Ørn i næsten alle baghaver

Havørnebestanden stiger støt i Danmark, og derfor bliver det også stadig nemmere, at få øje på den imponerende rovfugl, der går under navnet ’Den flyvende dør’.
Observationer af havørn inden for det seneste år peger i retning af at næsten alle danskere i løbet af 2022 har været inden for mindre end 15 km fra en havørn.
- Havørnen er praktisk talt i baghaven hos alle danskere. I takt med at bestanden vokser er havørnene nu godt fordelt over hele landet, så chancerne for at se de store flyvende jægere bliver bare bedre og bedre. Kerneområderne ligger ved kysterne og store søer, så her er chancerne bedst, mens der er huller på Danmarkskortet, hvor der vil være længere mellem ørnene. For eksempel på heden i Midtjylland, siger Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.
Den 26. februar øger DOF BirdLife chancerne for at danskerne kan komme til at se Nordeuropas største rovfugl med egne øjne.
DOF BirdLife inviterer til Ørnens Dag 2023, hvor dygtige ornitologer står klar ved 20 af landets bedste ørnelokaliteter for at hjælpe alle interesserede med at udpege ørnene og alle de andre fugle, der måtte komme forbi kikkerternes linser.
- Havørnen er en fantastisk ambassadør for naturen og for fuglene. Den er imponerende og voldsom, men samtidig kræver den også lidt særlige hensyn. Vi skal passe på den, ligesom vi skal passe på naturen. Derfor håber vi, at rigtig mange har lyst til at kigge forbi og lære lidt mere om havørnen og alle de andre fugle, der lever i den danske natur, siger chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife, Jacob Jensen.
Der er desværre ingen garanti for at ørnene kommer forbi netop den 26. februar, men lokaliteterne er udvalgt af erfarne fuglekiggere, der vurderer, at der er gode chancer for ørn.
Og når der ikke lige er ørn på himlen, vil der være lejlighed til at stille skarpt på vinterens øvrige fugleliv, der kan byde på alt fra pibeand, hvinand, troldand, gråand og gravand til knopsvane, bramgås, canadagås, blisgås, forskellige arter af skallesluger og lappedykker, skarv, sølvmåge, svartbag, hættemåge og stormmåge til ravn og rovfugle som vandrefalk, tårnfalk, musvåge og spurvehøg.
Find det nærmeste af de 20 arrangementer på Ørnens Dag på dof.dk/ørnensdag.
Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd, og arrangementet er åbent for alle, både for medlemmer, ikke-medlemmer, børn, nye fuglekiggere og alle andre, der har lyst til en frisk dag og en god naturoplevelse i det danske vinterlandskab.
Husk varmt tøj, gerne en kikkert, hvis du har det. Har man ikke en kikkert, så vil der være mulighed for at låne. Vi glæder os til at se dig!
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Kim SkelmoseLeder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comBilleder
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Ung havørn sætter dansk rekord i længdeflyvning25.5.2023 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
En et år gammel havørn, der som redeunge i maj 2022 fik sat en GPS-sender på ryggen, er blevet sporet i Nordnorge på kanten af Barentshavet. Det er 1.760 kilometer fra ørnens hjemegn ved Vilsted Sø nær Limfjorden. GPS-forskning giver ny viden om danske havørnes spredning og adfærd i landskabet.
Ny forskning: Landbruget er hovedårsag til fuglenes tilbagegang15.5.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Enorme mængder data fra hele Europa sætter en tyk streg under det intensive landbrug som den væsentligste belastning for fuglelivet i Europa. Det er afgørende, at politikerne hæver ambitionsniveauet på naturens vegne for at vende udviklingen, mener DOF BirdLife.
Koloni af digesvaler reddet i Københavns Havn8.5.2023 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Op imod 100 par digesvaler har redehuller i havnefronten ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn. For få dage siden var svalernes redehuller på nippet til at blive gravet væk. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark kontaktede By & Havn, der straks standsede gravearbejdet. Digesvalekolonier er totalfredet fra 1. april og august ud.
Havørn med GPS-sender yngler i skov ved Holbæk19.4.2023 16:52:20 CEST | Pressemeddelelse
I foråret 2017 kom havørnen Gunhild til verden i en rede ved Præstø Fjord. Da den var stor nok, fik den som den første havørn i Danmark en GPS-sender på ryggen. Nu er Gunhild ynglemoden og sender dagligt signaler, der viser, hvor den færdes. Netop nu er Gunhild og dens mage i fuld gang med familielivet i en rede i en plantage nær Holbæk.
KORREKTION (ny dato) Statsejede plejekreaturer kan sikre sjældne engfugle15.4.2023 12:47:12 CEST | Pressemeddelelse
Det er en katastrofe for naturplejen i noget af Danmarks mest værdifulde natur, at Naturstyrelsen på grund af PFAS-fund i græs og dyr nu har forbudt landmænd at lade kreaturer afgræsse 43 naturområder på mere end 3.000 hektar, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife. Situationen kalder på nytænkning med offentligt dyrehold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum