Økologiske varer er fortsat det sikreste valg
Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.

Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2019 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticider.
72 procent af de ikke-økologiske frugter og 34 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder syntetiske pesticidrester, viser rapporten. Derudover viser den, at pesticidrester oftere findes i udenlandsk frugt og grønt end i dansk.
”År efter år finder myndighederne pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt. Heldigvis er de danske forbrugere blevet mere opmærksomme på, at økologi er det sikre valg, hvis man vil spare sig selv og sin familie for rester af syntetiske pesticider. Salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe med en omsætning på 4,8 mia. kroner i 2019.
Ud af de 169 prøver af økologiske vegetabilske fødevarer, som Fødevarestyrelsen har lavet, fandt man påvisninger af Spinosad i to prøver. Bl.a. i økologisk banan fra Ecuador og i økologisk grønkål fra Spanien. Fødevarestyrelsen konkluderer i rapporten, at varerne var i overensstemmelse med varestandarden og således kunne deklareres økologisk.
Ulovligt stof fundet i ikke-økologiske citrusfrugter og bananer
Fødevarestyrelsen fandt desuden rester af det omstridte stof chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methanyl, som ikke længere er godkendt i EU. Resterne blev bl.a. fundet i ikke-økologiske bananer og citrusfrugter og lå over den såkaldte detektionsgrænse, men dog under den gældende maksimalgrænse (MRL). Men da der ikke er en nedre grænse for stoffets effekter, kan Fødevarestyrelsen ikke udelukke, at selv små mængder har en skadelig virkning på generne.
”Stoffet er et af de mest problematiske og årsagen til, at både COOP og Salling Group i 2020 udelukkende forhandler økologiske bananer. Det er skræmmende, at det fortsat optræder i prøverne, når vi ved, hvor skadeligt det er,” siger Per Kølster.
Fødevarestyrelsen vurderer, at pesticidrester under grænseværdien er uproblematiske for helbredet. Flere forskere har imidlertid ikke den samme vurdering og peger blandt andet på, at der kan opstå de såkaldte cocktaileffekter mellem rester af forskellige pesticider.
I 2019 fandt Fødevarestyrelsen en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve) i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.
FAKTA
Hvis man vil spare sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således næsten halvere sit indtag af pesticider.
I pesticidkontrollen blev 222 forskellige typer af fødevarer analyseret for pesticidrester fordelt på i alt 2055 prøver. Der blev analyseret for ca. 344 pesticider angivet som restdefinitioner. Derudover blev 92 prøver analyseret for 235 andre pesticider ved screeningsanalyser.
Kontakter
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
Telefon: 22 22 07 37 Mail: pk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Landmænd i Skanderborg får gratis øko-tjek11.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skanderborg Kommune og Økologisk Landsforening tilbyder gratis omlægningstjek til landbrug og frilandsgartnerier i områder med særlige drikkevandsinteresserer i kommunen.
Ny rapport: Produktudvikling skal sikre fortsat økologisk vækst5.1.2021 11:38:02 CET | Pressemeddelelse
Økologiens imponerende salgsrekorder skal bruges aktivt til fortsat nytænkning og produktudvikling inden for alle varekategorier og værdipositioner. En ny rapport fra Økologisk Landsforening giver detailhandlens indkøbere, fødevarevirksomhederne og producenterne overblik og inspiration til fremtidens økologiske produktmuligheder.
Økologi er danskernes bæredygtige fødevarevalg22.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse lavet for Økologisk Landsforening viser, at danskernes opfattelse af økologi som et bæredygtigt valg er øget signifikant det seneste år. Næsten 70 pct. af de adspurgte oplyser, at de anser økologi for at være bæredygtigt, mens mere end 80 pct. mener, at økologi beskytter naturen og grundvandet.
Højere gebyrer for gårdslagtning og nødslagtning kan gå ud over dyrevelfærd og bæredygtighed16.12.2020 11:42:46 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen indfører nye og markant forhøjede takster for gårdslagtning, nødslagtning og slagtning af vilde dyr. Takster, som gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger. Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening har nu sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn.
Grøn skattereform forsinker grøn omstilling i landbruget8.12.2020 16:13:23 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening er skuffet over, at der ikke ligger en klar aftale om at indføre en CO2 afgiftsmodel for landbruget, som del af Den grønne skattereform, der blev fremlagt tirsdag eftermiddag. Regeringen misser en meget effektfuld mulighed for at fremme den grønne omstilling i tide, mener foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef.
Dansk økologisk eksport sætter ny rekord8.12.2020 09:17:37 CET | Pressemeddelelse
Eksporten af danske økologiske fødevarer oplevede en stigning på fire pct. i 2019 i forhold til året før og passerer nu for første gang 3 mia. kr. Det viser de nyeste eksporttal fra Danmarks Statistik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum