Politiet skal have dyredetektiver

Det er stadig uvist, hvem der forgiftede fem havørne og en rød glente på Tåsinge i efteråret 2020.
Den voldsomme sag er en af de seneste på en lang liste over uopklarede sager om drab på danske rovfugle. Og det viser med al tydelighed, at der er behov for flere ressourcer til at efterforske sager om faunakriminalitet.
- Der er desværre næsten ingen konsekvenser ved at tage livet af fredede dyr i den danske natur. I de fleste tilfælde skyldes det, at sagerne ikke bliver opklaret, men havner i arkivskabet fremfor i byretten, siger Egon Østergaard, der er formand i Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark.
- Uanset om vi kalder det faunapoliti, økokrim eller dyredetektiver, så er det nødvendigt, at politiet får en enhed, der bliver eksperter i at efterforske forbrydelser mod naturen som giftdrab på rovfugle, ulovlige fælder eller nedskydning af fredede dyr, siger han.
Tidligere drabschef undersøger havørnedrab på Tåsinge
Sagen om de fem havørne og en rød glente, der alle blev fundet forgiftet med den ulovlige gift carbofuran blev i sommeren 2021 henlagt af Fyns Politi efter en ufrugtbar efterforskning. Men nu er sagen blevet aktuel igen.
Søndag den 13. november har DR premiere på programserien 'Ørnedræberne', hvor en journalist sammen med den tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller Jensen, forsøger at finde frem til, hvem der har dræbt de seks rovfugle på Tåsinge.
Allerede i de første minutter af programmet erklærer Jens Møller Jensen sig enig i, at der er brug for at øge indsatsen overfor faunakriminalitet.
- Jeg synes, at det ville være dejligt, hvis der var et faunapoliti. Det er relativt få af sådan nogle miljølovsovertrædelser, der bliver efterforsket, siger den tidligere drabschef i programmet 'Ørnedræberne'.
Ornitologer og jægere har fælles ønske om faunapoliti
Indsatsen for at forhindre drab på rovfugle har altid været en mærkesag for DOF BirdLife. I 1906 blev Dansk Ornitologisk Forening blandt andet stiftet for netop at beskytte de danske rovfugle.
- Det er gået rigtig godt med at passe på de danske rovfugle de seneste årtier, hvor de fleste arter er stabile eller i fremgang. Men nu skal vi helt i mål. Det skal være fuldstændig slut med at rovfugle dør for menneskers hånd, og et af midlerne er et faunapoliti, der kan finde de brodne kar og virke præventivt overfor folk med ondt i sinde, siger Egon Østergaard.
Netop i år har DOF BirdLife haft projektet ”Fælles fokus på de danske rovfugle” sammen med Danmarks Jægerforbund. Projektet har som overordnet formål at stoppe alle drab på rovfugle i den danske natur gennem dialog, oplysning og aflivning af myter og misforståelser.
DOF BirdLife og Danmarks Jægerforbund har sammen med resten af Vildtforvaltningsrådet tidligere sendt en fælles opfordring til justitsministeren og miljøministeren om at styrke indsatsen mod faunakriminalitet med blandt andet særlig politienhed til efterforskning af forbrydelser mod naturen.
Anbefalingerne fra Vildforvaltningsrådet er samlet i fire fokusområder:
- Styrket efterforskning: Erfaringsopbygning og specialisering i efterforskning hos Politiet
- Hårdere straffe: Øget anvendelse af den nuværende strafferamme
- Styrket myndighedstilsyn: Der er behov for at prioritere resurser til at øge tilsynet
- Styrket samarbejde på tværs af ministerierne og ligeledes erfaringsudveksling mellem landsdelene.
Fakta om giftsager:
- DOF BirdLife kender til 36 sager om forgiftninger i den danske natur.
- I alt er 66 fugle og en hund dræbt af gift i de mange sager.
- Havørn (14), rød glente (12) og musvåge (12) er de hyppigste arter i giftsagerne.
- I langt de fleste giftsager er der tale om den ulovlige gift carbofuran.
- Carbofuran har været brugt som pesticid, men har været forbudt at opbevare og anvende i EU siden 2008.
- Giften lammer vejrtrækningen, og ganske små mængder kan dræbe både fugle, pattedyr og mennesker.
- Carbofuran kan virke i adskillige måneder efter at være blevet lagt i naturen.
Fælles om rovfuglene
- Vi skal passe bedre på de danske rovfugle. Derfor er Danmarks Jægerforbund (DJ) og Dansk Ornitologisk Forening (DOF) gået sammen om projektet ’Fælles fokus på de danske rovfugle’.
- Misforståelser og manglende viden har i mange år resulteret i gentagne eksempler på drab på rovfugle i Danmark. Ved fælles hjælp vil DOF og DJ nu komme misforståelserne til livs gennem formidling om rovfuglenes biologi og rolle i naturen.
- Formidlingen kommer blandt andet til udtryk i form af forskellige undervisningsmaterialer samt en konference om rovfugle.
- Projektet er støttet af 15. Juni Fonden og løber frem til slutningen af 2022.
- Læs mere om projektet her.
Kontakter
Egon ØstergaardFormand, Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:31 16 20 30egon.ostergaard@dof.dkKnud N. FlenstedBiolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75Billeder
Links
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum