Økologi er eftertragtet i kantiner og storkøkkener
Det røde Ø-mærke fylder mere og mere i køkkenerne på landets plejehjem, sygehuse og restauranter. Det samme gælder i kantiner, børnehaver og andre storkøkkener. Her steg indkøbet af økologiske varer med 11 procent i 2019, fra 2.351 mio. kr. i 2018 til omkring 2.601 mio. kr. i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. I alt er salget af økologi til foodservice fordoblet siden 2014.
Den markante stigning glæder Landbrug & Fødevarer.
- Stigningen viser, at de professionelle køkkener i større grad er villige til at betale en højere pris for råvarer, der tillægges en merværdi. Det er rigtig godt for både de økologiske og konventionelle landmænd, der i det daglige bestræber sig på at producere fødevarer af høj kvalitet til de danske køkkener, siger Mette Jasper Gammicchia, afdelingsleder, Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling
Salget til offentlige institutioner er steget, da køkkenerne i sygehuse, børnehaver, skoler og på plejehjem har fokus på økologi, når der bestilles varer. Offentlige institutioners andel af det samlede øko-salg til foodservice var i 2019 på 36 procent. Det er mejeri, kolonial, frugt og grønt, som sælges mest. Det er værd at bemærke, at den største stigning er sket i salget af økologisk øl, vin og spiritus, hvor salget er øget med 46 procent til 165 millioner kroner. Det samlede øko-salg i 2019 rundede 17,4 mia. kr, svarende til omkring 3.000 kroner i gennemsnit pr. dansker.
Men også salget af økologi til kantiner på private arbejdspladser samt på hoteller og restauranter steget markant i de senere år (14 i 2019), og vi forventer fortsat markant stor stigning, hvilket også understreges af flere og flere øko-spisemærker til de private køkkener/kantiner. Det samlede antal økologiske spisemærker er i 2019 steget med 22 pct.
Stigningen er sket i takt med at flere og flere hotel- og restaurantgæster forventer at en del af eksempelvis morgenmaden er økologisk. Der er dog stadigvæk plads til forbedring.
- Tidligere var køkkenerne i de private arbejdspladser og hoteller og restauranter lidt bagud med økologiske fødevarer i sammenligning med de offentlige køkkener, men det er tydeligt at de private køkkener virkelig er kommet godt med i de seneste par år. Men der er fortsat et rigtig stort økologipotentiale i den private sektor, siger Mette Jasper Gammicchia,
Desværre har salget af fødevarer til foodservice i år været stærkt påvirket af Covid-19 og nedlukningen af hoteller og restauranter samt hjemmearbejde i perioder. Det gælder både salget af økologiske og konventionelle fødevarer.
- Det gør at vi ikke tør spå om, hvordan økologisalget til foodservice ender i år, men det bliver uden tvivl en markant nedgang. Vi er dog sikre på, at i takt med at mere og mere normaliseres, så vil der igen komme god efterspørgsel af de økologiske varer i de professionelle køkkener, siger Mette Jasper Gammicchia.
Kontakter
Yderligere kontakt til Mette Jasper Gammicchia via presserådgiver Mille Marie Christensen, mic@lf.dk, 61702047.
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Fremdrift i lavbundsprojekter viser, at frivilligheden virker9.7.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af de lavbundsjorde, der ifølge trepartsaftalen skal udtages, er nu identificeret. Lokal inddragelse og frivillige aftaler er en del af forklaringen på den store succes.
1000 børn tager på Madskoler i sommerferien30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer tager 1000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber spirer.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvar lokalt24.6.2025 10:23:50 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Lillebælt er der god stemning og opbakning fra lodsejerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum