Om fem år styrer algoritmer virksomheders investeringer
Det er algoritmer, der fodrer vores hjerner på sociale medier. Algoritmer styrer også aktiemarkederne og træffer beslutninger om, hvilken behandling vi skal tilbydes på hospitalerne. Snart er de også med til at beslutte hvilke produkter, der udvikles.
– Der er sat et algoritme-kapløb i gang. Alle store virksomheder taler om det. Jeg siger, at om fem år vil store virksomheders beslutninger vedrørende innovation og investeringer være støttet af algoritmer og kunstig intelligens, siger professor Alf Rehn fra Institut for Teknologi og Innovation.
Han er med i projektet ’Algoritmer, Data og Demokrati’, hvor forskere har modtaget 100 millioner kroner fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN til at undersøge, hvordan kunstig intelligens påvirker demokratiet.
– Vi taler meget om dark data. Når vi bruger Google, ved vi ikke, hvilke datasæt Google bruger for at finde de rigtige informationer. Det er dark data. I takt med, at algoritmerne bestemmer mere og mere, er det vigtigt at diskutere de datasæt, vi putter ind i algoritmerne, og deres gennemsigtighed, understreger Alf Rehn.
Legetøj til midaldrende mænd
Som professor i innovation er Alf Rehn bekymret for, at vi går glip af vigtig udvikling, når algoritmerne skal grovsortere projekterne. Hvis vi ikke er meget bevidste om egne blinde vinkler i den data, vi klæder algoritmerne på med, ender vi med at reproducere flere af de produkter, vi i forvejen har.
– Vi kalder det innovation bias. Hvis algoritmerne tænker; Vi har altid udviklet legetøj til Alf, så nu fortsætter vi med at udvikle ting til Alf, så er der mange mennesker i verden, som ikke nyder godt af denne innovation, siger Alf Rehn, som er en 48-årig højtuddannet hvid mand.
Han peger på, at langt størstedelen af udviklingen i dag sker for at tilfredsstille en minoritet: nemlig den privilegerede midaldrende vestlige mands behov for underholdning og for ikke at blive for tyk eller tabe håret. Samtidig dør over 700.000 børn af diarré hvert år.
– Hvis algoritmerne ikke forstår de store problemer i verden og fortsat udvikler legetøj til mig, giver det globale demokratiske problemer.
– Det er mennesker, der styrer det datagrundlag, som algoritmerne træffer beslutninger ud fra, derfor er det hamrende vigtigt, at vi diskuterer algoritmers gennemsigtighed og beslutningsgrundlag, før de bliver låst fast, siger Alf Rehn.
Er algoritmer racistiske?
Et forskningsresultat fra M.I.T Media Lab er et lysende eksempel på, at algoritmer ikke er klogere, end det datasæt de bliver trænet med. Efter at have undersøgt en bred vifte af ansigtsgenkendelsesteknologier kunne forskere i 2018 konkludere, at teknologierne havde meget lettere ved at identificere en hvid mand end nogen anden kombination af hudfarve og køn.
Det samme gjorde sig gældende, da Google i 2015 måtte undskylde, fordi en algoritme kategoriserede billeder af mørke mennesker som gorillaer.
– Det er ikke fordi algoritmen er racist, men algoritmen kommer til at reproducere de ubevidste bias, som de, der udvikler algoritmerne, har. Hvis vi ikke forstår algoritmens begrænsninger, så er der risiko for, at vi mister en hel gren af udvikling, fordi algoritmen er programmeret til at fortætte med at udvikle legetøj til Alf, forklarer Alf Rehn og fortsætter:
– Jeg siger ikke, at det hele bliver meget værre med algoritmestyret innovation. Faktisk har vi en gylden mulighed for, at det bliver bedre, men det sker ikke af sig selv.
– Det sker kun, hvis vi er bevidste om blinde vinkler og forholder os kritisk omkring den data, vi fodrer algoritmen med. Hvis det lykkes, er der mulighed for, at algoritmer vil træffe bedre valg, end de valg mennesker træffer i dag.
Nøgleord
Kontakter
Susanne Siig PetersenKommunikationsrådgiverSDU Research & Innovation Organisation
Tlf:+45 6550 9407Tlf:+45 4051 6344susp@sdu.dkBirgitte Dalgaard
bird@tek.sdu.dkLinks
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum