Dansk Vegetarisk Forening

Plantebaseret aktør: Landbrugsudspil overser fremtidigt milliard-marked

Del

Hvis Danmark skal nå klimamålet og være verdensførende, skal beløbet afsat til plantebaserede fødevarer mangedobles, påpeger Vegetarisk Forening

I regeringens længe ventede landbrugsudspil er der afsat 96 millioner kroner til udvikling af plantebaserede fødevarer.

Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over, at der er afsat midler til området, men påpeger, at det kun er en brøkdel af det, der skal til, hvis fødevareministerens vision om Danmark som ’absolut verdensførende’ indenfor plantebaserede fødevarer skal blive til virkelighed.

”Alene i 2020 blev der globalt investeret 13 milliarder kroner i plantebaserede virksomheder. Verdensmarkedet for alternativer til produkter fra dyr forventes at nå 1.800 milliarder kroner i 2035. Det er derfor afgørende for dansk landbrugs fremtid, at der investeres langt mere i dette område, og det haster”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Han henviser til, at hans organisation og en række andre grønne organisationer i et fælles udspil har vurderet, at Danmark skal investere cirka 1 milliard kroner årligt, hvis vi skal i front på området. Og han opfordrer derfor regeringen og de øvrige partier i Folketinget til at mangedoble det beløb, der lige nu er afsat.

”Regeringen taler om pyrolyse som et muligt nyt vindmølleeventyr. Men det er en misforstået sammenligning, som jeg ser det. Pyrolyse baserer sig jo stadig på en animalsk sektor, som baserer sig på enorme arealer med foderproduktion, hvilket presser både regnskoven i Sydamerika og naturen i Danmark.

At fremme pyrolyse svarer derfor til at satse på lidt mindre benzinslugende biler eller lidt mere moderne oliefyr. Ingen af delene er langsigtede løsninger. Hvis man virkelig ønsker at fremme landbrugets svar på vindmøller og solceller, så skal man gå all-in på at fremme plantebaseret produktion”, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Det fremføres jævnligt i debatten, og det blev også nævnt på regeringens pressemøde i forbindelse med lanceringen af udspillet, at der globalt vil være en stor efterspørgsel på kød i mange år frem. Men det er usikkert, påpeger han.

I en helt ny prognose fra Boston Consulting Group vurderes det, at de vestlige lande når, ’peak meat’, altså kødtoppen, allerede i 2025. I en anden stor analyse fra GlobeScan svarer cirka halvdelen af forbrugerne i en række store udviklingslande, at de foretrækker plantealternativer til kød fremfor kød fra dyr.

Tænketanken RethinkX har endda vurderet, at den intensive animalske produktion kan være udkonkurreret af mere effektive alternative produktionsformer – planter og celleproduktion – allerede i 2035. Det er derfor at spille hasard med dansk landbrugs fremtid at lægge de fleste midler i den animalske kurv og så få midler i den plantebaserede kurv”.

”Vi har en historisk chance for at gå foran. Hvis først ét land, som er kendt for animalske fødevarer, satser seriøst på plantebaserede fødevarer, vil det sprede ringe i vandet over hele verden. Det kan blive afgørende for både klima, miljø og folkesundhed globalt”, slutter Rune-Christoffer Dragsdahl.

Nøgleord

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17

Billeder

Links

Information om Dansk Vegetarisk Forening

Dansk Vegetarisk Forening
Vesterbrogade 15, 2. sal
1620 København V

50 56 18 17https://vegetarisk.dk

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Danmarks første klimaretssag: Grønne organisationer vil trække Danish Crown i retten for vildledning af forbrugerne29.5.2021 10:40:40 CEST | Pressemeddelelse

Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening vil nu bruge retssystemet til at få Danish Crown til at fortælle sandheden om deres klimaskadelige fødevarer til de danske forbrugere. Det er betegnelsen ’Klimakontrolleret gris’ og sloganet ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’, der er en klar overtrædelse af markedsføringsloven, mener organisationerne. Kravet er, at Danish Crown dementerer udsagnene med samme styrke og udbredelse, som de er blevet markedsført.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum