.
- Sådan foregår det sjældent i den virkelige verden. Helt grundlæggende er forskere bare nogle mennesker som dig og mig, der dedikeret kaster sig ind i at eksperimentere med nye instrumenter for at fremskaffe ny viden fra ukendte dybder. Det kan gå godt, det kan gå mindre godt, men pointen er at en ide bliver testet og at man forholder sig åbent til sine resultater. Det er det, der skaber ny viden, siger Anders Graver, instruktør af The Color of Ice.
At nå ud til mennesker
Det er ikke første gang at Statens Naturhistoriske Museum har været på festivaler med film om videnskab. Filmmediet som formidler af videnskab er også netop noget museet har specialiseret sig i over mange år.
- Film er et af de stærkeste medier til at vække følelser. Derfor bruger vi filmmediet meget, både i vores udstillinger på Statens Naturhistoriske Museum, og i vores formidling af museets forskningsaktiviteter, fortæller Anders Drud.
Han har som producent haft en lang række film om forskning, mennesker og natur på internationale filmfestivaller og vundet flere priser - senest med animations-filmen 'Letter to a Cycad' fra 2022, kortfilmserien ‘When the dogs are gone’ fra 2019, dokumentaren ‘Ghost of the mountains’ fra 2016 og kortfilmen ‘Ruben’ fra 2015. Alle filmene kan ses på museets youtube og vimeokanal.
Se traileren for The Color of Ice
Læs mere om The Color of Ice på festivalen
Forskningsprojektet er finansieret af Villum Fondens Experiment Programme. Filmen er støttet af Geocenter Danmark og produceret af Underground Channel i samarbejde med Humbug Film.
Kontakter
Bent BøkmanPR- og pressemedarbejderStatens Naturhistoriske Museum
Tlf:53 83 30 41bent.boekman@snm.ku.dkBilleder





Information om Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Øster Voldgade 5-7
1350 København K
35 32 22 22https://snm.ku.dk/
Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er smukt beliggende i hjørnet af Botanisk Have nær Nørreport Station.
Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Skæg med æg og fjer i påskeferien10.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er masser af sjove og spændende aktiviteter for hele familien på Statens Naturhistoriske Museum i påsken. Kom tæt på de fascinerende æglæggende dyr lige fra tudser og slanger til fugle og endda dinosaurer, deltag i museets æggequiz - og meget mere.
Ny bevilling udvider succesfuldt DNA-projekt1.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
’DNA på FORKANT’ inviterer gymnasieelever fra hele landet til at hjælpe med at indsamle vandprøver og analysere miljø-DNA fra forskellige arter. Resultaterne bruges af forskerne for at få bedre viden om tilstanden i de danske farvande. Nu sikrer en ny bevilling en markant udvidelse af projektet.
Skæg med æg og fjer i påskeferien26.3.2025 11:23:44 CET | Pressemeddelelse
Der er masser af sjove og spændende aktiviteter for hele familien på Statens Naturhistoriske Museum i påsken. Kom tæt på de fascinerende æglæggende dyr lige fra tudser og slanger til fugle og endda dinosaurer, deltag i museets æggequiz - og meget mere.
Foråret holder flyttedag19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 20. marts er det forårsjævndøgn, hvor dag og nat er lige lange. Dagen har altid været en fejring af, at foråret er kommet. Men foråret begynder stadig tidligere, og det kan skabe alvorlige konsekvenser i naturen.
Ingen adgang5.2.2025 12:10:01 CET | Pressemeddelelse
Det perfekt timede foto ‘Ingen adgang’ af en europæisk grævling, der kigger op på en sært genkendelig graffiti, er kåret som vinder af publikumsprisen 'People’s Choice Award’ i konkurrencen 'Wildlife Photographer of the Year'.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum