Personlige guides hjælper unge i uddannelse eller job
Det kan være både små og store ting, der vælter læsset i overgangen til ungdomsuddannelse. Hvordan kommer jeg derhen? Får jeg venner? Kan min lærer lide mig, og kan jeg overhovedet finde ud af det? Er der så samtidig psykisk sårbarhed eller diagnoser på spil eller vold, misbrug og lignende i rygsækken, kan vejen ind i voksenlivet virke umulig. Men det kan lade sig gøre.
Det viser erfaringerne fra "Ung i Uddannelse", hvor særlige unge-guides med personlig individuel rådgivning har hjulpet mere end 500 sårbare unge videre. Nu styrkes den tilgang i et nyt projekt med regionen og 13 kommuner. "Ung i uddannelse – Ung i job". Målet er, at 1.500 unge får have personlig hjælp frem mod 2025. Enten til at komme i uddannelse eller til at få et job, der i mange tilfælde kan være det, der skaber fodfæste og giver en indgang til senere uddannelse.
- Vi har alt for mange unge mennesker, der falder ud af uddannelsessystemet, og risikerer aldrig at komme videre. Det er en menneskelig katastrofe, og det er også et problem for de virksomheder, der har brug for dygtige hænder. Det er unge, der har meget forskellige bagrunde og behov. Derfor skal vi hjælpe dem individuelt. Så det her projekt er både tiltrængt, vigtigt og godt, siger udvalgsformand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V).
Otte ud af 10 kom videre
Af de unge, der fik hjælp i det tidligere projekt, er mere end 80 pct. nu i gang med en uddannelse. Det var bl.a. på den baggrund, at regionsrådet sidste år besluttede at skyde 12,6 mio, kroner i det nye projekt. Et tilsvarende beløb er samlet set siden blevet investeret af de 13 deltagende kommuner: Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers, Skanderborg, Norddjurs, Favrskov, Hedensted, Viborg, Ikast-Brande og Skive.
Projektet startede officielt 1. april. De deltagende kommuner er nu i fuld gang med at ansætte og forberede unge-guides, der tilknyttes grundskole eller FGU (Forberedende Grunduddannelse).
- Vi har en tilgang her, som vi kan se hjælper de unge mennesker, der kæmper for at blive en del af en uddannelse eller komme ind på en virksomhed, men som har brug for et rygstød for at lykkes med det. Den skal vi selvfølge bruge. Og så skal vi blive ved med at samle viden om, hvordan vi bedst hjælper de unge i fremtiden, siger formand for arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune, Karoline Bergkvist Søgaard (S).
Det rette mindset
Jannie Svane Kjær fra Norddjurs Kommune er en af ungeguiderne i projektet og var også med i det tidligere projekt. Hun glæder sig "helt vildt" til at komme i gang igen.
- Det er fantastisk at få lov til at hjælpe de her unge mennesker. Når de får hjælp til at arbejde med deres mindset, får bygget deres selvværd op og lagt en god plan til at komme i mål, så kan de som regel meget mere en de regner med. Det bliver rigtig godt at komme i gang i det nye projekt, hvor jeg især er nysgerrig på virksomhedsdelen og beskæftigelse som en vej videre, der nu får større fokus, siger Jannie Svane Kjær.
Fakta
- Projektet "Ung i uddannelse – Ung i job" løber i perioden 2023-2025 og skal hjælpe unge i overgangen til ungdomsuddannelse. Derudover har projektet fokus på, at job for en del unge kan være en genvej til uddannelse.
- Målet er, at mindst 90 pct. af de 1.500 unge kommer videre i enten uddannelse eller beskæftigelse.
- Projektet er et partnerskab mellem Region Midtjylland og Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers, Skanderborg, Norddjurs, Favrskov, Hedensted, Viborg, Ikast-Brande og Skive kommuner.
- Projektet bygger på, at partner-kommunerne ansætter et antal ungeguides med socialfaglig og eller pædagogisk baggrund. De skal så yde en helhedsorienteret, tværfaglig og ikke mindst individuelt tilpasset indsats. Ungeguiden følger den unge fra grundskole eller FGU og sikrer, at den unge bliver rodfæstet på den nye ungdomsuddannelse eller i det nye job.
- Find tal og fakta på området i analysen af unge i Region Midtjylland (2022): https://www.rm.dk/om-os/aktuelt/nyheder/nyheder-2022/juni-22/nye-tal-farre-unge-uden-job-og-uddannelse-men-flere-syge/
Kontakter
Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dkwww.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/bent-b-graversen-v/Henrik LodbergKontorchefRegional Udvikling, Region Midtjylland
Sundhedsinnovation, Kultur og Uddannelse
Jannie Svane KjærUngeguideNorddjurs Kommune
Tlf:2370 3278ask@norddjurs.dkBilleder
Information om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Til redaktionerne: Reaktion på sundhedsreformen fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S)15.11.2024 12:21:53 CET | Pressemeddelelse
Til redaktionerne: Citater fra Anders Kühnau i forbindelse med sundhedsreformen.
Vind 25.000 kroner til din landsby15.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland hylder bæredygtige initiativer i landdistrikterne med prisen Landsbyinitiativet. I 2025 er nytænkende og bæredygtige energiløsninger prisens fokus.
Konference om cirkulær økonomi: På vej mod nul-affald14.11.2024 11:00:00 CET | Presseinvitation
En fremtid uden affald, hvor alle ressourcer holdes i kredsløb og genbruges. Det er ambitionen bag et stort dansk partnerskab, som nu er klar til at dele de første erfaringer og resultater.
Markant fald i ventetid til røntgen og skanning i Region Midtjylland12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ventetiderne til billeddiagnostiske undersøgelser på Region Midtjyllands hospitaler er reduceret væsentligt gennem det seneste år.
Hjælp til pressede sprogfag: Nye digitale redskaber skal få flere unge til at lære fremmedsprog11.11.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid hvor færre unge vælger fremmedsprog i gymnasiet, afslutter EU-projektet DIGI-LINGO nu tre års udvikling af nye modeller og digitale værktøjer til at fremme fremmedsprogsundervisning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum