Dansk Retursystem

Pant får sit eget piktogram til affaldssortering

Del

Det fælles piktogram-system til affaldssortering udvides nu med fem pant-piktogrammer, som gør det nemmere for både kommuner, organisationer, virksomheder og privatpersoner at sikre, at dåser og flasker med pant bliver rigtigt sorteret og genanvendt til nye hos Dansk Retursystem. .

Nu bliver det lettere at sortere en sodavandsflaske eller en dåseøl med pant i den rigtige spand. Dansk Retursystem har udviklet pant-piktogrammer, som bliver del af det officielle piktogramsystem til affaldssortering, og dermed kan sættes på de beholdere, der indsamles pant i.

Pant-piktogram var savnet

Alle kommuner har allerede taget piktogramsystemet fra Dansk Affaldsforening i brug, og med affaldsbekendtgørelsen er det blevet obligatorisk at mærke affaldsbeholdere til husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald med piktogrammerne. Derudover bruges piktogrammerne af mange virksomheder og på emballager, så det bliver nemmere for borgerne at sortere korrekt – og nu kan panten komme med i den sortering.

”Vores pantsystem i Danmark er fantastisk, og vi har fået mange henvendelser fra kommuner, boligforeninger, virksomheder og store event-arrangører, som savnede et piktogram til flasker og dåser med pant. De oplever nemlig, at der enten i restaffald, plast- eller i metalspanden havnerflasker og dåser med pant, som burde være afleveret i pantsystemet. Derfor er vi glade for, at Dansk Retursystem nu har fået udviklet fem pant-piktogrammer til voresfælles piktogramsystem” siger direktør Henrik Friis, Dansk Affaldsforening.

Skal få mere pant retur

I Dansk Retursystem håber man, at de nye pant-piktogrammer kan være med til at få noget af den pant retur, der hvert år ender i husholdnings- og erhvervsaffaldet – og dermed ikke bliver genanvendt i pantsystemet. 

”I Dansk Retursystemer vi rigtig glade for at blive en del af det fælles og anerkendte  
piktogramsystem. Selvom vi danskere kan betragte os som verdensmestre i at pante, så både kan og skal vi blive endnu bedre. Når flere end 9 ud af 10 pantemballager kommer  
retur, betyder det også, at der er cirka 125 mio. flasker og dåser, der ikke kommer tilbage i pantsystemet. En del af disse flasker og dåser er jeg sikker på nu bliver mulig at få retur til genanvendelse, når fx sportsforeninger, restauranter, boligforeninger og uddannelsesinstitutioner begynder at tage pant-piktogrammerne i brug” siger direktør for Cirkulær Økonomi Heidi Schütt Larsen, Dansk Retursystem.

Kan downloades nu

Pant-piktogrammerne kan allerede nu downloades fra både Dansk Retursystems hjemmeside og hos Dansk Affaldsforening, hvor de er en del af den samlede pakke med på 90 piktogrammer for affaldssortering. Det fælles piktogramsystem blev i 2016 udviklet af Dansk Affaldsforening, KL og Miljøstyrelsen sammen med innovationsbureauet Futu for at gøre det lettere at sortere affald.  

 

Hent pant-piktogrammerne her 

Pant-piktogrammer hos Dansk Retursystem: https://danskretursystem.dk/for-virksomhed/pant-piktogrammer/ 

Alle affaldspiktogrammer hos Dansk Affaldsforening: https://danskaffaldsforening.dk/faelles-piktogramsystem

Fakta  

Hvert år er der ca. 125 millioner dåser og flasker, der ikke bliver pantet. Her forsvinder de hen: 

  • Den største del, nemlig 40 procent, forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet.
  • De 30 procent forsvinder i erhvervsaffaldet – både fra butikkernes flaskerum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri.
  • De 20 procent havner i skraldespande i det offentlige rum, fx parker og busstationer.
  • De sidste 10 procent forsvinder andre steder hen. Heldigvis ser det ud til, at det kun er en meget lille del – under fem procent af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 procent af den samlede mængde pant – der forsvinder i naturen. 

Hver gang der afleveres flasker og dåser med pantipantsystemet, så spares der råstoffer og energi, hvilket er godt for klima og miljø. Der bruges 95 % mindre energi, når man fremstiller en dåse af genanvendt materiale frem for at producere en helt ny. Man sparer også råstoffer. Dåser er lavet af aluminium, og for at få et kilo aluminium skal man udvinde fire kilo af bjergarten bauxit. Det behøver man ikke, når man genanvender, og det er gode nyheder for økosystemet og vores fælles klima.  

Dansk Retursystem indsamler alle flasker og dåser med pant og sørger for, at materialet bliver genanvendt til nye flasker og dåser. I 2020 kom der 1,7 mia. flasker og dåser retur, og det sparede for udledning af 178.000 tons CO2. 

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview på tlf: 30 67 13 90.

Billeder

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Dansk Retursystem
Erik Husfeldts Vej 1
2630 Taastrup

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver eneste dag afleverer danskerne 4,5 millioner flasker og dåser, som Dansk Retursystem sørger for bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 178.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystem vinder pris fra verdensomspændende aluminiumsproducent29.6.2022 15:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Dansk Retursystem leverer aluminium fra pantdåser til aluminiumsmastodonten Novelis, som blandt mange andre aktiviteter smelter dåserne om til nye. Dåserne fra Danmark scorer så højt på kvalitet, leveringssikkerhed, innovation og bæredygtighed, at Dansk Retursystem har vundet en pris for ’Great Performance’ til Novelis Global Supplier Awards. Særligt arbejdet med CSR vækker opsigt i udlandet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum