Pårørende i dyb sorg kan hjælpes tidligere
Det er Mette Kjærgaard Nielsen fra Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen.
”Vi kan se en gruppe af pårørende, som har øget kontakt til deres egen læge før dødsfaldet. Målt på symptomer på sorg, som intens længsel og savn, overoptagethed af tabet og manglende accept er de dem, der har det sværest. Det er også den gruppe, som har et højere forbrug af medicin. Det vil sige, at vi allerede under patientens sygdomsforløb har kontakt med en gruppe pårørende, der ser ud til at være svært psykisk påvirkede,” fortæller hun.
Pårørende skal opspores tidligere
Resultaterne er netop offentliggjort i British Journal of General Practice.
De pårørendes symptomer på sorg blev målt før patientens død, seks måneder og tre år efter dødsfaldet. I alt kontaktede 1447 pårørende, som er 83 procent af samtlige undersøgte, deres praktiserende læge. Blandt pårørende med konstant højt niveau af sorgsymptomer havde endnu flere (92 procent) kontakt til almen praksis og denne gruppe havde et højere forbrug af antidepressiv og beroligende medicin end de pårørende med konstant lavt niveau af niveau af symptomer på sorg.
Det betyder, at sundhedspersonalet har kontakt og dermed mulighed for at identificere pårørende med behov for støtte allerede tidligt i forløbet.
”Det er relevant at følge op på almen praksis’ rolle over for pårørende med et højt niveau af sorgsymptomer eller anden psykisk belastning. Der er behov for nye undersøgelser til at vise, hvordan en forebyggende indsats bedst gør gavn,” siger Mette Kjærgaard Nielsen.
Bag om resultatet
- Studiet er en befolkningsbaseret kohorteundersøgelse af pårørende i Danmark. 1735 pårørende til patienter med uhelbredelig sygdom har besvaret et spørgeskema. Samtlige patienter fik terminaltilskud på grund af uhelbredelig sygdom med forventet kort levetid. De pårørende besvarede spørgeskemaet på tidspunktet for terminaltilskud, et halvt år og tre år efter patientens dødsfald.
- Studiet er finansieret af Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse.
- Den videnskabelige artikel kan læses i British Journal of General Practice
Kontakt
Cand. med, postdoc, ekstern lektor Mette Kjærgaard Nielsen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed,
Forskningsenheden for Almen Praksis
Tlf.: 42 57 79 29
Mail: mette.k.nielsen@ph.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum