Deloitte

Optimismen spirer igen i modebranchen

Del

Danske modevirksomheder har klaret coronakrisen bedre end frygtet, viser nye tal.

Morten Steinmetz
Morten Steinmetz

Spærrede landegrænser, lukkede butikker og kæmpemæssige lagre, hvor tøjet hobede sig op. Coronapandemien lagde i første omgang den danske modebranche ned. Nu viser nye tal fra Deloittes Modeanalyse, at branchen har klaret skærene overraskende godt.

”Branchen har klaret sig væsentligt bedre gennem pandemien end forventet. Den har omstillet sig ualmindelig hurtigt og sparet på de omkostninger, der var at spare på, for eksempel aflyste messer. Så på trods af at flere virksomheder oplevede, at omsætningen faldt, så er de ikke ramt så hårdt som frygtet”, siger Morten Steinmetz, partner i Deloitte.

Analysen viser, at det gennemsnitlige driftsresultat pr. ansat i butikkerne steg med 3,5 procent fra 26.700 kroner i 2019/2020 til 27.600 kroner året efter. Især de små butikker har klaret sig godt. De er i stigende grad blevet mere profitable, mens de store butikker har kæmpet med at få indtjeningen til at være højere end omkostningerne.

”De små forhandlere har været dygtige til at tilpasse sig. Mange butikker har opdaget, at e-handel er meget mere end salg via webshops. De virksomheder, der har en god digital strategi og er godt placeret på de store salgsplatforme som Boozt.com og Zalando og har sin egen webshop, har klaret sig rigtig godt igennem pandemien. Nogle har endda øget omsætningen, fordi kunderne er gået fra at handle i butikker til at handle online”, siger Morten Steinmetz.

Trods de pæne tal er danske modebutikker dog stadig ikke i nærheden af niveauet før pandemien. Branchens primære driftsresultat per ansat er siden 2016/2017 gennemsnitligt faldet med 51 procent. Ifølge Morten Steinmetz bør virksomhederne bruge erfaringerne fra pandemien til at skabe nye forretningsmuligheder.

Bæredygtig omstilling

”Pandemien har jo sat fokus på bæredygtighed, og det fokus er kommet for at blive. Både investorer og myndigheder lægger pres på branchen for at den bliver mere bæredygtig, men det gør kunderne også. Jeg tvivler på, kunderne aktivt vil tilvælge bæredygtighedsbrands i stor stil, men du risikerer at blive valgt fra, hvis du ikke producerer og sælger dit tøj på en bæredygtig måde og kan dokumentere dit klimaaftryk. Man kan jo overveje, om man kan nedbringe sit CO2-aftryk ved at få sin produktion lagt tættere på end i Asien, hvis salget primært er i Danmark og Tyskland”, siger Morten Steinmetz.

Tallene viser, at netop Tyskland, som er modebranchens absolut største marked, har oplevet et markant fald. Før pandemien, i 2018, eksporterede danske modevirksomheder for 9,6 milliarder kroner til Tyskland. To år senere, i 2020, var eksporten faldet til 8,7 milliarder kroner.

”Tyskernes modeforbrug foregår stadig i høj grad i butikkerne og i mindre grad digitalt”, forklarer Morten Steinmetz.

Blandt modebranchens engrosforhandlere er der stort set tale om status quo. Årets modeanalyse viser, at de gennemsnitligt havde et driftsresultat pr. ansat på 255.000 kroner i 2020/2021 sammenlignet med 250.000 året før. Det er en stigning på 2,1 procent.

”Mange forhandlerne vil også kunne se værdien i at blive stærkere digitalt”, siger Morten Steinmetz.

Nøgleord

Kontakter

Morten Steinmetz, partner i Deloitte og ekspert i mode- og luksusbranchen, tlf. 23 61 98 04, msteinmetz@deloitte.dk

Billeder

Links

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet20.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.

Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum