Positivt med 3.6 mia. kr. til forskning, men ambitionsniveauet står i stampe

”Jeg glæder mig over, at der er afsat penge både til forskernes indsats for at finde løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer, og til den frie nysgerrighedsdrevne forskning, der tager afsæt i forskernes egne ideer. Vi har brug for begge dele for både at kunne håndtere de aktuelle udfordringer og få øje på fremtidens,” siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Vores udfordringer bliver desværre ikke løst overnight, og de fleste af de områder, der er prioriteret for 2023, er gengangere fra 2022. Flest penge, ca. 1,7 mia. kr., går til klimaforskningen og den grønne forskning, som aktuelt nok er vores største samfundsudfordring. Men der er også blevet penge til områder, som ikke tidligere har fået penge fra reserven, fx 100 mio. kr. til forskning ifht. børn og unge. Det er positivt, at politikerne viser vilje til at styrke forskningen der, hvor problemerne vokser.
”Akademikerne lægger vægt på, at der er en bred fordeling af forskningsmidlerne. Men når de politiske valg er truffet, må vi overlade initiativet til forskerne, som bedst kender mulighederne for at nå resultater, ”påpeger Lisbeth Lintz.
Rosen til politikerne er dog ikke uforbeholden, for ambitionerne for forskningen er for lave. Regeringen må sætte et mere ambitiøst mål for de offentlige investeringer.
”Midt i glæden over de mange penge til forskning, så ærgrer det mig, at den nye regering ikke har sat et højere mål for forskningen end de tidligere. Det er nærmest pinligt, at Danmark fortsat har et mål for de offentlige forskningsinvesteringer på 1. pct. af BNP, når EU har sat et mål på 1,25 pct. Som et første skridt på vejen, må vi tilslutte os EU’s mål. Vi må samtidig holde op med at indregne de EU-midler, som forskerne tiltrækker til deres projekter, i opgørelsen ifht. BNP-målet,” udtaler Lisbeth Lintz.
”Jeg kan forstå, hvis politikerne ønsker et bedre grundlag for at give flere penge til forskning. Derfor foreslår jeg, at regeringen udarbejder en ambitiøs og langsigtet forsknings- og innovationsstrategi for Danmark”, slutter Lisbeth Lintz.
Nøgleord
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Billeder
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt9.4.2025 14:26:49 CEST | Pressemeddelelse
Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum