Plastic Change

Plastposen er dårlig for miljøet

Del

I 2018 lød overskriften at “plastbæreposen er bedst for miljøet”. Et udsagn, der kom fra Miljøstyrelsens livscyklusvurdering af bæreposer. Den slags overskrifter får opmærksomhed, men er samtidig med til at reducere komplekse miljøproblematikker til simple valg. I dag udkommer en ny rapport, der stiller vor tids mest brugte bæredygtighedsværktøj, Livscyklusvurdering (LCA) i et kritisk lys. Den nye rapport peger blandt andet på, at LCA’er, der på baggrund af udvalgt data, analyserer sig frem til forenklede konklusioner, som ofte ender med at tjene et andet formål end at guide den miljømæssige bedste beslutning.

Du husker måske Miljøstyrelsens bæreposeundersøgelse fra 2018, der tog overskrifter med udsagnet om at ”plastbæreposen er bedst for miljøet”. Miljøstyrelsens konklusion var baseret på en LCA, hvor styrelsen havde sammenlignet en række forskellige poser. Rapporten konkluderede, at man skulle bruge en papirspose 40 gange, en stofpose i konventionel bomuld 7100 gange, og en stofpose i økologisk bomuld 20.000 gange, før de var bedre alternativer for miljøet end plastikposen.

Undersøgelsen skabte på det tidspunkt heftig debat i medierne, blandt andet på grund af undersøgelsens datagrundlag og de antagelser, som styrelsen havde lagt til grund. Yderligere problematisk blev det, da det kun var en mindre del af undersøgelsens konklusioner, der blev fremhævet af styrelsen selv og efterfølgende i medierne. På den måde blev en kompleks problemstilling reduceret til en enkelt overskrift, som var baseret på et tvivlsomt analyseapparat. 

Dagens nye rapport, der er udarbejdet af det engelske konsulenthus Eunomia, der bla. udfører LCA'er for EU-kommissionen, piller Miljøstyrelsens analyse fra hinanden og påpeger en række fejlkilder. Samtidig stilles der skarpt på analysemetoden i LCA'er, der er det analytiske værktøj vi oftest sætter vores lid til i miljøberegninger, og som danner grundlag for politiske beslutninger mod mere bæredygtighed.

I den grønne omstilling har vi i mange år ladet os guide af analysemetoden i LCA'er og intentionen har naturligvis været, at analyserne skal sikre et oplyst beslutningsgrundlag for politikere og industriaktører. Men analysemetoden kommer i stigende grad til kort i forhold til at levere de miljømæssige korrekte konklusioner. Ifølge den engelske rapport risikerer de derimod at favorisere en lineær økonomisk tænkning og dermed fastholde status quo snarere end at anvise skridt hen mod et mere harmonisk forhold til klodens ressourcer. 

Med rapporten ønsker Eunomia at sætte fokus på, at i overgangen fra den lineære økonomi til den cirkulære økonomi, er vigtigere end nogensinde, at vi bruger LCA værktøjet med omhu. Heri at vi erkender at konklusioner og uddrag fra livscyklusanalyser ikke er ubestridelige og objektive sandheder. En LCA er kun et værktøj og som med alle andre værktøjer kan det bruges godt eller skidt - og kommunikationen af dens konklusioner bør aldrig reduceres til simple overskrifter.

LCA'er som metode, handler om at stille de rigtige spørgsmål. Hvad nu, hvis spørgsmålet ikke er hvilket materiale, der er "bedre" end et andet materiale, eller hvorvidt engangsbrug er bedre end genbrug – men nærmere hvordan kan vi kan designe genbrugssystemer, der har den mindste miljøpåvirkning. Et centralt aspekt af dette er design, dvs. ikke at se på statiske systemer, men at forstå de designparametre, vi kan ændre for at optimere produktets eller systemets miljømæssige ydeevne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Ny strategi fra Plastic Change skal sikre højere ambitioner for at løse plastikkrisen4.2.2021 06:00:00 CETPressemeddelelse

Plastikforureningen fortsætter med at stige på globalt plan på trods af flere års fokus på og initiativer for det modsatte. Det vurderes, at selv hvis alle nuværende planlagte initiativer og lovgivning på området gennemføres, så vil plastikforureningen i verdenshavene alligevel være tredoblet om blot 20 år. Der er behov for, at vi gør mere. Derfor lancerer den danske miljøorganisation Plastic Change i dag en ny treårig strategi 2021-2023, der skal højne niveauet for den danske indsats for at knække kurven for plastikforurening.

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker – Ny europæisk forskning kræver handling3.12.2020 10:06:12 CETPressemeddelelse

Store mængder af farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er blevet fundet i menneskekroppen. Det viser et nyt studie offentliggjort af Zero Waste Europe i dag, som bl.a. den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har deltaget i. I alt blev 28 forskellige kemikalier analyseret, og man fandt i gennemsnit 20,5 kemikalier i hver urinprøve (Den urinprøve med færrest kemikalier indeholdt 18 forskellige typer af kemikalier, mens den med flest indeholdt hele 23). Studiet tilskynder øget politisk handling for at beskytte både sundhed og miljø.

Coca-Cola Company, PepsiCo og Nestlé topper for tredje år i træk verdens mest plastforurenende producenter2.12.2020 12:53:11 CETPressemeddelelse

For tredje år i træk er der blevet gennemført et globalt producent tjek (brand audit) af hvilke producenter, der står bag det plastikaffald, der ender i naturen. I 2020 er der lavet 575 producent tjek i 55 lande på seks kontinenter, hvor der er indsamlet 346.494 stykker af plastik. Undersøgelsen er en årlig civil oprydningsbegivenhed som involverer optælling og registrering af varemærker på plastikaffald fundet i lokalsamfund i hele verden har til formål at stille producenterne til ansvar for deres produkt- og emallagedesign. De globale resultater offentliggøres i dag i Break Free From Plastic’s rapport “BRANDED Vol III: Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution” udgivet i dag gennem en virtuel pressekonference. Plastic Change har for første gang bidraget med data fra Danmark til den globale opgørelse over plastforurenende producenter.

Ny undersøgelse afslører: De største plastikforurenende mærker i Danmark er Stimorol, Prince og Kinder2.12.2020 09:33:11 CETPressemeddelelse

For første gang nogensinde er der gennemført et producent tjek (Brand Audit) i Danmark af, hvilke mærker, der er de største plastikforurenere. Top-5 over de mest forurenende mærker er; Stimorol, Prince, Kinder, Tuborg og på en delt femteplads Haribo og McDonalds. Undersøgelsen blev gennemført af Plastic Change til årets World Cleanup dag den. 19 september, og blev udført af 120 frivillige på 18 steder i landet. Resultaterne, der i dag offentliggøres i en ny rapport, afslører ikke alene hvilke produkter, der forurener mest i den danske natur. For første gang afsløres også, hvilke mærker og producenter, der står bag de plastikforurenende produkter. De danske data på plastikforurenende mærker bidrager til det globale datasæt af top plastikforurenere, der er udført i 55 lande på seks kontinenter. Den globale rapport udkommer senere i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum