Topdanmark A/S

Pas på farten - sommeren er sæson for motorcykelulykker

Del

I 2018 steg antallet af alvorlige ulykker på motorcykel i forhold til året før, viser helt nye tal fra vejdirektoratet. En varm sommer og godt motorcykelvejr er nogle af forklaringerne. Forsikringsselskabet Topdanmark opfordrer motorcyklister til at holde øje med farten og huske forsikringen.

Risikoen for ulykker på motorcykel kan stige i takt med godt motorcykelvejr. Sæt farten ned, når du tager motorcyklen. Foto: Colourbox
Risikoen for ulykker på motorcykel kan stige i takt med godt motorcykelvejr. Sæt farten ned, når du tager motorcyklen. Foto: Colourbox

Siden 2013 er cirka 230 motorcyklister i gennemsnit per år kommet alvorligt til skade eller har mistet livet i trafikken. Ser man alene på antallet af dræbte motorcyklister, så skete der i 2017 et fald, hvor 11 personer på motorcykel mistede livet i trafikken. Men antallet af dræbte motorcyklister steg i 2018 til 21, viser netop offentliggjorte ulykkestal fra Vejdirektoratet. 

Det gode vejr sidste år kan være en del af forklaringen, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik. Den meget lange og solrige sommer kan have fået flere motorcyklister ud på vejene i forhold til året før.  

“Når vejret er godt, så lokker det mange motorcyklister ud på vejene. Desværre har vi også set alt for mange alvorlige ulykker bl.a. på grund af for høj fart og manglende orientering, hvor både motorcyklister og bilister overser hinanden”, siger Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik. 

Vejdirektoratets tal fra 2018 viser også, at flest motorcyklister mistede livet i trafikken i Region Syddanmark og Sjælland, mens flest motorcyklister kom til skade i trafikken i Region Hovedstaden. 

Tal fra forsikringsselskabet Topdanmark viser, at de fleste ulykker også de ikke-alvorlige skete i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, mens Nordjylland var mindre ramt. 

Nyd sommeren med lav fart 
Forsikringsselskabet Topdanmark opfordrer motorcyklisterne til at holde øje med deres fart og huske at tegne den lovpligtige forsikring, så de er dækket, hvis uheldet er ude.  

”Al trafikstatistik viser, at for høj fart dræber. Når en varm sommer betyder flere motorcykler på vejene, så stiger risikoen for ulykker også. Derfor opfordrer vi motorcyklister til at sætte farten ned,” siger Maiken Russ, skadeschef i Topdanmark. 

De mest almindelige faktorer i ulykker med motorcykler er for høj fart, eller at bilister overser motorcyklister. 

Husk forsikringen 
Topdanmark opfordrer samtidig alle motorcyklister til at huske at forsikre sig med den lovpligtige ansvarsforsikring.  

”Vi ser desværre, at nogle glemmer at forsikre deres motorcykel, og det kan have alvorlige økonomiske og personlige konsekvenser for den, som ejer motorcyklen og forvolder en ulykke,” siger Maiken Russ.  

Godt 900 af Danmarks motorcykler kører nemlig uden den lovpligtige forsikring, viser helt nye tal fra DFIM, garantifonden for skader forårsaget af uforsikrede køretøjer.

FAKTABOKSE: 
Gode råd til at undgå ulykker på motorcyklen:  

 • Overhold hastighedsgrænserne. Dødsulykker med motorcykler skyldes ofte for høj fart, og at andre fejlvurderer, hvor hurtigt motorcyklen kører
 • Hold øje med dine medtrafikanter og husk, at de kan have svært ved at se dig
 • Gør dig synlig med refleksvest eller hjelm med pang-farve
 • Sørg for, at din køreteknik er i orden
 • Hvis din rutine er rusten, så tag et køreteknisk kursus.

Mest almindelige årsager til ulykker med motorcykel: 

 • Motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet
 • Bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist
 • Bilist, der kører ud fra sidevej, overser motorcyklist. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart
 • Motorcyklist er ved at overhale og opdager for sent, at bilen foran er ved at svinge til venstre
 • Motorcyklist kører op bag i holdende bil. 

(Kilde: Rådet for Sikker Trafik og Havarikommissionen).  
Rådet for Sikker Trafik har en temaside, hvor motorcyklister kan få gode råd til, hvordan de kan undgå ulykkerne i trafikken: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/paa-motorcykel

Information om motorcykelforsikring i Topdanmark:  

 • Fordi danske motorcyklister generelt kører godt, har Topdanmark forbedret MC-forsikringen. Den er blevet billigere og dækker mere  
 • Du betaler kun for de kilometer, du forventer at køre
 • Sidevogn og trailer er gratis med i dækningen, og bliver motorcyklen stjålet, er der ikke forhøjet selvrisiko
 • Allerede som 28-årig kan man blive elitekører, hvis man opfylder kravene, og man bliver ved med at have elitestatus, selvom man skulle få en skade
 • Som 40-årig får man aldersrabat.   

Motocykelulykker i 2018 antal dræbte og tilskadekomnepr. region: 

Region Dræbte Tilskadekomne
Nordjylland 4 30
Midtjylland 4 44
Syddanmark 6 43
Hovedstaden 2 52
Sjælland 5 43

Kilde: Vejdirektoratet 

Antal anmeldelser af skader på motorcykler i forsikringsselskabet Topdanmark fordelt per region: 
Region
Anmeldelser af skader
Hovedstaden
890
Midtjylland
791
Nordjylland
264
Sjælland
429
Syddanmark
666
Hovedtotal
3040

 Kilde: Topdanmark

Kontakter

Billeder

Risikoen for ulykker på motorcykel kan stige i takt med godt motorcykelvejr. Sæt farten ned, når du tager motorcyklen. Foto: Colourbox
Risikoen for ulykker på motorcykel kan stige i takt med godt motorcykelvejr. Sæt farten ned, når du tager motorcyklen. Foto: Colourbox
Download
Siden 2013 har der i gennemsnit være ca. 230 motorcyklister pr. år, der kom til skade eller mistede livet i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).
Siden 2013 har der i gennemsnit være ca. 230 motorcyklister pr. år, der kom til skade eller mistede livet i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).
Download

Links

Information om Topdanmark A/S

Topdanmark A/S
Topdanmark A/S
Borupvang 4
2750 Ballerup

https://www.topdanmark.com/

Kommunikations- og pressepolitik:

Målet for Topdanmarks kommunikationspolitik er at udbrede kendskabet til - og vinde forståelse for - koncernens overordnede mål. Vi ønsker at være lettilgængelige, hurtige og effektive med information på forsikringsområdet.

For at kunne give det bedste svar og af hensyn til vores medarbejdere, ser vi gerne at der, så vidt det er muligt, er en svarfrist på minimum to dage. Vores åbenhed begrænses alene af konkurrencehensyn, hensyn til kunder og medarbejdere samt fondsbørsens oplysningspligter.

Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

4 ud af 5 virksomheder er ikke forsikret mod cyberangreb17.9.2020 14:15:19 CESTPressemeddelelse

Mens regeringen i dag har sat gang i arbejdet med en ny national strategi for øget cybersikkerhed, viser nye tal, at de færreste danske virksomheder er forsikret mod hackerangreb. En ny fra opgørelse fra Danmarks næststørste forsikringsselskab Topdanmark viser, at blandt forsikringsselskabets over 50.000 erhvervskunder har mindre end hver femte virksomhed en cyberforsikring mod hackerangreb. Særligt de mindre virksomheder er udsat, vurderer IT-sikkerhedsekspert.

Ustabilt vejr får landmænd til at forsikre afgrøder27.8.2020 10:48:11 CESTPressemeddelelse

Våde vintre og ekstreme somre med tørkeperioder og voldsomme regnskyl bliver langt mere normalt fremover ifølge de nyeste klimaprognoser fra DMI. Udsving i vejret kan have alvorlige konsekvenser for høsten, og det får flere landmænd til at forsikre deres afgrøder. For landmand Lennart Johan Westh har beslutningen om at købe en afgrødeforsikring skabt tryghed og lyst til at anbefale dækningen til sine kollegaer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum