RealMæglerne

Politikerne tager fejl i debat om tegn på boligboble

Del

Der mangler nuancer i debatten om tegn på boligboble, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne. Se prisudviklingen for boliger i din kommune her:

For at se dette indhold fra rkr.statistikbank.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.


Se prisudviklingen i din kommune i grafikken her

Der mangler nuancer i debatten om tegn på boligboble, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne:


– Kære politikere. I lever i en storbylomme og glemmer de hundredtusindvis af boligejere, der bor i kommuner, hvor boligpriserne ikke hvert år udvikler sig over inflationen. Prisfester er et storbyfænomen, som jævnes ud ved at bygge rigtigt og ved at støtte tilvæksten i opland og landkommuner, siger han.

Økonomer, politikere mv. har gennem de seneste par uger sat prisudviklingen på boligmarkedet på dagsordenen og stillet spørgsmål ved tegn på en begyndende boligboble.

Så sprænger boblen

Her henvises til årrækken i 00’erne, hvor massiv ejendomsspekulation i lynfart var medvirkende til at puste boligpriserne op til et kunstigt højt niveau, og når markedet ikke længere kan følge med, så sprænger boblen.

Boligmarkedet trives bedst, når prisudviklingen er mindre stejl, og når den er mere langstrakt.

Prisudviklingen i det nuværende marked er dog – i modsætningen til 00’erne – især genereret af lavt udbud og høj efterspørgsel på ejerboliger.

Betalt boligskat af 0-værdi

Men går det overhovedet så stærkt med priserne, som politikerne påstår?

Det mener Preben Merrild Angelo ikke, at det gør:

– Prisudviklingen på boliger har i nogle kommuner i flere år bevæget sig under inflationen. Dette skal man have med i betragtning, når man ser på prisudvikling og taler om boligbobler og priser, der stikker af. Der er hundredtusindvis af boligejere, som år efter år har betalt løbende boligbeskatning af en værdi, som korrigeret for inflation i bedste fald er gået i nul i forhold til, hvad værdien var sidste år, siger han.

Som eksempel nævner han, at 5.000 kroner brugt i år 2000 svarer til 6.756 kroner brugt i 2019.

Kommune

Prisforskel % (2000K1 ift. 2020K3)

GNS. procentvis ændring i prisudvikling pr. år (2000-2020K3)

København

278 %

6,2 %

Frederiksberg

248 %

6,4 %

Gentofte

244 %

5,8 %

Tårnby

203 %

4,8 %

Rødovre

185 %

5,0 %

Kilde: https://rkr.statistikbank.dk/201 (BM010) - nominelle boligpriser – villaer og rækkehuse

Kommune

Prisforskel % (2000K1 ift. 2020K3)

GNS. procentvis ændring i prisudvikling pr. år (2000-2020K3)

Morsø

38 %

1,2 %

Haderslev

36 %

1,8 %

Lolland

35 %

1,2 %

Sorø

31 %

1,9 %

Tønder

18 %

1,0 %

Struer

15 %

1,8 %

Kilde: https://rkr.statistikbank.dk/201 (BM010) - nominelle boligpriser – villaer og rækkehuse (2000K1-2020K3)

Det samme regnestykke som i tabellerne kan laves for ejerlejligheder og fritidsboliger.

– At noget procentvis er steget i værdi over en årrække, er altså ikke nødvendigvis et udtryk for “gevinst“, da leveomkostningerne i dag også er tilsvarende højere, så den enkelte krone, man puttede ind dengang, i dag 1 til 1 er mindre værd, siger Preben Merrild Angelo.

Det vil sige, at hvis man har købt og solgt inden for dyk-perioder, hvor prisudviklingen har været under inflationen, har man mistet penge.

Politikerne har selv pustet priserne op

De prisstigninger, som politikerne snakker om nu, skal derfor ses i en større helhed, mener han:

– De høje prishop, vi indimellem ser, er hovedsageligt et storbyfænomen, som politikerne selv bærer en stor del af ansvaret for. De har i årevis selv godkendt, at der er blevet bygget for stort og for dyrt i byerne. Der er ikke blevet bygget til politimanden og sygeplejersken og til singlerne, som bliver flere. Samtidig er befolkningstilvæksten i fx København stor og forventes at stige betragteligt i de kommende år, hvilket får efterspørgslen og priserne til at stige.

Derfor er løsningen også lige for:

Byg rigtigt, støt landkommunerne

– Det handler om, at man isoleret set støtter tilvæksten i oplandet og landkommunerne, hvilket får presset på storbyerne til at falde og prisstigningerne til at jævne ud. Og så handler det om, at man bygger rigtigt, så der er flere boliger, der passer til efterspørgslen, og ikke – ligesom nu – at der er for få boliger at kæmpe om for de mange. Byg bæredygtigt og rigtigt til familien med sygeplejersken, politimanden, læreren og til singlen. Vi bliver færre og færre mennesker pr boligenhed i Danmark, forklarer Preben Merrild Angelo.

Hans budskab er derfor kort og enkelt, at boligmarkedet ikke kun er København.

– Vi må ikke glemme de mange boligejere, som ikke har oplevet de store prishop, og som bor, hvor de gør, fordi det er deres hjem og deres by.

Nøgleord

Kontakter

Information om RealMæglerne

RealMæglerne
RealMæglerne
Stenmosevej 15
2620 Albertslund

3634 0800http://www.realmaeglerne.dk

RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.

Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.

Læs mere her: RealMægler Folkeskoven

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.

Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima

Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne

Boligsalget faldt 20 % i juli27.7.2021 13:36:00 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / juli (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at det er blevet hverdag på boligmarkedet igen. Festen er forbi, og nu er det ferietid: – I takt med, at køberinteressen er svagt aftagende, betyder det også, at priserne fremover vil bevæge sig imod en normalisering med bedre balance mellem købere og sælgere, hvor vi vil se en årlig gennemsnitlig prisudvikling på 4 %, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

Boligmarkedet tilbage til normal27.5.2021 13:42:58 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / maj (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden.dk) viser, at boligmarkedet efter et hæsblæsende år løjer af og er tilbage på et højt normalt niveau: – Der kommer flere nye boliger til salg pr. uge, stk. salget er tilbage på tidligere års niveau, og det samlede udbud er langsomt opadgående, siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

”Vi har skabt realkredit-historie”24.5.2021 12:43:53 CEST | Pressemeddelelse

Det var en glad og stolt direktør for RealMæglerne, der 2. pinsedag efter tre års kamp for en ændring af realkreditten live i DR Radioavisen kunne slå ud med armene og konstatere: – Vi er blevet hørt! Regeringen foreslår nemlig i et nyt udspil til forbedring af lånevilkår i landdistrikterne, at der ydes en statsgaranti på realkreditlånet, så flere kan godkendes til at købe bolig i udkanten: – Det er en sejr for boligejerne, unge som gamle, og det er en sejr for et samlet Danmark, siger Preben Merrild Angelo.

Salgstider styrtdykker: Katja solgte og købte på 10 dage9.4.2021 11:11:08 CEST | Pressemeddelelse

Katja Kelstrup Hansen solgte sin lejlighed og købte en ny inden for 10 dage. Hun er blot ét af mange eksempler på, at det går stærkt på boligmarkedet lige nu. – Der skyller en positiv stemningsbølge ind over os, hvilket vi også mærker på tilbagemeldinger fra både købere og sælgere. Men den rigtig, rigtig gode nyhed er, at der nu kommer mere til salg, hvilket får priserne til at jævne langsomt ud, og det er godt for boligmarkedet, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum