Plastaffald fra Assens skal behandles i EØS-lande
MILJØ: Når borgere og tilmeldte virksomheder afleverer deres kildesorterede affald på Assens Forsynings genbrugspladser, bliver det efterfølgende aftaget af specialiserede virksomheder, der bearbejder de forskellige sorteringer, sådan at mest muligt kan genanvendes til fremstilling af nye produkter.
Større miljøkrav, end loven kræver
I et netop gennemført EU-udbud omhandlende 15 sorteringer – heriblandt plast, har Assens Forsyning A/S stillet ekstraordinære miljøkrav til virksomhederne. Det er sket ved at pålægge dem at underskrive en tro- og love-erklæring på, at plastaffald bliver slutbehandlet i EØS-lande.
”Der har den seneste tid desværre været eksempler på at svært genanvendeligt affald fra Vesten finder vej til fattige lande, hvor dele af det ender på lossepladser, i naturen eller i havet. Vi har ikke kendskab til, at det er sket med affald fra Assens Forsynings genbrugspladser, men for at gardere os imod det, har vi nu taget de nødvendige forholdsregler,” fortæller drifts- og affaldschef Søren Rasmussen.
Ved at stille større miljøkrav, end loven kræver og ved at forpligte de aftagende virksomheder til at slutbehandle det genanvendelige plastaffald i EØS-lande, sikrer Assens Forsyning sig imod, at affaldet ender i lande, hvor miljøkravene forekommer uacceptabelt lave. Da EØS-landene har fælles aftaler og standarder på miljøområdet, sikrer selskabet også, at behandlingen sker så miljøvenligt som muligt.
Bedre miljø til billigere pris
Resultatet af udbuddet, hvor en lang række virksomheder gav tilbud, viser i øvrigt at priserne ikke er skruet væsentligt op, selvom Assens Forsyning A/S nu stiller større miljøkrav, end loven kræver.
”Der har været meget stor interesse for at komme i betragtning til opgaven. Enkelte sorteringer er blevet dyrere at behandle, mens andre er blevet billigere sammenlignet med sidst, vi var i udbud. Samlet set opnår vi dog en besparelse på godt 500.000 kroner årligt. Da aftalen løber over to år med mulighed for forlængelse i yderligere ét år, er det dermed muligt at spare godt 1,5 millioner kroner. Det glæder os meget, at vi gennem et samlet EU-udbud, både kan indfri væsentlige miljøhensyn, samtidig med at vi opnår en økonomisk gevinst,” tilføjer Søren Rasmussen.
Fakta
- EØS er et økonomisk samarbejde mellem EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein
- Udbudsreglerne for offentlige indkøb består af henholdsvis EU-regler og nationale regler
- EU’s udbudsregler og de nationale regler skal overordnet set sikre, at alle virksomheder har lige adgang til offentlige kontrakter, og at det offentlige køber bedst og billigst ind
Assens Forsyning A/S…
- har ansvaret for, at borgerne i Assens Kommune får bortskaffet affaldet på en miljømæssig og forsvarlig måde,
- står for indsamlingen af dagrenovation, genbrugeligt affald samt driften af kommunens genbrugspladser,
- indsamler årligt cirka 10.500 ton dagrenovation – hvoraf cirka 3.000 ton emballageaffald bliver bragt til sortering med henblik på genanvendelse,
- modtager årligt cirka 23.000 ton kildesorteret affald på genbrugspladserne i Assens, Haarby, Vissenbjerg, Aarup, Glamsbjerg og Tommerup
Nøgleord
Kontakter
• Drifts- og affaldschef Søren Rasmussen, tlf. 4020 6941, sra@assensforsyning.dk
Gerdt Hylbæk NielsenStrategisk kommunikationsmedarbejder
Gerdt er presseansvarlig journalist i Assens Forsyning A/S
Billeder
Information om Assens Forsyning
Om Assens Forsyning A/S
Assens Forsyning A/S er ansvarlig for drift, service og udvikling af bæredygtige løsninger til borgerne i Assens Kommune indenfor områderne drikkevand, håndtering af regn- og spildevand samt affald- og genbrug.
Følg pressemeddelelser fra Assens Forsyning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Assens Forsyning
Boligejere inviteres til Klimaklar i Assens22.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Assens Kommune og Assens Forsyning A/S inviterer interesserede boligejere i risikozonen for lokale oversvømmelser, stormflod eller stigende grundvand til klimadialog om sikring af deres ejendom. Det sker i tæt samarbejde Beredskab Fyn, Beredskabsforbundet samt et stærkt hold af eksperter fra det lokale erhvervsliv i Forsyningsparken den 29. april 2025.
Vandløb 2025 satte globale vanddilemmaer i børnehøjde21.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk inviterede Assens Forsyning kommunens 3., 4. og 5. klasser til VANDløb rundt om Forsyningsparken lidt uden for Assens. De mere end 100 tilmeldte elever fra 3 skoler fik udover kage, saft og lidt motion også stof til eftertanke med sig hjem.
En tidlig julegave til miljøet20.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det nye energiproducerende renseanlæg lidt uden for Assens fortsætter de gode takter. Senest er det nemlig lykkes at fastholde en optimal biologisk renseproces af spildevandet helt uden brug af jernklorid. Det giver en miljøgevinst på 3 ton færre kemikalier anvendt siden november 2024. Det er det en økonomisk gevinst for Assens Forsyning A/S og en tidlig julegave til miljøet gennem lavere CO2-udledning.
Vestfyns Gymnasium indtager Kredsløbslaboratoriet21.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vestfyns Gymnasium og Assens Forsyning A/S har indledt et udviklingssamarbejde, der skal give 2. g studerende på bioteknologi-linjen mulighed for at komme helt tæt på bæredygtig håndtering af spildevand i et forsyningsselskab. I februar 2025 indtager de første 31 studerende Kredsløbslaboratoriet lidt uden for Assens i forbindelse med opstart af deres studieretningsopgave.
Unge talenter fra Aarupskolen kom helt tæt på spildevandet26.9.2024 11:32:24 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag eftermiddag den 25. september 2024 åbnede Kredsløbslaboratoriet døren for det første hold elever i Assens Forsynings spritnye skoletjeneste. Det blev 9.a fra Aarupskolen, der kom helt tæt på et af Danmarks mest moderne energiproducerende renseanlæg samtidig med at de fik testet deres faglighed med klimadilemmaer og praktiske forsøg i laboratoriet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum