Akutbolig.dk

Pas på deleboligens faldgruber

Del

De høje huslejepriser tvinger hvert år studerende, som er boligløse ved studiestart, til at gå sammen om at finde en bolig. Deleboliger har mange fordele, men ifølge Akutbolig.dk er der nogle faldgruber, som de boligsøgende skal være særligt opmærksomme på.

Hvis du kan leve med at dele toilet- og køkkenfaciliteter med andre, er deleboligen en oplagt mulighed. Ifølge adm. direktør for Akutbolig.dk, Daniel Juhl, kan det være lettere at finde en delebolig, og er samtidigt ideelt for studerende med et sparsomt budget: 

"Der er rift om de små boliger, særligt i studiebyerne, mens udbuddet af boliger, der egner sig som deleboliger, er større. Kvadratmeterprisen er desuden generelt lavere, jo større boligen er, samtidig med at man kan deles om fællesudgifterne."

Det er dog ikke altid helt problemfrit at flytte sammen med andre. Akutbolig.dk har derfor lavet en guide til, hvordan man undgår deleboligens faldgruber.

Hvem skal stå på lejekontrakten?

Det er ikke uden betydning, hvem der står på lejekontrakten når man er flere der skal bo under samme tag. Her er der nemlig helt særlige regler for, hvilke rettigheder du har, alt efter om en eller flere personer står på lejekontrakten. Er det kun en person, som står på kontrakten, hæfter denne person for hele lejemålet. Det er derfor vedkommende der er ansvarlig, hvis en anden beboer ødelægger noget, ikke betaler husleje, eller ikke overholder husordenen. Det problem har du ikke, hvis I står flere på lejekontrakten. Står I flere på lejekontrakten er det til gengæld problematisk, hvis en beboer, der står på kontrakten ønsker at flytte, før de andre ønsker det. I sådan en situation skal der laves en ny lejekontrakt. Her kan du ikke være sikker på, at kontrakten er magen til forrige. Udlejer kan eksempelvis vælge at lave en huslejestigning i samme ombæring, eller indsætte nye vilkår i kontraktens § 11. Nogle udlejere ønsker desuden ikke at slette enkelte navne fra lejekontrakten, og ønsker i stedet at genudleje lejemålet. Det kan betyde at alle skal fraflytte lejemålet.

Man bør ifølge Akutbolig.dk generelt sætte sig grundigt ind i lejelovens bestemmelser - eksempelvis via informationssiden Lejeloven.dk.

Hold styr på økonomien

Mange konflikter starter på grund af økonomi. Et godt bofællesskab starter derfor med orden i økonomien. Det er derfor en fordel, hvis I indledningsvis laver et overskueligt budget, hvor fordelingen af værelser og husleje er fair, og samtidig overholder reglerne for fremleje. I bør desuden aftale hvilke fællesudgifter I gerne vil splitte - hvad end det drejer sig om internet, TV eller toiletpapir. Det er også en god idé at udvælge én, der er ansvarlig for økonomien, og holder overblik over udgifterne. Dertil kan den ansvarlige oprette en særskilt konto, hvor depositum kan stå, og måske en konto til indtægter og udgifter i forbindelse med boligen.

Lav klare retningslinjer

Selvom man har de bedste intentioner når man flytter sammen, og ikke kan forestille sig, at der vil opstå nogle konflikter, er det nødvendigt at lave nogle klare retningslinjer. Vi anbefaler derfor at I sætter jer ned og taler om jeres forventninger til det bofællesskab I skal indgå i, hvor længe I forestiller jer at bo sammen, og i hvor høj grad det skal være et socialt bofællesskab. Udover forventninger bør I aftale nogle grundlæggende regler for boligen. Det kan være hvornår der skal være ro på hverdage og i weekender, hvordan I fordeler rengøring af fællesarealer, og hvor ofte man må have besøg. Lav derefter en fælles og forpligtende aftale, som I kan bruge som en husorden. 

Nøgleord

Kontakter

Daniel Juhl
Adm. direktør, Akutbolig.dk
daniel@kodyl.com / + 45 22 68 22 48

Billeder

Links

Information om Akutbolig.dk

Akutbolig.dk
Akutbolig.dk
Klostergade 56C
8000 Aarhus

https://www.akutbolig.dk/

Akutbolig.dk blev lanceret i 2011 og er i dag en af landets største boligportaler for ledige lejeboliger. Akutbolig.dk er det sted, hvor danskerne går hen for at finde hjem, uanset om de søger i nord, syd, øst eller vest. På Akutbolig.dk annonceres dagligt nye ledige lejeboliger på tværs af landet fra en lang række af udlejere - både private og professionelle, store og små udlejere. 

Følg pressemeddelelser fra Akutbolig.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akutbolig.dk