Dansk Energi

Politisk aftale er et gearskifte for udbygningen af havvind, men tempoet er for lavt

Del

Danmark er med ny aftale rykket tættere på at realisere to energiøer, der blev besluttet med sommerens klimaaftale, og et af danmarkshistoriens største OPP-projekter kan dermed skimtes i horisonten. Men i forhold til den aftalte udbygning af vindenergi er processen for langsom. Problematisk, mener Dansk Energi.

Partierne bag sommerens klimaaftale for energi og industri er blevet enige om, at energiøen i Nordsøen skal etableres som en inddæmmet ø, hvor der skal tilsluttes mindst 3 GW havvind med plads til mindst 10 GW på sigt. Derudover skal ejerskabet af selve øen deles mellem staten og én eller flere private aktører.

Aftalen er et tillæg til klimaaftalen 2020, og Dansk Energi er tilfreds med, at der nu er politisk skred i beslutningerne, og at der er politisk opbakning til et af danmarkshistoriens største OPP-projekter, hvor staten og private investorer skal etablere og drive den kommende energiø i Nordsøen i et partnerskab:

- Fremtiden er rykket lidt tættere på. Danmark har et stort potentiale inden for havvind, og vi har alle muligheder for at gå forrest og sælge den grønne strøm, som danske og europæiske forbrugere og virksomheder vil efterspørge. En arkitektur med energiøer åbner potentialet yderligere. Det, der startede som en drøm, er nu på vej til at blive virkelighed, om end i et noget lavere tempo end godt er, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Med tempoet sigter han til, at det med tillægsaftalen står klart, at deadline for energiøerne i 2030 bliver overskredet. Ifølge aftalen, bliver det vanskeligt at realisere energiøen i Nordsøen og de tilknyttede havvindmøller før 2033.

- Det er ikke godt nok, og derfor bør både de politiske og administrative kræfter løbende samles om at genbesøge tidsplanen. Jeg appellerer til, at ministeriet nytænker udbudsprocessen og går i dialog med investorerne. Vi skal jo bruge den grønne el fra havvind til at nå vores klimamål i 2030, siger Lars Aagaard og fortsætter:

- Der ligger et stort ansvar hos ministeren og ministeriet. Denne aftale skal hurtigt følges op af beslutninger, der sætter skub i alle dele af projektet, herunder den konkrete model for det delte ejerskab. Det er vigtigt, at vi skærer snittet for ejerskabet rigtigt mellem stat og kommercielle aktører, så investorerne føler sig trygge til at foretage de store, langsigtede investeringer, der er behov for, siger Lars Aagaard.

Han fremhæver, at energiøerne også har stor betydning for, at der er tilstrækkelig grøn strøm til, at Danmark kan realisere sine muligheder inden for Power-to-X, som skal bidrage med grønt brændstof til tung trafik og fly frem mod målet i 2030. Og at det derfor er fornuftigt, at aftalen åbner mulighed for, at en del af de to GW havvind, der er besluttet ved Energiø Bornholm, kan være i drift i 2030.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

Dansk Energi om Klimarådets rapport: 2021 bliver afgørende for 2030-målet26.2.2021 10:39:10 CETPressemeddelelse

Klimarådet giver med sin nye rapport det gule kort til regeringen og partierne bag klimaloven. Dansk Energi er enig i, at der er brug for at speede klimaindsatsen op og gøre planerne mere konkrete. Her bør en prisansættelse på CO2, udfasning af naturgas i boligopvarmningen og diesel i den tunge transport samt sammenhængende satsning på CO2-fangst og power-to-X stå øverst på listen over beslutninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum