På trods af behandling oplever svært depressive selvmordstanker
Antidepressiv medicin bruges især mod moderate til svære depressioner. Nu viser et forskningsprojekt fra iPSYCH, at 20 procent med svær depression har selvmordstanker, selvom de bliver behandlet med antidepressiv medicin.
”Selvmordstanker er en stor udfordring blandt patienter med depression,” forklarer ph.d. Trine Madsen fra Region Hovedstadens Psykiatri, der står bag undersøgelsen.
Forskerne har undersøgt 811 patienter, der havde en moderat til svær depression og blev behandlet med to forskellige antidepressive lægemidler i 12 uger. Patienterne fik ugentligt målt depressionens sværhedsgrad og niveauet af selvmordstanker.
”Vi kunne inddele patienterne i fem kategorier baseret på deres udvikling af selvmordstanker under behandlingen,” siger Trine Madsen.
Selvmordstanker fra begyndelsen
Lidt mere end halvdelen af patienterne oplevede ingen selvmordstanker under de 12 uger af behandlingen, mens en ud af fire havde selvmordstanker ved studiets start men oplevede god effekt af medicinen allerede efter få uger.
De resterende 20 procent af patienterne kunne yderligere inddeles i 10 procent, der oplevede et konstant øget niveau af selvmordstanker under hele studiet, og 10 procent, som oplevede et forløb, der skiftede mellem højere og lavere selvmordstanker.
”Det er et overraskende højt antal af mennesker med depression, der oplever selvmordstanker henover så lang tid," siger læge og ph.d., Ole Köhler-Forsberg fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, som er sidste-forfatter på undersøgelsen.
Resultaterne er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Clinical Psychiatry.
Behandlingen skal målrettes
Derudover fandt forskerne at tidligere selvmordsforsøg og sværhedsgraden af depressionen var forbundet med højere niveau af og vedvarende selvmordstanker. Resultaterne skal bruges til at sætte ind med mere målrettet behandling til patienter, hvor medicinen ikke har tilstrækkelig effekt.
”Nogle studier har antydet, at mennesker med psykiske sygdomme kan gå over flere år med selvmordstanker, det skal undersøges. Det skal også undersøges, hvorvidt en mere intensiv behandling, eksempelvis med mere farmakologisk og/eller psykologisk behandling, kan føre til en bedre respons hos patienter, der ikke reagerer på medicinen inden for de første uger,” siger Ole Köhler-Forsberg.
Bag om resultatet
- Studiet er et klinisk studie
- Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Dalhousie University, Halifax, Canada, og King’s College, London, England.
- Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden
- Den videnskabelige artikel Trajectories of Suicidal Ideation During 12 Weeks of Escitalopram or Nortriptyline Antidepressant Treatment Among 811 Patients With Major Depressive Disorder er offentliggjort i The Journal of Clinical Psychiatry.
Kontakt
Ph.d. Trine Madsen
Region Hovedstadens Psykiatri
trine.madsen@regionh.dk
Tlf.: 30 29 13 19
Læge og Ph.d. Ole Köhler-Forsberg
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien, Forskningsenheden for Psykoser
karkoe@rm.dk
Tlf: 23 42 06 61
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum