Intact Denmark

Omskæringskomplikationer er toppen af isbjerget

Del

TV2 rapporterede tirsdag d. 17. november 2020 at ca. 30 børn om året skades alvorligt af omskæring, men tallet er kun toppen af isbjerget, mener Intact Denmark, forening mod børneomskæring.

"Det reelle antal alvorlige omskæringskomplikationer er formentlig langt højere"

udtaler Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark og påpeger, at 

"Allerede i 2013 udførte Rigshospitalet et studie, der viste, at selv når omskæringer udføres af landets bedste læger udfører omskæringerne, sker der væsentlige komplikationer i 5,1% af tilfældene. Det vil sige, at penis eller penishovedet kappes af, at der opstår livstruende blødninger, infektioner, der kræver indlæggelse, eller måske endda hjertestop. Hvis vi overfører det til nugældende omskæringsrater, vil det sige 100-150 børn om året."

Årsagen til den store forskel mellem de studiet og de rapporterede komplikationer kan være, at nogle læger ikke er opmærksomme på, at omskæringskomplikationer skal indrapporteres med diagnosekoden DZ907D, der er forholdsvis ny. Det forlyder også, at nogle hospitalsafdelinger undlader at registrere komplikationerne af frygt for, at forældrene fremover ikke søger lægehjælp til børn, hvis indgrebet går galt.

Lena Nyhus påpeger envidere at

"Man skal også huske, at hver eneste omskæring af et raskt barn er en skade på deres krop. Det er en forhudsamputation, der fjerner halvdelen af hudoverfladen på penis. Det er et overgreb og det bør stoppes med en 18 års aldersgrænse. Man skærer da ikke i raske børn."

Styrelsen for patientsikkerhed anslår, at der omskæres ca. 2.000 raske drengebørn om året, men Intact Denmark vurderer, at tallet er for lavt, da der kun medregnes børn af forældre med første eller anden generations ikke-vestlig baggrund. Børn af blandede forældrepar og børn af forældre med længere tilknytning til Danmark medregnes ikke. Intact Denmark vurderer derfor, at et mere realistisk estimat er, at mere end 3.000 raske drengebørn omskæres hvert år.

Intact Denmark står bag borgerforslag FT124, der har været i behandling i folketingets sundhedsudvalg siden 2018. Forslaget overgår nu til behandling i retsudvalget og førstebehandles for denne folketingssamling d. 19. november 2020 som B07. 

Sideløbende behandles folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Billes beslutningsforslag om omskæring B06.

Danmarks læge-, sundheds-, og børneorganisationer anbefaler at omskæring af raske drengebørn under 18 år stoppes.

---

Læs Intact Denmarks parallelnotat om omskæring for fakta om omskæring samt en kommenteret oversigt over folketingets spørgsmål til ministre om emnet. 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Intact Denmark

Intact Denmark
Intact Denmark
Paltholmterrasserne 57D
3520 Farum

7199 2159https://intactdenmark.dk/

Intact Denmark arbejder for en 18 års aldersgrænse for omskæring og anden kønskirurgi på raske børn, uanset køn, kultur og religion. Man skærer da ikke i raske børn.

Foreningen består omskårne og intakte. Berørte og allierede. Vi kommer fra næsten hele det politiske spektrum. Nogle er troende, nogle er ikke. Vi har mange forskellige kulturer og overbevisninger, men mindst én ting forener os, vi mener, at alle menneskers grundlæggende ret til egen krop skal respekteres. Hverken drenge, piger eller interkønnede børn skal udsættes for kønskirurgi, hvis de ikke fejler noget.

Man skærer da ikke i raske børn.