Plastic Change

Plastikforurening fra plastikindustrien er fundet over hele verden

Del

Den årlige jagt på plastik-pellets er forbi, og med mere end 200 pellets-oprydninger verden over konkluderer rapporten, at 9 ud af 10 observerede strandstrækninger var forurenet med plastik-pellets, der er industriens råstof til at lave plastikprodukter.

Fra den 10-23 marts 2020 blev Den Store Pellet-Jagt afholdt (The Great Nurdle Hunt), hvor borgere fra 28 lande tværs over 7 kontinenter var ude og lede efter pellets i naturen. 225 oprydninger fandt sted, og den nyudgivne rapport viser, at man fandt pellets i 87% af oprydningerne. Andre tal viser, at der spildes op mod 230 millioner tons plastik-pellets i naturen hvert år på globalt plan, hvilket gør pellets til den andenstørste direkte kilde til mikroplastik i naturen.

Pellets er små kugler eller cylinderformet plastik, også kaldet ‘nurdles’ eller ‘beads’, som bruges til at fremstille praktisk talt alle former for plastikprodukter. De små kugler ender i naturen inden de overhovedet er blevet forarbejdet til et plastikprodukt. Det sker bl.a. under transport og omlastning, ved tab på havet, og ved på- og aflæsning ved virksomheder. Pellets kan også slippe ud i miljøet, hvis der ikke er styr på opbevaringen af materialet, og der f.eks. går hul på sække eller beholdere. De små pellets bliver ført med vind eller regnvand ud fra virksomheden og ud i miljøet, eller bliver skyllet ud i kloakudløb, som ikke er sikret mod udslip.

Spild af pellets fra industrien, der ender i naturen er også et problem i Danmark. I 2018 gennemførte Plastic Change en række tilfældige stikprøver i nærheden af danske virksomheder, der laver plastikprodukter, hvor vi ved seks ud af syv steder på det omkringliggende areal, i græs og søer fandt plastik-pellets. Ligesom vi hele tiden ser plastik-pellets på vesterhavskysten, der skyller i land fra havet.

Alle kan være med

Selvom årets officielle jagt på pellets er forbi, kan almindelige borgere hele året rundt gå på pellet-jagt på de danske strande og registrere deres fund hos Plastic Changes internationale samarbejdspartner, FIDRA. Dermed kan du hjælpe med til at sætte fokus på problemet, og bidrage til det globale billede af pelletspild fra industrien. Du kan indsende dine data på: https://nurdlehunt.org.uk/

I Plastic Change arbejder vi på politisk regulering af området og anbefaler, at plastikindustrien vedtager en forsyningskæde-tilgang for at håndtere pellet-tab, der retter sig imod adfærd hos alle der fremstiller, håndterer eller transporterer pellets, så vi kan reducere den direkte udledning af plastik-pellets til natur og havmiljø.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Ny strategi fra Plastic Change skal sikre højere ambitioner for at løse plastikkrisen4.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Plastikforureningen fortsætter med at stige på globalt plan på trods af flere års fokus på og initiativer for det modsatte. Det vurderes, at selv hvis alle nuværende planlagte initiativer og lovgivning på området gennemføres, så vil plastikforureningen i verdenshavene alligevel være tredoblet om blot 20 år. Der er behov for, at vi gør mere. Derfor lancerer den danske miljøorganisation Plastic Change i dag en ny treårig strategi 2021-2023, der skal højne niveauet for den danske indsats for at knække kurven for plastikforurening.

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker – Ny europæisk forskning kræver handling3.12.2020 10:06:12 CET | Pressemeddelelse

Store mængder af farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er blevet fundet i menneskekroppen. Det viser et nyt studie offentliggjort af Zero Waste Europe i dag, som bl.a. den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har deltaget i. I alt blev 28 forskellige kemikalier analyseret, og man fandt i gennemsnit 20,5 kemikalier i hver urinprøve (Den urinprøve med færrest kemikalier indeholdt 18 forskellige typer af kemikalier, mens den med flest indeholdt hele 23). Studiet tilskynder øget politisk handling for at beskytte både sundhed og miljø.

Coca-Cola Company, PepsiCo og Nestlé topper for tredje år i træk verdens mest plastforurenende producenter2.12.2020 12:53:11 CET | Pressemeddelelse

For tredje år i træk er der blevet gennemført et globalt producent tjek (brand audit) af hvilke producenter, der står bag det plastikaffald, der ender i naturen. I 2020 er der lavet 575 producent tjek i 55 lande på seks kontinenter, hvor der er indsamlet 346.494 stykker af plastik. Undersøgelsen er en årlig civil oprydningsbegivenhed som involverer optælling og registrering af varemærker på plastikaffald fundet i lokalsamfund i hele verden har til formål at stille producenterne til ansvar for deres produkt- og emallagedesign. De globale resultater offentliggøres i dag i Break Free From Plastic’s rapport “BRANDED Vol III: Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution” udgivet i dag gennem en virtuel pressekonference. Plastic Change har for første gang bidraget med data fra Danmark til den globale opgørelse over plastforurenende producenter.

Ny undersøgelse afslører: De største plastikforurenende mærker i Danmark er Stimorol, Prince og Kinder2.12.2020 09:33:11 CET | Pressemeddelelse

For første gang nogensinde er der gennemført et producent tjek (Brand Audit) i Danmark af, hvilke mærker, der er de største plastikforurenere. Top-5 over de mest forurenende mærker er; Stimorol, Prince, Kinder, Tuborg og på en delt femteplads Haribo og McDonalds. Undersøgelsen blev gennemført af Plastic Change til årets World Cleanup dag den. 19 september, og blev udført af 120 frivillige på 18 steder i landet. Resultaterne, der i dag offentliggøres i en ny rapport, afslører ikke alene hvilke produkter, der forurener mest i den danske natur. For første gang afsløres også, hvilke mærker og producenter, der står bag de plastikforurenende produkter. De danske data på plastikforurenende mærker bidrager til det globale datasæt af top plastikforurenere, der er udført i 55 lande på seks kontinenter. Den globale rapport udkommer senere i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum