Pilotstudie: Migræne kan behandles uden medicin
Ved at få flyttet lidt rundt på kroppens egne molekyler gennem en lille inhalator kan visse migrænepatienter enten skære ned på medicinen eller undlade den helt. Det viser et pilotstudie, der er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cephalalgia.
Det er patienter, der lider af migræne med aura, altså hvor man får føle- eller synsforstyrrelser inden den smertefulde hovedpine sætter ind, der er blevet undersøgt i studiet. 11 patienter deltog i pilotstudiet, der nu skal følges op af et stort klinisk forsøg.
En af forfatterne er civilingeniør og ph.d. Troels Johansen, der lavede forsøget som en del af sin ph.d hos Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Hovedpineklinikken på Aarhus Universitetshospital.
Han forklarer, at migræne opstår som led i en kædereaktion, hvor hjernens blodårer trækker sig sammen, og blodet derfor ikke kan forsyne hjernen med nok ilt.
”Vi bruger CO2 og ilt, som er kroppens naturlige molekyler til at mobilisere kroppens eget forsvar mod migræneanfald. Inhalatoren udvider de blodårer, der forsyner hjernen med ilt med op til 70 procent og stopper dermed den destruktive kædereaktion,” siger Troels Johansen og tilføjer, at virkningen af behandlingen begynder efter få sekunder.
Vil gerne nå alle migrænepatienter
Pilotstudiet er udført fra 2016-2017 på 11 patienter med migræne med aura. Blandt resultaterne var, at effekten på smertelindring steg markant for hver brug af inhalatoren. 45 procent fik effekt første gang, og det tal steg til 78 procent anden gang.
”Forsøget viser nogle meget markante fysiologiske effekter i kroppen,” siger Troels Johansen, der i dag underviser på Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet, og sammen med et team har sat inhalatoren i produktion gennem firmaet BalancAir.
Eftersom pilotforsøget begrænser sig til migræne med aura og kun er udført på 11 patienter, planlægger Troels Johansen nu at gennemføre et stort klinisk forsøg, der også omfatter migræne uden aura og kronisk migræne.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: randomiseret, kontrolleret, dobbelt-blindet forsøg.
Samarbejdspartnere: Professor Flemming W. Bach fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og læge Cecilia H. Fuglsang, der var Hovedpineklinikkens forsøgsmedarbejder under pilotstudiet.
Ekstern finansiering: Migræneinhalatoren er udviklet af den danske virksomhed BalancAir, der blev grundlagt i 2009 af Troels Johansen og i dag drives af et team på ni ansatte. Virksomheden har lanceret inhalatoren på det danske marked under navnet Rehaler. BalancAir har finansieret pilotstudiet.
Den videnskabelige artikel kan findes her: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102418797285
Kontakt
Civilingeniør og ph.d. Troels Johansen
Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet
Mobil: 40 97 73 13
Mail:troels.johansen@ase.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum