Plantebaseret aktør: Landbrugsudspil overser fremtidigt milliard-marked

I regeringens længe ventede landbrugsudspil er der afsat 96 millioner kroner til udvikling af plantebaserede fødevarer.
Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over, at der er afsat midler til området, men påpeger, at det kun er en brøkdel af det, der skal til, hvis fødevareministerens vision om Danmark som ’absolut verdensførende’ indenfor plantebaserede fødevarer skal blive til virkelighed.
”Alene i 2020 blev der globalt investeret 13 milliarder kroner i plantebaserede virksomheder. Verdensmarkedet for alternativer til produkter fra dyr forventes at nå 1.800 milliarder kroner i 2035. Det er derfor afgørende for dansk landbrugs fremtid, at der investeres langt mere i dette område, og det haster”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Han henviser til, at hans organisation og en række andre grønne organisationer i et fælles udspil har vurderet, at Danmark skal investere cirka 1 milliard kroner årligt, hvis vi skal i front på området. Og han opfordrer derfor regeringen og de øvrige partier i Folketinget til at mangedoble det beløb, der lige nu er afsat.
”Regeringen taler om pyrolyse som et muligt nyt vindmølleeventyr. Men det er en misforstået sammenligning, som jeg ser det. Pyrolyse baserer sig jo stadig på en animalsk sektor, som baserer sig på enorme arealer med foderproduktion, hvilket presser både regnskoven i Sydamerika og naturen i Danmark.
At fremme pyrolyse svarer derfor til at satse på lidt mindre benzinslugende biler eller lidt mere moderne oliefyr. Ingen af delene er langsigtede løsninger. Hvis man virkelig ønsker at fremme landbrugets svar på vindmøller og solceller, så skal man gå all-in på at fremme plantebaseret produktion”, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Det fremføres jævnligt i debatten, og det blev også nævnt på regeringens pressemøde i forbindelse med lanceringen af udspillet, at der globalt vil være en stor efterspørgsel på kød i mange år frem. Men det er usikkert, påpeger han.
”I en helt ny prognose fra Boston Consulting Group vurderes det, at de vestlige lande når, ’peak meat’, altså kødtoppen, allerede i 2025. I en anden stor analyse fra GlobeScan svarer cirka halvdelen af forbrugerne i en række store udviklingslande, at de foretrækker plantealternativer til kød fremfor kød fra dyr.
Tænketanken RethinkX har endda vurderet, at den intensive animalske produktion kan være udkonkurreret af mere effektive alternative produktionsformer – planter og celleproduktion – allerede i 2035. Det er derfor at spille hasard med dansk landbrugs fremtid at lægge de fleste midler i den animalske kurv og så få midler i den plantebaserede kurv”.
”Vi har en historisk chance for at gå foran. Hvis først ét land, som er kendt for animalske fødevarer, satser seriøst på plantebaserede fødevarer, vil det sprede ringe i vandet over hele verden. Det kan blive afgørende for både klima, miljø og folkesundhed globalt”, slutter Rune-Christoffer Dragsdahl.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Billeder
Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Ny pris hylder Danmarks bedste plantebaserede takeaway2.7.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Plantebranchen og Danmarks Restauranter og Caféer hylder Dansk Vegetarisk Forening de bedste plantebaserede takeaway-måltider og produkter i fire kategorier, hvor et kompetent dommerpanel vurderer smag, innovation og kvalitet.
EU skal lære af Danmark: Nyt initiativ skal sprede dansk plantepolitik30.6.2025 05:56:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ skal udbrede erfaringerne fra Danmarks plantebaserede fødevarepolitik og inspirere EU til politiske løsninger, der styrker klima, sundhed og fremtidens landbrug.
Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation4.6.2025 07:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU.
Dansk Vegetarisk Forening i kraftig vækst: Fordobler medarbejderstaben og udvider med ernæringskontor9.4.2025 13:27:44 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening styrker med flere nyansættelser sin rolle som videnspartner i omstillingen til fremtidens fødevaresystem, både i Danmark og internationalt.
Ny undersøgelse bekræfter behovet for flere plantebaserede alternativer i takeaway-branchen – nyt samarbejde viser vejen13.2.2025 13:41:10 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra DTU viser, at takeaway-mad i Danmark fortsat har et for højt indhold af fedt og salt samt for få kostfibre og grøntsager. Samtidig er danskernes forbrug af takeaway steget markant de seneste år. Dette understreger behovet for et bedre udbud af plantebaseret takeaway. Et samarbejde mellem branchen og grønne organisationer viser vejen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum