Region MidtjyllandRegion Midtjylland

Konference om cirkulær økonomi: På vej mod nul-affald

Del

En fremtid uden affald, hvor alle ressourcer holdes i kredsløb og genbruges. Det er ambitionen bag et stort dansk partnerskab, som nu er klar til at dele de første erfaringer og resultater.

Et bredt partnerskab arbejder på at skabe en fremtid uden affald og holde ressourcerne i kredsløb gennem cirkulære løsninger
Et bredt partnerskab arbejder på at skabe en fremtid uden affald og holde ressourcerne i kredsløb gennem cirkulære løsninger Foto: Region Midtjylland

Hvordan kan vi skabe en fremtid uden affald og sikre, at alle ressourcer bevares i kredsløb? Og hvordan får vi reduceret det forbrug, som for længst har overskredet grænserne for, hvad jorden kan holde til? Disse spørgsmål står centralt, når Region Midtjylland og 33 partnere fra hele Danmark og Europa i affaldsprojektet Circular Economy Beyond Waste (CEBW), samles til en status-konference onsdag den 20. november i Brande. 

Her vil de første erfaringer og resultater fra projektets 26 delprojekter mod en fremtid uden affald blive præsenteret. Cirkulær økonomi kræver nye måder at tænke på og nye samarbejder på tværs af værdikæden, og det er helt centralt i projektet.

-Vi står i en tid, hvor cirkulær økonomi og forebyggelse af affald er afgørende for en bæredygtig fremtid. Dette projekt viser, at vi kan finde nye løsninger, når vi arbejder sammen på tværs af sektorer og landegrænser, siger Bent B. Graversen, udvalgsformand for regional udvikling, der selv deltager i konferencen kaldet ”End of Phase 1”-konferencen.

Bidrag til den nationale handlingsplan

Projektet har siden sin begyndelse arbejdet intensivt med at udforske nye løsninger for genanvendelse og forebyggelse af affald. Arbejdet foregår i partnerskaber mellem regioner, kommuner, affaldsselskaber, Miljøstyrelsen og forskningsinstitutioner. 

Circular Economy Beyond Waste-projektet, er et EU-LIFE-projekt, der løber frem til 2029. Projektet arbejder målrettet på løsninger inden for cirkulær økonomi, hvor materialer og produkter holdes i kredsløb for at minimere affald. Projektet har et samlet budget på 125 millioner kroner, hvoraf 60 procent finansieres af EU, og resten dækkes af de danske projektpartnere.

-Gennem vores mange delprojekter udvikler vi løsninger, der kan understøtte målene i den nationale handlingsplan for cirkulær økonomi. Først og fremmest arbejder vi for at reducere forbrug, fordi vi ved, at de klima- og miljøproblemer verden står midt i, er meget tæt knyttet til vores forbrug. Derudover handler det om at arbejde mod en fremtid, hvor produkter og ressourcer genbruges og genanvendes mest muligt, fordi det er bedre, end at vi hele tiden udvinder nye ressourcer til vores forbrug. Vi ser frem til at præsentere de foreløbige resultater, siger Tomas Hemmer-Hansen, projektleder for CEBW, som Region Midtjylland er lead på.

Løsninger og perspektiver på cirkulær fremtid

Konferencen vil præsentere konkrete eksempler på cirkulære løsninger, udviklet gennem projektets mange samarbejder (se faktaboks) og byder på keynote-indlæg fra blandt andre professor Ken W., en af de store ledere inden for cirkulær økonomi, og Emma Holten, feminist og forfatter. Begge sætter spørgsmålstegn ved økonomiske systemer og værdiopfattelser, som spiller en rolle i omstillingen mod et samfund uden affald.

Konferencen har også et europæisk fokus. Region Midtjyllands EU-kontor, Central Denmark EU Office (CDEU) præsenterer bl.a. relevante muligheder for finansiering af bæredygtige initiativer. 

Praktisk information:

Hvornår: 20. november 2024, kl. 9-16
Hvor: Remisevej 1, 7330 Brande

FAKTA 

Eksempler på cirkulære løsninger: Fra byggeri til hospitalsudstyr

Konferencen præsenterer konkrete eksempler på cirkulære løsninger i alt fra byggebranchen til hospitalsudstyr. 

Byggeri og byfornyelse
Horsens, Silkeborg og Aarhus Kommuner har udviklet en guide, der understreger fordelene ved at restaurere eksisterende bygninger frem for at bygge nyt – et vigtigt skridt mod mere bæredygtig byudvikling.

Genbrug og lokale netværk
Favrskov Forsyning arbejder for at gøre genbrugspladsen til en drivkraft i rurale områder ved at fokusere på at skabe samarbejde frem for konkurrence mellem lokale aktører og borgere.

Innovative genbrugspladser
Aarhus Kommune har lanceret selvbetjente genbrugspladser gennem Kredsløb, hvor borgerne kan aflevere og sortere affald på egen hånd, hvilket gør genbrug mere tilgængeligt.

Cirkulære iværksættermiljøer
Holstebro Kommune har skabt iværksætterforløb og et inspirerende miljø i Slagteriet, der tilbyder kurser, der fokuserer på iværksætteri som en holistisk proces fremfor profit alene.

Bæredygtige indkøb
Aarhus Kommune har udviklet en plastvejledning for at sikre, at kommunale indkøb understøtter bæredygtighed, og de har også introduceret "Delydelsesreglen" for at integrere mere bæredygtighed i indkøb gennem enkle værktøjer.

Tekstiler og hospitaler
Region Midtjyllands Center for Bæredygtige Hospitaler arbejder på et projekt, der udvikler vaskbare og genbrugelige kitler til at erstatte engangstekstiler, med ambitionen om at fjerne PFAS fra tekstilerne.

Bredere CØ-værktøjer og samarbejder
Flere kommuner uden for Midt- og Vestjylland – herunder Frederiksberg, Rudersdal, Hvidovre og Bornholms Kommuner – har skabt værktøjer, der fremmer cirkulær økonomi gennem virksomhedstilsyn, mens Gate 21 har arbejdet for at forlænge tekstilers levetid på hospitaler. Gentofte Kommune og Region Hovedstaden arbejder desuden med at integrere planetære grænser i beslutningsprocesser via avancerede værktøjer.

OM CE Beyond Waste 

  • CE Beyond Waste-projektet handler om EU's affaldsdirektiv, som den danske affaldsplan skal leve op til. Projektet støtter også EU’s Handleplan for Cirkulær Økonomi – én af grundpillerne i European Green Deal (Den Europæiske Grønne Pagt).
  • CE Beyond Waste er et EU-LIFE-projekt. LIFE er EU's miljø- og klimaprogram, og LIFE IP (Integrerede Projekter) er et delprogram med fokus på at implementere nogle af EU's centrale miljølove og -strategier.
  • LIFE IP-projekter skal både løfte et kerneområde (fx en national affaldsplan) og bidrage til andre EU-områder som fx omstilling til cirkulær økonomi, klimatilpasning og øget biodiversitet. I dette tilfælde har CE Beyond Waste og alle dets delprojekter et overordnet formål om at fremme cirkulær økonomi, forebygge og minimere affald og implementere den nationale affaldsplan.
  • De 33 partner bag CE Beyond Waste er: 
    Region Midtjylland (lead), Region Hovedstaden, Miljøstyrelsen, Aalborg Kommune, Aalborg Universitet, Aarhus Kommune, Kredsløb, AFLD I/S, Albertslund Kommune, Bornholms Regionskommune, Business Skive, Central Denmark EU Office (CDEU), Favrskov Affald, FGU Bornholm, Fredensborg Kommune, Frederiksberg Kommune, Gate 21, Gentofte Kommune, Holstebro Kommune, Horsens Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune, Nomi4s, Randers Kommune, Renosyd, Rudersdal Kommune, Region Syddanmark, Samsø Kommune, Silkeborg Genbrug og Affald, Silkeborg Kommune, Skive Kommune, , Vejle Kommune og WeDoDemocracy.

Kontakt:

Medier er velkomne på konferencen. Giv Tomas eller Nadia en melding, hvis I påtænker at komme, så vi kan være behjælpelige med input og kontakt til citat-kilder på dagen.

Kontakter

Billeder

Et bredt partnerskab arbejder på at skabe en fremtid uden affald og holde ressourcerne i kredsløb gennem cirkulære løsninger
Et bredt partnerskab arbejder på at skabe en fremtid uden affald og holde ressourcerne i kredsløb gennem cirkulære løsninger
Foto: Region Midtjylland
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye