Pas på, når du fodrer havens fugle
Om vinteren vil mange mennesker gerne hjælpe havens fugle. Det er dog vigtigt at vælge de rigtige fodermetoder, da ikke alle er lige gode. Det klassiske foderbræt skal skiftes ud med en foderautomat, og mejsekuglerne der købes i supermarkedet skal droppes, for i stedet at lave egen fedtblanding til naturens kogler.

Der er mange mennesker, der gerne vil hjælpe havens fugle når temperaturen falder og maden bliver knap. Der er dog nogle hensyn der skal tages, for at sikre at fuglene ikke tager skade.
Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge. Problemet er at mange fugle lægger og træder rundt i afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene.
Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne. De er lavet af en hård fedtblanding, som ofte er iblandet ligegyldige frø. Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Han guider her til alternativer til det dårlige fuglefoder:
- I stedet for foderbrættet og mejsekugler fra supermarkedet bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler spredt på græsplænen.
Hvilke frø til hvilke fugle?
En foderautomat til frø kan købes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad frø og kerner angår, er der en sammenhæng mellem hvilke frø der fyldes i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene bestemmer om det for eksempel er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.
- Hampefrø er mest for fugle, der spiser små frø på stedet. Det gælder spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der foretrækker enten at spise store frø på stedet eller til mejser og musvitter, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten, fortæller Michael Carlsen.
Det er relevant at overveje hvor foderautomaten placeres, i og med at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.
Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.
[FAKTABOKS] Gode råd til brug af foderautomat:
- Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke har afføring i maden.
- Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.
- Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.
[Opskrift] Lav dine egne fedtkogler
En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.
Det skal du bruge:
- Kogler (fyrrekogler er mest egnede)
- Natursnor
- Økologisk fedt
- Økologisk havregryn
Sådan gør du:
- Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.
- Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.
- Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.
- Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.
- Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Alarm på internat: 167 høns ankom midt om natten2.8.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Natten til tirsdag i sidste uge fik Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde det største indryk af dyr nogensinde. 167 underernærede høns skulle huses med meget kort varsel. Med lidt opfindsomhed og en holdindsats blev der plads til dyrene, der nu er i karantæne i 30 dage, før de kan få nye hjem
Internat kører på kanten: 37 katte indleveret på én gang29.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag fik Dyrenes Beskyttelses internat på Bornholm 37 katte indleveret. Der var allerede godt fyldt op, så internatlederen bønfalder bornholmerne om at åbne deres hjem for kattene
AU-rapport baner vej for højdekrav for transport af smågrise15.7.2022 09:19:23 CEST | Pressemeddelelse
En længe ventet rapport fra Aarhus Universitet bringer ny viden, som skal bruges til at fastsætte højdekrav for transporter af smågrise. Samtidig dokumenterer forskerne, hvad Dyrenes Beskyttelse har sagt i årevis: at dyretransporter ikke lever op til de minimumsregler, der skal beskytte grise under transport.
Landets dyreinternater bugner: Knap 2000 dyr netop nu7.7.2022 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Højsæsonen for svigtede kæledyr er i fuld gang på Dyrenes Beskyttelses 10 internater. Netop nu er der knap 2000 svigtede dyr i alt, fordelt i hele landet, hvilket er en stigning på over 30 %. I år er løber internaterne ekstra hurtigt, da de har svært ved at finde det nødvendige antal plejefamilier.
Danske svinestalde plages af millioner af delfingrise22.6.2022 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2020 blev der født otte millioner levende, men underudviklede, danske pattegrise – såkaldte delfingrise. Det er et klart signal, om at fremavlen af højproduktive landbrugsdyr er ekstrem og uetisk. Dyrenes Beskyttelse vil have politikerne til at gribe ind
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum