Østjyske lærere tog priser for årets bedste projekter
Som dansklærer i udskolingen møder Malene Ross-Hvam en del elever, der har store vanskeligheder med læseforståelsen, selv om de er gode til at afkode skrift. Som en del af sin pædagogiske diplomuddannelse på VIA har hun derfor undersøgt, hvordan læsevejledere og lærere tidligt i skoleforløbet kan få øje på de elever og sætte målrettet ind for at forebygge den dårlige læseforståelse.
Og det projekt er netop blevet kåret til årets bedste pædagogiske diplomprojekt ved en stor prisoverrækkelse i København, som landets professionshøjskoler og Fagbladet Folkeskolen blandt andet står bag.
Konkret har Malene Ross-Hvam undersøgt, hvordan de på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg kan udvikle en strategi for arbejdet med læseforståelse, så de opdager elever med vanskeligheder tidligere i skoleforløbet. I projektet har hun derfor set på, hvordan de kan højne elevernes læseforståelse ved at undervise i forskellige læseforståelsesstrategier, så de udfordrede elever bedre kan deltage i fællesskabet omkring læsning og udlægning af tekster.
Det gør hun så godt, at dommerkomiteen,der består af lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og universitetsforskere, tildeler hende førstepladen for ”et flot og praksisrettet projekt.”
Prisen på 10.000 kroner, en designervase og et boggavekort blev overrakt af tidligere minister og nuværende medlem af Folketinget Marianne Jelved, der i øvrigt selv er uddannet lærer, ved en prisfest i København fredag den 15. november. I alt var der indstillet 65 lærere og lærerstuderende til årets uddeling, der omfatter bachelorprojekter på læreruddannelsen og pædagogiske diplomprojekter.
Lærer fra Silkeborg tog andenpladsen
Og der var mere end én østjysk lærer på podiet til fredagens prisoverrækkelse i København. Her kunne Helene Salvagni Binderup fra Hvinnigdalskolen i Silkeborg nemlig glæde sig over at modtage en flot andenplads for sit pædagogiske diplomprojekt, der undersøger, hvorfor nogle piger i udskolingen har en selvforståelse i matematik, der ikke svarer til deres reelle faglige niveau.
I projektet undersøger hun, hvordan matematiklærere kan identificere disse pigers problemer, og med afsæt i observationer og interviews forslår hun ændringer af undervisningen, som skal give pigerne større tiltro til egne evner. Og for det projekt kunne hun fredag modtage andenprisen på 6.000 kroner, der ligeledes blev overrakt af Marianne Jelved.
Helene Salvagni Binderup er desuden også uddannet fra VIAs pædagogiske diplomuddannelse. Her er det den samme vejleder, Jørgen Lyhne, der står bag vejledningen på begge de prisvindende projekter.
Bag priserne står Lærerprofession, der er et samarbejde mellem landets professionshøjskoler og Fagbladet Folkeskolen, og som hvert år kårer de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen samt årets bedste diplomprojekter.
Kontakt for yderligere information:
Malene Ross-Hvam, tlf.: 26 55 70 20, mail: mhvam@sol.dk
Helene Salvagni Binderup, tlf.: 21 76 60 99, mail: helene.salvagni@skolekom.dk
Vejleder på PD i VIA, Jørgen Lyhne, tlf.: 87 55 18 83, mail: jlyn@via.dk
Journalist i VIA, Casper Grud Nielsen, tlf. 87 55 15 16, grud@via.dk
Billeder
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
7.134 har uddannelse i VIA som førsteprioritet5.7.2025 13:36:09 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelserne hos VIA University College har i år samlet set modtaget to procent flere førsteprioritetsansøgninger end i fjor. Uddannelserne til pædagog, lærer, socialrådgiver og fysioterapeut er blandt dem, der går frem.
Konference for professionsuddannelser bliver national19.6.2025 13:49:52 CEST | Pressemeddelelse
VIAs Konference for professionsuddannelser bliver nu et nationalt samlingspunkt for undervisere, forskere og ledere fra hele professionshøjskolesektoren.
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum