DOF BirdLife

Ørn i næsten alle baghaver

Del
Vil du se en ørn? I Danmark er der ikke langt til den nærmeste havørn og søndag den 26. februar kan du forøge chancerne for at se Nordeuropas største rovfugl betragteligt. DOF BirdLife inviterer til Ørnens Dag og står klar med dygtige ornitologer ved Danmarks bedste ørnelokaliteter.
Havørn med gråand i kløerne. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife
Havørn med gråand i kløerne. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife

Havørnebestanden stiger støt i Danmark, og derfor bliver det også stadig nemmere, at få øje på den imponerende rovfugl, der går under navnet ’Den flyvende dør’.

Observationer af havørn inden for det seneste år peger i retning af at næsten alle danskere i løbet af 2022 har været inden for mindre end 15 km fra en havørn.

-        Havørnen er praktisk talt i baghaven hos alle danskere. I takt med at bestanden vokser er havørnene nu godt fordelt over hele landet, så chancerne for at se de store flyvende jægere bliver bare bedre og bedre. Kerneområderne ligger ved kysterne og store søer, så her er chancerne bedst, mens der er huller på Danmarkskortet, hvor der vil være længere mellem ørnene. For eksempel på heden i Midtjylland, siger Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.

Den 26. februar øger DOF BirdLife chancerne for at danskerne kan komme til at se Nordeuropas største rovfugl med egne øjne.

DOF BirdLife inviterer til Ørnens Dag 2023, hvor dygtige ornitologer står klar ved 20 af landets bedste ørnelokaliteter for at hjælpe alle interesserede med at udpege ørnene og alle de andre fugle, der måtte komme forbi kikkerternes linser.

-        Havørnen er en fantastisk ambassadør for naturen og for fuglene. Den er imponerende og voldsom, men samtidig kræver den også lidt særlige hensyn. Vi skal passe på den, ligesom vi skal passe på naturen. Derfor håber vi, at rigtig mange har lyst til at kigge forbi og lære lidt mere om havørnen og alle de andre fugle, der lever i den danske natur, siger chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife, Jacob Jensen.

Der er desværre ingen garanti for at ørnene kommer forbi netop den 26. februar, men lokaliteterne er udvalgt af erfarne fuglekiggere, der vurderer, at der er gode chancer for ørn.

Og når der ikke lige er ørn på himlen, vil der være lejlighed til at stille skarpt på vinterens øvrige fugleliv, der kan byde på alt fra pibeand, hvinand, troldand, gråand og gravand til knopsvane, bramgås, canadagås, blisgås, forskellige arter af skallesluger og lappedykker, skarv, sølvmåge, svartbag, hættemåge og stormmåge til ravn og rovfugle som vandrefalk, tårnfalk, musvåge og spurvehøg.

Find det nærmeste af de 20 arrangementer på Ørnens Dag på dof.dk/ørnensdag.

Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd, og arrangementet er åbent for alle, både for medlemmer, ikke-medlemmer, børn, nye fuglekiggere og alle andre, der har lyst til en frisk dag og en god naturoplevelse i det danske vinterlandskab.

Husk varmt tøj, gerne en kikkert, hvis du har det. Har man ikke en kikkert, så vil der være mulighed for at låne. Vi glæder os til at se dig!

Kontakter

Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:51 22 85 95

Billeder

Havørn med gråand i kløerne. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife
Havørn med gråand i kløerne. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife
Download
Ung havørn. Foto: Ja Skriver /DOF BirdLife
Ung havørn. Foto: Ja Skriver /DOF BirdLife
Download
Voksen havørn i flugt. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife
Voksen havørn i flugt. Foto: Jan Skriver /DOF BirdLife
Download
Observationer af havørn de seneste 365 dage.
Observationer af havørn de seneste 365 dage.
Download

Information om DOF BirdLife

DOF BirdLife
DOF BirdLife
Vesterbrogade 138-140
1620 København V

https://www.dof.dk/

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum