Økologisk Landsforening jubler over stigning i eksport af økologiske fødevarer
I 2021 steg eksporten af dansk økologi med 17 % i forhold til 2020, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten til vores største økologiske marked er også steget markant.

Der har været rekordstor omsætning i salget af økologiske danske fødevarer i 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Omsætningen er på 3,3 milliarder kroner mod 2,8 mililarder kroner i 2020. Det er en stigning på 17 procent i forhold til 2020, hvor de mange coronanedlukninger rundt om i verden gjorde samhandel mere besværlig end tidligere.
”Det er fantastisk, at eksporten er steget så meget, og at omsætningen er så høj. Det viser, at de danske økologiske virksomheder er exceptionelt gode til at få deres varer ud over rampen. Efter et coronaramt 2020 har indkøberne hos vores internationale samarbejdspartnere stået i kø for at købe dansk økologi, og det cementerer vores helt unikke position som verdensmestre i økologi,” siger Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.
Tallene er desuden opløftende, fordi 2021 jo også var præget af coronanedlukninger, og det giver en tro på yderligere stigninger de kommende år.
”Vi er opløftede over, at eksporten af dansk økologi er steget så meget i et år, hvor corona også spillede os et puds. Det gør, at vi kan tillade os at have forventninger til yderligere stigninger i eksporten af økologi de kommende år, selv om vi også godt ved, at krigen i Ukraine og inflationen kan få betydning for eksporten,” siger Pernille Bundgård.
Tyskland er fortsat vores største eksportmarked. Her er eksporten steget med 33 %, mens eksporten til Sverige er steget med 10 %. Eksporten til Holland er højdespringer med en stigning på 38 %.
”Når der er krise, er det naturligt at fokusere på de nære markeder. Og det er meget tydeligt at se, at det også er det, der er sket. Det bakkes også op af, at eksporten til Asien er faldet de seneste to år,” siger Pernille Bundgård.
Stigningen i eksporten gør sig gældende inden for alle de store økologiske produktgrupper (frugt og grønt, mejeriprodukter, kød og kødvarer, korn og kornvarer etc.), men særligt bemærkelsesværdigt er stigningen på kød på 43 %. Omtrent to tredjedele af kødeksporten går til Tyskland.
Salget af kød er ellers faldet på det danske marked. Vi har altså været dygtige til at sælge det økologiske kød, som vi ikke selv spiser, til vores nære eksportmarkeder, og det tyder på, at vores naboer også er begyndt at spise mere kød af økologisk kvalitet. Og så viser det en stor agilitet på det danske marked.
Importen af økologiske fødevarer har taget et lidt mindre hop, idet den er steget med tre procent fra 2020 til 2021. Dermed fortsætter stigningen i importen af økologi, der har været i gang siden 2009.
Kontakter
Kontakt markedschef, eksport i Økologisk Landsforening, Pernille Bundgård, pbs@okologi.dk, tlf. 60595313
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening kræver øjeblikkeligt stop for brug af fiskemel i foder efter fund af PFAS i økoæg23.1.2023 09:21:09 CET | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra DTU viser fund af PFAS i økologiske æg som følge af brugen af fiskemel i foder. Økologisk Landsforening er i dialog med branche og myndigheder og kræver, at brugen af fiskemel stopper øjeblikkeligt.
Økologi baner vej for klimavenlige måltider10.1.2023 14:14:53 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at økologisk omlægning af professionelle køkkener kan være en løftestang til at gøre måltiderne mere klimavenlige. De køkkener, som deltog i undersøgelsen, vurderer, at arbejdet med økologiomlægning har givet dem forudsætninger for at arbejde videre med bæredygtighed.
Ny rapport peger på potentialer for økologisk omlægning i landbruget23.12.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra Økologisk Landsforening redegør for forholdet mellem udbud og efterspørgsel på de økologiske markeder, og på baggrund af samtaler med nøglepersoner fra den økologiske værdikæde konkluderes det, at økologien måske nok er presset nu, men at der kommer fremgang på længere sigt.
Det går den forkerte vej med brugen af pesticider21.12.2022 14:26:41 CET | Pressemeddelelse
PRESSEKOMMENTAR FRA SYBILLE KYED, LANDBRUGS- OG FØDEVAREPOLITISK CHEF I ØKOLOGISK LANDSFORENING:
NorthSide Festivals madchef modtager Årets Økopris2.11.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening uddeler Årets Økopris Foodservice 2022 til Peter Skoven, Food and Beverage direktør for musikfestivalen NorthSide. Han får prisen for sin urokkelige tro på, at en musikfestival kan være 100 pct. økologisk og nu også plantebaseret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum