Overvægtige børn risikerer blodpropper senere i livet
Risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger som voksen er højere hos de personer, der var overvægtige som børn. Den gode nyhed er dog, at et vægttab inden teenageårene mindsker risikoen. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
I Danmark er hvert femte barn overvægtigt, og for mange kilo på sidebenene kan få store konsekvenser senere i livet. Et nyt resultat offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Heart Association viser, at overvægt i barndommen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme som voksen. Forskerne kiggede på børn i syv til 13 års alderen. Ud fra deres BMI blev børnene inddelt i grupper af normalvægtige til moderat og svært overvægtige. De blev sammenlignet med børn med et BMI i normalområdet og derefter fulgt gennem voksenlivet for at registrere, hvem der udviklede blodprop i ben eller lunger. ”De, som var overvægtige som børn, fik oftere blodpropper i ben og lunger som voksne, og sammenhængen var tydeligere, jo mere overvægtigt barnet var,” siger Jens Sundbøll, der står bag undersøgelsen. Han er ph.d. på Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Overvægt er et stort problem
Eksempelvis var risikoen for blodprop hos kvinder, som i barndommen var i BMI-kategorien ’svær overvægt’ ved syv eller 13 års alderen cirka 50 procent højere end hos kvinder med et normalt BMI som børn. For mænd var risikoen næsten den samme men dog lidt lavere. Resultaterne bekymrer Jens Sundbøll, da stadig flere børn og unge kæmper med overvægt. ”Overvægt og fedme hos børn og unge er et problem, som vokser eksplosivt i hele verden. I løbet af de seneste 35 år er antallet af overvægtige børn steget næsten 50 procent – og vi kan se, at de bliver stadigt yngre, når de bliver overvægtige,” fortæller han.
Overflødige kilo skal væk inden puberteten
Dog har studiet også et positivt budskab. ”Risikoen for blodprop hos dem, som var overvægtige tidligt i barndommen, men som tabte sig inden puberteten, var på samme niveau som hos dem, der var normalvægtige gennem hele barndommen,” siger Jens Sundbøll. Derfor bør fokus ifølge forskeren være på at hjælpe børn med at tabe sig og holde den slanke linje for at forebygge hjerte-kar-sygdomme i voksenalderen. ”Med den viden vi har nu, skal vi som samfund være langt mere opmærksom på, at børn ikke udvikler overvægt. Det sker jo ikke hen over natten, så en forebyggende indsats er mulig,” siger han.
Bag om resultatet
- En befolkningsbaseret kohorteundersøgelse. 313.998 børn - 154.987 piger og 159.011 drenge - var en del af studiet.
- Samarbejdspartnere: Thorkild I. A. Sørensen, Jennifer L. Baker, Lars Ängquist, og Line Klingen Gjærde fra Københavns Universitet og Kasper Adelborg, Anne Ording og Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet.
- Undersøgelsen er finansieret af Program for Clinical Research Infrastructure fra Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden, Aarhus Universitets Forskningsfond og EU’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme.
Den videnskabelige artikel kan læses i Journal of the American Heart Association
Kontakt
Læge, ph.d. Jens Sundbøll
KEA, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mail: jens.sundboll@clin.au.dk
Mobil: 28 10 30 62
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling25.1.2023 10:27:29 CET | Pressemeddelelse
Nyt studie illustrerer behovet for at gentænke praksis i behandlingen af den udbredte sygdom parodontitis, vurderer forsker og tandplejer.
Patienter med blodprop i hjernen vender i stor stil tilbage til arbejdsmarkedet12.1.2023 09:32:20 CET | Pressemeddelelse
Selv om en blodprop i hjernen kan have voldsomme fysiske og kognitive konsekvenser, er langt over halvdelen af de stroke-ramte vendt tilbage til arbejdsmarkedet to år senere.
Psykiske lidelser koster år på arbejdsmarkedet6.12.2022 13:01:05 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at personer diagnosticeret med en psykisk lidelse i gennemsnit arbejder 10.5 år mindre sammenlignet med den resterende befolkning. Studiet er det første til at kortlægge tabte arbejdsår i forbindelse med psykiske lidelser.
Nyt studie: Blokering af protein kan forbedre kroppens evne til at reparere muskelskader23.11.2022 13:45:41 CET | Pressemeddelelse
Når vi ældes, mister stamcellerne i vores skeletmuskler evnen til at reparere muskelskader. Men et nyt internationalt studie af forskere fra Aarhus Universitet og Stanford University viser, at blokeringen af særligt protein vækker stamcellerne. Det kan få stor betydning for muskelsvækkede patienter.
Ny test kan hjælpe patienter med cystisk fibrose21.11.2022 11:35:42 CET | Pressemeddelelse
Forskere har udviklet en simpel urintest, som skal måle sværhedsgraden af den alvorlige sygdom cystisk fibrose og teste effekten af ny behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum