Patientforeninger i fælles europæisk kampagne mod dyre kræftlægemidler
Kræftens Bekæmpelse er gået i samarbejde med en række europæiske kræftforeninger om at bremse prisudviklingen på meget dyre kræftlægemidler. Det Europæiske Fair Pricing Network stræber efter en gennemsigtig og ansvarlig prisfastsættelse.
Patienter skal have bedre adgang til nye lægemidler. Det skal ske ved at forbinde omkostningerne ved lægemiddelforskningen direkte til prissætningen i de europæiske lande. Kræftens Bekæmpelse ønsker sammen med andre europæiske kræftforeninger at skabe en ny tilgang til prissætningen på kræftmedicin. Dette sker efter initiativ fra forskere fra ’Dutch Cancer Institute’.
- Et stærkt samarbejde mellem kræftorganisationer i hele Europa vil gøre det muligt at vende den udvikling vi ser, hvor priserne på kræftmedicin eskalere - til fordel for patienten, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Andre lande i Europa har også høje priser på kræftmedicin. Netop de høje priser betyder, at nye kræftlægemidler nogle gange ikke bliver tilgængelige for patienterne eller at ibrugtagning bliver forsinket. Og det skader kræftpatienterne helt unødvendigt, mener Kræftens Bekæmpelse. Da det er svært for de enkelte europæiske lande at løse denne udfordring alene, er et internationalt samarbejde vigtigt. For gennem samarbejdet vil man kunne estimere problemets omfang og søge efter løsninger.
European Fair Pricing Network (EFPN) stræber efter en fair og transparent prisfastsættelse og et gennemsigtigt marked for nye og dyre kræftlægemidler. Derfor har Kræftens Bekæmpelse sammen med europæiske kræftorganisationer fra mere end 10 forskellige lande etableret EFPN.
Forskning i priser
Ideen er, at fælles europæisk forskning kan give et billede af hvordan kræftmedicin prissættes, og om der foregår en rimelig prisdannelse på specifikke kræftlægemidler, og om den eventuelt kan føre til forsinkelser i brugen af lægemidlet. Det kan også give viden om, hvor hurtigt lægemidler bliver tilgængelige for patienter i forskellige lande, og om der er prisforskelle mellem europæiske lande. Dette har hidtil været vanskeligt, da den pris de enkelte lande betaler for lægemidler er et resultat af fortrolige forhandlinger mellem virksomhederne og den betalende part i de enkelte lande.
Et eksempel på et lægemiddel, hvor det i dag er svært at tage prisen op til forhandling er lægemidlet Pembrolizumab. Det bruges til immunterapi af patienter med lungekræft og lymfeknudekræft. Men det kan også bruges til behandling af modermærkekræft, blærekræft, nyrekræft eller kræft i hoved- og halsområdet. Derfor stiger brugen af lægemidlet også.
Lægemiddelvirksomheden kræver op til 50.000 Euro for behandling af en patient, og stigningen i forbruget betyder stigende omkostninger for sundhedsvæsnet. Men er det rimeligt at fastholde en så høj pris, når virksomhedens nu kan fordele udgifterne på et langt større salg af lægemidlet, end de startede ud med? For omkostningen per produceret enhed falder med det øgede salg. Men som det er i dag, er de faktiske omkostninger ved lægemidlet en hemmelighed, og prisdannelsen er ukendt. Det er denne situation Kræftens Bekæmpelse gerne vil bidrage til at ændre gennem European Fair Pricing Network.
Kontakter
Arne Notkin, presse- og kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelse 35 25 74 00
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Corona-vaccination: Usikkerhed blandt kræftpatienter og pårørende23.1.2021 07:38:39 CET | Pressemeddelelse
Udrulningen af coronavaccinen skaber usikkerhed blandt kræftpatienterne. De oplever, at hospitalerne henviser forskelligt til vaccination, selv om patienterne har samme kræftsygdom. Samtidig får de pårørende uklare svar på, om de også bør vaccineres. Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, opfordrer myndighederne til at skabe større klarhed og dermed større tryghed for patienterne.
Sådan støtter du et barn i sorg: Nye onlinekurser og videoguides til skolelærere19.1.2021 07:17:13 CET | Pressemeddelelse
En sorghandleplan gør det lettere at håndtere den akutte situation, når et barn på skolen f.eks. mister sin mor eller far. Til gengæld savner mange skoler redskaber til at støtte barnet på den lange bane, viser en ny undersøgelse. OmSorg i Kræftens Bekæmpelse lancerer nu en række gratis onlinekurser og videoguides til grundskolen.
Godtgørelse på vej til flere ofre for asbest16.1.2021 09:20:49 CET | Pressemeddelelse
Folketinget er på vej til at vedtage en lov, der udvider muligheden for godtgørelse til asbestofre, så også personer, der får kræft, blot fordi de har boet i nærheden af f.eks. den tidligere eternitfabrik i Aalborg, kan få en godtgørelse. Vi er meget glade for, at politikerne tager ansvar for asbestskandalens ofre, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Vacciner til de mest sårbare kræftpatienter23.12.2020 16:59:42 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen har præsenteret en udrulning af covid19-vaccinerne, og den betyder blandt andet, at nogle af de allermest sårbare kræftpatienter vil kunne modtage vaccinen. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at vaccinerne nu er på vej og at dermed er bedre forhold for kræftpatienterne i sigte.
Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed15.12.2020 13:40:00 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag vedtaget en handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Det mest ambitiøse skridt mod en røgfri fremtid i 13 år og en stor sejr for folkesundheden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Fire ud af fem danskere bakker op om planen.
Ny lovpakke bringer os tættere på en røgfri fremtid for børn og unge11.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og unge skal ikke ryge. For at forhindre dem i at begynde, stemmer Folketinget på tirsdag om en handleplan mod børn og unges rygning. Handleplanen vil betyde radikale ændringer i tobakslovgivningen. Fire ud af fem danskere bakker op om tiltagene, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
Kræftens Bekæmpelse: Bekymrende fald i nye kræftdiagnoser under corona krise9.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under forårets corona lockdown fik markant færre danskere stillet diagnosen kræft, end i samme periode tidligere år. Kræftens Bekæmpelse frygter, at de uopdagede sygdomme får alvorlige konsekvenser for patienterne og opfordrer til en massiv indsats for at finde dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum