Piger med højt niveau af D-vitamin har stærkere muskler
Odense Børnekohorte er et stort og mangeårigt projekt forankret på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet (SDU), hvor 2500 mødre og deres børn følges fra tidlig graviditet til barnet fylder 18 år. I et projekt under børnekohorten har medicinstuderende Rada Faris Al-Jwadi undersøgt, hvordan D-vitamin påvirker muskelstyrken hos børn og fundet, at der er en sammenhæng.
-Piger med lavt niveau af D-vitamin har 70 procent større risiko for at ligge blandt de 10 procent dårligste i vores test for muskelstyrke, forklarer Rada Faris Al-Jwadi, som er i gang med sidste semester på medicinuddannelsen.
I studiet, som netop er blevet offentliggjort, fik 881 femårige børn testet deres muskelstyrke ved hjælp af en standardiseret test for håndgribestyrke. I alt 499 af børnene fik samtidig målt D-vitaminniveauet i blodet.
Vigtigt med stærke muskler
I en tid, hvor bevægelse er på alle danske børns skoleskema og der er stadig øget fokus på sundhed, giver det god mening at teste børns muskelstyrke, da tidligere studier har vist, at høj muskelstyrke giver bedre knogler, bedre sportskompetencer og bedre selvtillid.
-Muskelstyrke kan skabe en positiv cirkel. Den kan give flere gode oplevelser med fysisk aktivitet, som igen kan modvirke overvægt, svagere knogler og på længere sigt anden sygdom. Vi tester samtidig for D-vitamin, fordi lavt D-vitaminniveau er hyppigt og kan forebygges ret let og billigt, forklarer Henrik Thybo Christesen.
Han er professor på H.C. Andersen Børnehospital på OUH og SDU og står i spidsen for en lang række forskningsprojekter i Odense Børnekohorte, der skaber ny viden om og bedre behandling af mange af de hyppigste sygdomme og tilstande hos børn og gravide.
Resultatet gælder ikke drenge
I Rada Faris Al-Jwadis projekt viste det sig også, at pigerne var endnu stærkere, hvis deres D-vitaminniveau lå højere end normalniveauet.
-Det ser altså ud til, at ekstra højt niveau af D-vitamin giver ekstra meget muskelstyrke. Men kun hos piger. Det mærkelige er nemlig, at forskellen kun ses hos piger og ikke hos drenge.
En gennemgang af al den tilgængelige data om børnene viste, at der ikke var nogen sammenhæng med D-vitamin niveauet hos mødrene under graviditeten eller i navlesnorsblodet.
-Dette tyder på, at der ikke er nogen tidlig programmering af muskelstyrken fra fostertilværelsen. Det er mere en her-og-nu-effekt af D-vitamin, som vi er på sporet af, siger Rada Faris Al-Jwadi.
Ingen umiddelbar forklaring
Professor Henrik Thybo Christesen kan ikke komme med en forklaring på forskellen mellem drenge og piger i studiet. Men andre studier på børn og voksne har vist, at D-vitamin øger dannelsen af IGF-I, som er en vækstfaktor, der øger muskelmassen. Og IGF-I niveauet er forskelligt hos drenge og piger, hvorfor dette kunne være en del af forklaring.
-Vi kan ikke ud fra vores data konkludere, at piger vil få stærkere muskler af at spise mere D-vitamin i kosten eller som tilskud eller få mere sollys, som er de vigtigste kilder til D-vitamin. Men vores sammenhæng kunne tyde på, at det kunne være tilfældet, siger han.
Analyserne i studiet var justeret for højde, vægt og fedtprocent. Det var således ikke et spørgsmål om at overvægtige både kan have lavere D-vitamin og lavere muskelstyrke. Der var endvidere ingen tegn på, at det hang sammen med, om pigerne opholdt sig mere indendørs eller var mere stillesiddende.
Fakta
Odense Børnekohorte er et samarbejde mellem Odense Universitetshospital, Psykiatrien i Region Syddanmark, Odense Kommune og SDU. Man følger 2500 mødre og børn fra tidlig graviditet til barnets 18 års alder. Børnene er nu fem til syv år gamle, og der er planlagt en række opfølgende studier.
Kontakter
Professor Henrik Thybo Christesen, E: henrik.christesen@rsyd.dk, T: 2137 0888
Odense Børnekohortes daglige leder Henriette Boye Kyhl, E: henriette.kyhl@rsyd.dk, T: 5148 8434
Links
- Den videnskabelige artikel: Rada Faris Al-Jwadi, Eva Jespersen, Christine Dalgård, Niels Bilenberg, Henrik Thybo Christesen. S-25OHD is Associated with Hand Grip Strength and Myopathy at Five Years in Girls: An Odense Child Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab 2018, jc.2018-00281
- Læs mere om Odense Børnekohorte her
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum