Overlæge i Copenhagen Trial Unit udnævnt til professor ved SDU

Christian Gluud, overlæge og dr. med., har i 25 år ledet først etableringen og siden driften af Copenhagen Trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning, Region Hovedstaden (www.ctu.dk), og er den 1. marts 2021 udnævnt til professor i evidens-baseret klinisk interventionsforskning. Han fortsætter sit job i Copenhagen Trial Unit.
Christian Gluud blev overlæge i Copenhagen Trial Unit i 1995 efter et større forarbejde med at skabe et grundlag for etableringen heraf i Københavns Sundhedsvæsen samt arbejde med det Nationale Strategiudvalg for Sundhedsvidenskab (NASTRA). Han har siden 1993 sideløbende arbejdet med etablering og drift af Cochrane Hepato-Biliær Gruppen, en del af det internationale Cochrane samarbejde.
Efter studentereksamen fra Herlufholm Kostskole i 1968 studerende Christian Gluud på Københavns Universitet og blev læge i 1976. Efter ansættelser ved en række hospitaler, i hvad der idag er Region Hovedstaden, blev han specialist i intern medicin, medicinsk gastroenterologi, og hepatologi samt dr. med. i 1988. Disputasen omhandlede bl.a. meta-analyse af tidligere forsøg omhandlende anabole-androgene steroider til mænd med skrumpelever, gennemføreslen af et større randomiseret klinisk forsøg med testosteron versus placebo til mænd med alkoholisk skrumpelever, samt yderligere en opdateret meta-analyse.
Christian Gluud siger: ”Såvel etableringen af Copenhagen Trial Unit samt skabelsen af NASTRA-rapporten, hvori klinisk interventionsforskning blev et prioriteret område, var ledet af den daværende direktør og meget visionære læge i Københavns Sundhedsvæsen, Erik Juhl. Med sin usædvanlige gode sans for overblik og udviklingsmuligheder skabte han disse store fremskridt. Erik Juhl bør takkes for at Danmark i dag er et førende land i verden hvad angår gennemførelsen af randomiserede kliniske forsøg, der er så afgørende for diagnostik, prognostik, behandling og pleje. Han er også årsagen til at Copenhagen Trial Unit blev en success og indirekte er han fadder til alle de forsøgsenheder (’trial units’) der siden er oprettet ved universiteterne i Aalborg, Aarhus, Odense og København.”
Christian Gluud’s interesseområder er systematiske litteraturbedømmelser (’systematic reviews’) af tidligere randomiserede forsøg samt gennemførelse af nye randomiserede kliniske forsøg inden for alle specialer. Han har endvidere stor interesse i at hjælpe bachelor og master studerende med kliniske forskningopgaver samt at vejlede ph.d. studerende og postdoc studerende med kliniske interventionsprojekter. Christian Gluud’s forskning har bl.a. centreret sig om statistiske problemstillinger i randomiserede kliniske forsøg og meta-analyser af sådanne forsøg. Copenhagen Trial Unit har bl.a. udviklet Trial Sequential Analysis software samt retningsliner for dets anvendelse. Christian Gluud har arbejdet med nationale og supranationale organisationer inden for klinisk interventionsforskning, herunder European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) og Nordic Trial Alliance (NTA). Han vil forsat arbejde for en videreudvikling af klinisk interventionsforskning i de regionale og universitære regier. Han siger: ”Jeg glæder mig til samarbejdet i Institut for Regional Sundhedforskning, der kan blive den motor der virkelig får aktiveret klinisk forskning bredt i det danske sundhedsvæsen. Alle patienter burde tilbydes deltagelse i mindst et randomiseret klinisk forsøg ved kontakt med sundhedsvæsenet.”
Christian Gluud blev gift med Rubina Veneranda Gluud i 2012.
Kontakter
Christian Gluud blev født den 19. november 1947 i Skælskør. Han bor Kastelsvej 27, 2100 København Ø.
Kontakt:
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum