Patienter med blodprop i hjernen vender i stor stil tilbage til arbejdsmarkedet

Blodprop eller blødning i hjernen – stroke - er én af de mest almindelige dødsårsager i Danmark og den hyppigste årsag til, at danske voksne får et handicap.
Men et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afslører gode nyheder i forhold til fremtidsudsigterne for stroke-ramte.
Studiet viser, at danskere i den arbejdsdygtige alder (18-60 år), som rammes af den alvorlige sygdom, i stor stil vender tilbage til arbejdsmarkedet. Faktisk er 56 pct. tilbage på arbejdsmarkedet efter kun seks måneder, mens 64 pct. er tilbage i job to år efter et stroke.
”Selv om stroke påvirker arbejdsmarkedstilknytningen markant, så er det et opmuntrende og vigtigt fund, at en stor andel kommer tilbage i arbejde på trods af den alvorlige sygdom,” siger ph.d. og postdoc Nils Skajaa fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Klinisk Epidemiologisk Afdeling, AUH, som står bag studiet.
Han understreger, at studiet omhandler patienter i den arbejdsdygtige alder, som ofte oplever stroke i en mildere form end ældre.
Kan inspirere til en mere struktureret rehabiliteringsproces
Studiet er det største af sin slags og benytter sig af detaljeret data fra de nationale, danske registre. Et vigtigt element er brugen af det såkaldte DREAM-register, som har givet mulighed for at undersøge arbejdsmarkedstilknytning med stor detaljegrad. Blandt andet viser undersøgelsen, som omfatter 22.907 danskeres forløb med sygdommen, at forskellige typer stroke giver forskellige chancer for at få en tilknytning til arbejdsmarkedet igen.
Det vil kun være i en velfærdsstat som Danmark med et stærkt sundhedsvæsen, at omkring to tredjedele af voksne i den erhvervsaktive alder er tilbage i job to år efter det, man tidligere kaldte et slagtilfælde, forklarer Nils Skajaa.
Han håber, at indsigterne kan bruges i fremtidens nationale sundhedspolitik.
”Den nye nationale handleplan for stroke, publiceret af Hjernesagen, efterlyser en større opmærksomhed på både fysiske og kognitive konsekvenser efter stroke – koblet med en mere struktureret rehabiliteringsproces. Det er ikke usandsynligt, at arbejdsmarkedstilknytningen efter stroke kan højnes yderligere i fremtiden,” siger han.
Sygefravær og førtidspension er de hyppigste årsager til, at stroke-ramte ikke vender tilbage til et job.
Fakta: Stroke
- Stroke (også kaldet slagtilfælde eller apopleksi) er betegnelsen for en blødning eller blodprop i hjernen.
- Symptomerne er hyppigst, at der pludseligt opstår halvsidig lammelse af krop eller ansigt, forstyrrelser af talen eller synsændringer. Nogle kan have svimmelhed og problemer med at styre kroppen.
- Ved symptomer på stroke skal man straks tage kontakt til ambulance eller læge, da det er afgørende, at behandlingen sker hurtigt.
Bag om forskningsresultatet
- Studiet er et register-baseret kohortestudie.
- Samarbejdspartnere: Kenneth J. Rothman og Victor W. Henderson.
- Ekstern finansiering: Helsefonden.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: Labour market participation and retirement after stroke in Denmark: registry based cohort study | The BMJ
Kontakter
Kontakt:
Ph.d. & postdoc Nils Skajaa
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og AUH, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
nilsskajaa@clin.au.dk
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Psykologisk støtte øger livskvaliteten hos kvinder med endometriose23.3.2023 14:10:12 CET | Pressemeddelelse
Knap 10 % af danske kvinder er ramt af sygdommen endometriose som kan give alvorlige underlivssmerter. Nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at kvinder, som både behandles medicinsk og indgår i et psykologisk forløb, oplever færre symptomer og en højere livskvalitet.
Spin-out-firma fra Aarhus Universitet får 208 mio. kr. til at udvikle behandling af demenssygdomme14.3.2023 09:38:58 CET | Pressemeddelelse
Et forskningsgennembrud på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet har resulteret i spin-out-virksomheden Teitur Trophics. Virksomheden udvikler medicin, der kan holde hjerneceller i live, og med en millioninvestering fra kapitalfonde er kursen nu sat mod kliniske forsøg.
Ny studie udfordrer vores forståelse af immunforsvaret10.3.2023 15:46:01 CET | Pressemeddelelse
Forskere skaber et nybrud i forståelsen af, hvordan immunceller genkender trusler som fx virus. Opdagelsen kan bruges til at designe bedre vacciner og opnå en dybere indsigt i autoimmune sygdomme og allergier.
Forskere linker 27 genetiske varianter til ADHD9.2.2023 14:04:28 CET | Pressemeddelelse
I et nyt, stort studie har danske forskere identificeret 27 steder i arvemassen med en genetisk variant, der øger risikoen for ADHD. Det er mere end en fordobling af, hvad tidligere studier har fundet.
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling25.1.2023 10:27:29 CET | Pressemeddelelse
Nyt studie illustrerer behovet for at gentænke praksis i behandlingen af den udbredte sygdom parodontitis, vurderer forsker og tandplejer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum