Det Kriminalpræventive Råd

Politikere samles for at løse problemer med utryghed

Del
Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

Karantæne fra nattelivet, opholdsforbud fra bestemte områder og beslaglæggelse af værdigenstande. Det er hovedelementerne i et lovforslag, regeringen har fremsat for at øge trygheden og gøre op med blandt andet unge, der skaber utryghed i det offentlige rum.

Lovændringen ventes vedtaget den 20. maj, men tiltagene er langt fra nok. Der er behov for at sætte ind på flere fronter for at løse de komplekse problemer, mener Det Kriminalpræventive Råd. På en online-konference den 5. maj vil organisationen præsentere en række bud på, hvordan vi kan øge trygheden i Danmark. I samarbejde med retsordfører Jeppe Bruus (S), indbyder Det Kriminalpræventive Råd lokal- og landspolitikere til konference og debat.

- Vi har et problem med utryghed flere steder i landet. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Alle skal kunne færdes trygt i Danmark. Der er brug for at se på hele paletten af løsninger for at komme utrygheden til livs. Sammen kan vi gøre langt mere, langt tidligere, siger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen.

Beskæftigelseschef i Aarhus Kommune Vibeke Jensen påpeger, at der er brug for, at Christiansborg og kommunerne samles om at finde løsninger – med afsæt i en dybere forståelse af årsagerne til problemerne.

- Der er desværre ingen snuptagsløsninger. Problemerne med utryghed og kriminalitet skal tage afsæt i de lokale forhold, og der er brug for både trivselstiltag i skolerne, sociale indsatser målrettet udsatte familier, forebyggende politiarbejde og beskæftigelsesindsatser for unge på kanten af samfundet. Når det hele spiller sammen, kan vi for alvor gøre noget ved problemerne, siger Vibeke Jensen, der bl.a. trækker på erfaringer fra indsatser i Gellerupparken og andre udsatte boligområder.

På konferencen præsenteres bl.a. konkrete løsninger for at få unge bedre integreret i positive fællesskaber, så de ikke hænger på fx S-togstationer.

- En hel del af de unge, der fx trækkes ind i bande- og rockermiljøer, har ikke haft succes i skolen, og nogle har været ekskluderet fra det sociale liv. Skolegang er en af de afgørende kriminalitetsfaktorer, som ofte undervurderes. Skolegang, der lykkes, er vigtig for at blive mønsterbryder. Skolegang, der ikke lykkes, og hvor barnet føler sig ekskluderet, kan være kriminalitetsfremmende, for vi mennesker søger altid steder, hvor vi oplever at høre til, siger Helle Rabøl Hansen, forsker ved Aarhus Universitet.

Derudover præsenteres resultaterne fra en ny ph.d.-afhandling, som peger på, hvordan man kan øge trygheden på landets togstationer.

- Der er en tydelig sammenhæng mellem stationens omgivelser og passagerers oplevelse af tryghed. Station og by skal behandles som en helhed, da det ikke kun er det fysiske miljø, der påvirker oplevelsen af tryghed i den kollektive transport, men også sammenhængen med et aktivt bymiljø og sociale udfordringer i nærmiljøet. Der er brug for, at vi ser transportknudepunkter som del af en større helhed, siger arkitekt Sofie Kirt Strandbygaard, som står bag undersøgelsen.

Det Kriminalpræventive Råds formand håber, at politikerne vil få blik for, at straf alene ikke løser problemerne om de utryghedsskabende unge, men at vi er nødt til også at arbejde med forebyggende tiltag.

- Vi håber, at politikerne vil tage de nye ideer til sig og føre dem ud i livet, så alle trygt kan bevæge sig rundt i det offentlige rum, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.

Se det fulde program vedhæftet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.

It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.

Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye