Pas på hjortene i trafikken: Nu stiger antallet af henvendelser om hjortepåkørsler

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i alt 11.716 henvendelser i 2019 om påkørte hjorte i trafikken. Det var en stigning på 29 % i forhold til 2018, hvor tallet var 9.062. Og lige nu stiger antallet af opkald om påkørte hjorte igen. Det skyldes flere ting:
- I den sene del af foråret er der høj aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder revir, hvilket ofte resulterer i, at nogle bukke jages væk og derfor krydser vejen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:
- I samme periode føder råerne lam, og derfor bliver de nu knap ét år gamle lam fra året før skubbet ud på egne ben. Det giver en masse uerfarne rådyr, som skal finde nye steder at være og som derfor skal krydse veje. Dette vil give mere hjorte-trafik og derfor automatisk skabe flere sammenstød mellem dyr og bilister.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at være ekstra opmærksom, når folk bevæger sig rundt i bil.
Vær særligt opmærksom når det er mørkt
Hvis man tager turen gennem skoven op til, eller efter, mørkets frembrud, skal man være ekstra opmærksom. Ligeledes hvis man kører tidligt om morgenen før eller omkring solopgang.
- Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at solen på den tid af året går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i tusmørke eller om natten, siger Michael Carlsen.
Den mest almindelige hjorteart i Danmark er rådyret. Rådyret er ikke et stort dyr, men det har en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo, og selv denne størrelse kan forårsage stor skade på både køretøj og passagerer. Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade, hvis uheldet er ude.
[FAKTABOKS]: 3 tips til at undgå påkørsler af hjorte:
- Sæt farten ned, når du kører i skumring, nat eller dæmring gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
- Hold øje med genskær fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.
- En hjort kommer sjældent alene. Ser du én løbe over vejen, så tro ikke at der kun er en. Der kommer ofte flere.
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder




Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum