Pas på katten, når hjemmet pyntes op til jul

Når hjemmet fyldes med levende lys, juleplanter, gavebånd og pynt der hænger, stiger risikoen for at katten kommer galt afsted. De mange nye ting er spændende og skal undersøges, men det kan gå grueligt galt. Det er dog ikke nødvendigt helt at opgive julepynten, hvis man bare er ekstra forsigtig med pynten.
Dyrenes Beskyttelse anbefaler at man er ekstra opmærksom op til jul. Der er nogle forskellige typer pynt, som katten måske vil finde ekstra spændende.
Gavebånd kan stramme og skære
- Gavebånd kan være meget skarpe og kan skære katten i munden. Derfor er det bedst ikke at lægge gaverne under træet før juleaften, når alle er samlet og kan holde øje med dem. Sørg også for at alle bånd smides væk når gaverne er pakket ud.
- Katte elsker at tygge på fehår, sølvglimmer, gavepapir og andet indpakning. Det kan være en smertefuld historie for katten at få fjernet den slags fra maven eller svælget, og en dyr omgang for katteejeren.
Pas på med den grønne pynt
Mange katte elsker at tygge i planter, men en del af de planter og blomster vi forbinder med jul kan være giftige eller have plantesaft som er hudirriterende for katte.
- Løg- og potteplanter, som er fremme i julen. F.eks. liljer, juleroser, hyacinter og amaryllis.
- Bær fra kristtjørn og mistelten er også giftige, og det samme gælder de røde bær på taks.
- Katte elsker at drikke vand alle andre steder end fra deres egen skål. En juletræsfod med vand i kan derfor opfattes som en ny, spændende vandskål. Det er derfor en god idé at undgå, at putte noget i vandet, som for eksempel gødning.
Pas godt på, hvis du pynter med disse planter inden døre og fjern straks bærrene hvis de falder af.
Vær forsigtig med levende lys og juletræet
Levende lys er hyggelige, men det er vigtigt at passe på at katten ikke kommer i nærheden af dem. Katten kan få svedet knurhårene, hvis den af nysgerrighed kommer lidt for tæt på. Hvis man er rigtig uheldig, kan det ende med, at der går ild i pelsen, hvilket kan have dødelig konsekvens.
- Tænd kun levende lys, hvis du selv er i rummet og kan holde øje med katten. Et godt alternativ til almindelige lysestager og lys er de elektriske lys. En lanterne der er lukket, kan også være en god løsning.
- Juletræet er også en spændende ting. Det tager som regel et stykke tid for katten at vænne sig til det store træ, der pludselig står midt i stuen. Glaskugler går nemt i stykker, så katten kan skære sig og julepynt af garn kan katte finde på at spise.
Kontakter
Jens JokumsenFamiliedyrschef
Tlf:50607380jj@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum