Danske BOLIGadvokater

Pas på algoritmerne, når du skal sætte pris på din bolig

Del

Internettets prisportaler rammer ofte langt forbi målet, når prisen på en bolig skal fastsættes. En prisdifference på 1 mio. kroner er slet ikke ualmindeligt og det har faktisk betydning for prisdannelsen i markedet.

Danske BOLIGadvokater ser med skepsis på tendensen til denne online-prisfastsættelse og vilde fejlskud i både opadgående og nedadgående retning.

”Vi oplever, at både købere og sælgere bliver forvirrede af de priser, de kan finde på nettet. Hvad skal de tro på?”, fortæller Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.

I underholdningsprogrammet ”Hammerslag” vurderer ejendomsmæglerne priserne på boliger forskellige steder i Danmark. I rigtig mange tilfælde rammer de langt ved siden af den virkelige salgspris. Gennem de seneste par uger har vi set fejlskud, hvor prisen er op til 1 mio. kroner forkert. Selv om det er underholdning, viser det med al tydelighed, at hver eneste bolig har sin helt egen pris. Gennemsnitsbetragtninger og fornemmelser duer heller ikke på tv.

Kigger man på nogle af prisportalerne på internettet, bliver billedet endnu mere mudret. Prisen er fastsat ud fra gennemsnitsberegninger i området, men tager ikke højde for f.eks. en unik placering, hvilket betyder, at sælger pludselig skal forklare, hvorfor ejendommen er meget dyrere end angivet på prisportalen.

Et konkret eksempel er et sommerhus med 180 grader uhindret havudsigt og direkte adgang til stranden. Her angiver prisportalernes gennemsnitsberegninger en pris, som ligger under 1 mio. kroner, mens den konkrete vurdering ligger en del over 2 mio. kroner.

”Ejendomsmæglerne har fokus på salgsprisen, mens BOLIGadvokaterne er optagede af købsprisen. Begge parter ved naturligvis, at prisen altid er til forhandling, men ingen af os er særlig begejstrede for prisportalernes indblanding, fordi de forvirrer både køber og sælger. Vi ved, at en prisvurdering, som tager udgangspunkt i den konkrete ejendom, giver både køber og sælger det bedste grundlag for en fair bolighandel”, siger Jan Schøtt-Petersen.

Medlemmer af Danske BOLIGadvokater er involveret i hver femte bolighandel i Danmark og erfaringerne viser med al tydelighed, at jo mere realistisk prisen er, jo færre konflikter og diskussioner opstår der i forbindelse med bolighandlen.

”Prisen på en bolig er langt hen ad vejen udtryk for en forventningsafstemning mellem det, der betales for den konkrete ejendom og det, der følger med i købet. Ved en lav pris ved både sælger og køber godt, at køber efterfølgende får en række udgifter til f.eks. istandsættelse og reparation eller er begrænset i sin anvendelse af ejendommen pga. servitutter el.

Omvendt kan en unik udsigt, et helt nyt køkken eller det at bo midt i et børnevenligt kvarter, give en høj pris. Det er emner, som ingen prisportal i verden kan vide noget som helst om”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand, som anbefaler personlig rådgivning og vurdering, når boligen skal sælges eller købes.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Danske BOLIGadvokater

Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater
Vesterbrogade 32
1620 København V

7020 9790https://www.danskeboligadvokater.dk/

Gruppesøgsmål.nu er stiftet af Danske BOLIGadvokater, og sagen føres af advokat Morten Samuelsson.

Foreningen Gruppesøgsmål.nu er alene etableret for at varetage interesserne for borgere, som i forbindelse med en bolighandel eller en omprioritering har lidt økonomisk tab i forbindelse med indførslen af digital tinglysning.

Danske BOLIGadvokater er en landsdækkende forening af advokater, der alle besidder et højt fagligt niveau inden for boligrådgivning. Foreningens medlemmer har fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

 

Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum