Personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde

Mens kommunerne og staten har indgået en økonomiaftale, der underprioriterer det specialiserede socialområde med 800 millioner kroner, lurer en ny udfordring inden for sektoren, der skal sikre hjælp til mennesker med fysiske og mentale handicaps og sygdomme.
For mens det i forvejen er svært at trække hænder nok til området, overvejer en stor del af de nuværende ansatte at forlade faget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som FOA har gennemført blandt knap 2.000 ansatte på bosteder, døgninstitutioner og i psykiatrien.
”Det er hæsligt. Men helt ærligt kan jeg godt forstå det. Hvis det skal være attraktivt at gå på arbejde, skal man kunne se, at ens indsats nytter. Det er svært at få øje på, hvis ressourcerne er så knappe, at man ikke kan udfolde sin faglighed,” siger formand for FOAs social- og sundhedssektor Torben Hollmann.
Helt konkret overvejer 4 ud af 10 at forlade den arbejdsplads, de er på i dag. Imens overvejer mere end hver fjerde helt at forlade faget. Og generelt har arbejdspladserne både svært ved at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, beretter et flertal af de ansatte.
Ifølge Torben Hollmann føjer det endda spot til skade, at KL og regeringen i begyndelsen af juni har indgået en økonomiaftale for 2022, der underprioriterer det specialiserede socialområde med et trecifret millionbeløb. De seneste år har man nemlig tilført området 800 millioner kroner mere for bare tilnærmelsesvist at kunne følge med borgernes behov. Men de penge er ikke med i den nye økonomiaftale, som derfor vil føre til yderligere besparelser på området, frygter sektorformanden.
”I forvejen bliver der år for år ansat flere ufaglærte, men med det tager man jo slet ikke opgaven alvorligt. Det er de mest udsatte og sårbare borgere i samfundet, som vi har pligt til at hjælpe, vi taler om her. Derfor er der brug for både ansatte med høj faglighed og tid til, at de kan udfolde den,” siger Torben Hollmann.
FOA har samlet op mod 11.000 medlemmer, der arbejder inden for det specialiserede socialområde.
Nøgleord
Kontakter
Torben Klitmøller HollmannSektorformand
46 97 24 43
Billeder
Vedhæftede filer
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Ny ældrelov kan løfte livskvalitet for både ældre og ansatte1.7.2025 09:14:33 CEST | Pressemeddelelse
Frihed, faglighed og selvstændighed er centrale værdier i den længe ventede ældrelov, der træder i kraft i dag, men mangel på kollegaer er en kæmpe udfordring, advarer FOA.
Mona Striib: Når økonomien strutter af sundhed, skal vi sikre velfærden23.6.2025 13:11:52 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen opskriver det finanspolitiske råderum med rekordbeløb. Nu må det være slut med krav om nedskæringer og selskabsskattelettelser, siger FOAs Mona Striib.
Kampen mod resistens hjælper både sundheden og økonomien11.6.2025 09:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og folketingets partier har aftalt en handlingsplan for antimikrobiel resistens. FOA kalder planen et vigtigt skridt for folkesundheden.
FOA roser økonomiaftale med regionerne: Tiltrængt økonomisk løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Danske Regioner har netop præsenteret aftalen om regionernes økonomi i 2026. Aftalen bliver kaldt både god og nødvendig af fagforbundet FOA.
FOA: God økonomiaftale sikrer velfærden27.5.2025 13:48:11 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og kommunerne har landet en økonomiaftale for 2026. Pengene til velfærd og daglig drift hæves med 3,2 milliarder kroner. Fagforeningen FOA tager positivt imod aftalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum